Op 13/2 is het: ik-hou-van-een-verslaafde-dag

13 februari is ik hou een verslaafde dag

Hans-Valentine-heartDertien Ferbuari, de dag nèt voor de romantische Valentijnsdag. Misschien goed gekozen datum om de romantiek net even vóór te zijn en even wat na te denken over verslaving voordat je stort in de zoete wereld van rozen chocolade en rode wijn. Ik denk dat sommige mensen met de met name over het nummer 13 vallen (mijns inziens niet terecht als je allebei alert bent). Maar misschien is deze datum ook gekozen om duidelijk te maken dat je uit-ste-kend van iemand met een verslaving kunt houden! Dat houden van iemand met een verslaving helemaal niet pijnlijk hoeft te zijn.

“liefde -als je het goed doet- is heilzaam.”Wat betekent de verslaving voor de relatie

Ik zeg vaak: “Het is makkelijk genoeg om een beetje (excusez le mot) tegen verslaafden aan te pissen.” Zij schamen zich zonder uitzondering in de periodes dat zij meer gebruiken dan dat zij eigenlijk willen. En als je jezelf toch al schaamt dan sta je ineens met drie:nul achter bij ieder misverstand in de relatie.

En erger nog: het gevoel van schaamte en trek staat een relatie in de weg.
Een liefde voel je in je hart, in je emotionele brein. Schaamte huist daar ook. Dus als mens met een verslaving doe je er verstandig aan handig te leren omgaan met schaamte omdat het anders de liefde naar de achtergrond duwt.

Het is lastig om liefde te laten binnenkomen als je door de grond wil zakken van schaamte. Het is lastig om liefde te laten stromen als je jouw schaamte staat te overschreeuwen.

Een verslaving vindt je nog op een lager deel van jouw brein en heeft helemaal niks te maken met de liefde. Schaamte en verslaving dat is een ander verhaal. Want verslaving kan goed floreren in het donker en door schaamte trek je jezelf makkelijk terug in je hol. Het is vaak handig om eens rustig te praten over verslaving en schaamte met iemand die niet met een veroordelend vingertje gast zitten zwaaien en die snapt hoe zaken in elkaar steken.

Een Valentijnscadeau?

Misschien is het als partner van iemand met een verslaving wel een goed idee om jouw partner als cadeau te geven dat je samen op een realistische manier naar de verslaving kunt kijken zodat jouw partner met zijn/haar verslaving aan de slag kan zodat jullie liefde weer de ruimte krijgt, niet alleen op Valentijnsdag.
Misschien kan je als mens met een verslaving zelf jouw partner en ook jouzelf eens een groot cadeau geven doordat je alleen of met elkaar een afspraak maakt om te kijken wat jij wilt en/of wat jullie daar samen mee willen doen!

Misschien is er geen groter cadeau wat je elkaar kan geven in de naam van de liefde!.. jij zelf zonder gedonder.


Als je het hier eens over wilt hebben, bel me dan even of laat het me even weten:


Wil je gelijk aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik*
Of eerst eens een kopje koffie drinken om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.