Over de controle van middelen gebruik en het omgaan met pijn

Question:?

Maar als je verslavende middelen gebruikt wordt je toch zeker verslaafd!(?)

Answer:.

praatmethans_pijn_johnnycash-hurtHet volgend verhaal is niet populair bij mensen die verslaafd zijn…
Gebruiken is leuk. Zeker aan het begin. Maar van het aantal mensen dat gaat gebruiken raakt ergens tussen de 15 en de 20% verslaafd.
…en dan gaat het verhaal vaak vooral verder over de mensen die ergens kiezen om meer te gebruiken dan hun vrienden, om eerder te kiezen voor het gevoel van verzachting dan voor de soms schrijnende pijnlijkheid van het dagelijkse leven. (en ja, wanneer je meer schrijnende gevoelens hebt uit te houden omdat de croupier van het leven niet eerlijk is en je echt een stel rotkaarten heeft uit gedeeld… dan wordt dit alleen maar begrijpelijker)

Maar als we het nou eens nietover die 20 procent gaan hebben maar juist wel
eens over die 80% die dus niet aan lager wal raakt en niet hun leven af laat brokkelen…


Over de controle van middelen gebruik en het omgaan met pijn


Het is natuurlijk politiek heel incorrect om het daar over te hebben. En veel mensen die onhandig met hun verslaving blijven omgaan die kijken er liever niet naar wat ze beter iets eerder hadden kunnen leren. Maar er zaten lessen in. Ook al is gecontroleerd gebruik voor mensen met een goed geoefende verslaving en veel craving eigenlijk echt wel een gepasseerd station, er zitten nog steeds lessen in.

Laten we het eens hebben over de mensen die zichzelf niet verliezen maar the people who… “keep them selves along the way…”


Lessen

Een belangrijke regel voor mensen die op een positieve manier middelen gebruiken is de volgende:

Kicken? => Afkicken!

Niet de kater komt later, nee, de kater wordt er al in de planning bij betrokken: er wordt rekening mee gehouden en dat wordt niet weggestopt (weg-‘gebruikt’).

Dat betekent ook dat er genoeg tijd zit tussen de ene keer en de volgende keer. Want een kater duurt altijd langer dan je vooraf denkt. Onderzoek naar productiviteit laat het helder zien en de mensen die van hun kink kunnen blijven genieten die weten het ook. Die vinden hun productiviteit van de volgende dag belangrijker dan de rust in de avond.


Fun!

You are doing it for fun! Niet omdat het moet, niet om een negatief gevoel weg te werken maar om een positief gevoel te laten ontstaan.
De mensen die gaan drinken/slikken/roken/snuiven om zich goed te voelen terwijl zij zich niet goed voelen, dat is de risico-groep.
De handige gebruikers zeggen “ik voel me al niet zo geweldig in m’n vel zitten… dat gaat ‘m niet worden vanavond (in het beste geval valt het verkeerd (in het slechtste geval voel ik me zo goed dat ik m’n shit niet opruim).

“ik gebruik voor de plusjes in mijn leven”

Gebruik is een onderdeel van levenskwaliteit voor deze mensen en daarbij gaat het om het eigen leven dat leuk genoeg moet zijn, ook zonder gebruik.


Positieve doelstelling

Dat betekent dat hun leven over het algemeen best op orde is, dat er niet al te veel negatieve gevoelens ontstaan die zouden moeten worden ‘weggepoetst’. Natuurlijk kan het even tegen zitten en natuurlijk kan het ook een periode echt zwaar zijn. Het leven is niet eerlijke en soms zit het echt zwaar tegen. Dan hoor je ze best een keer te zwaar tafelen of te veel snuiven maar dan is het vervolgens ook weer klaar met het gebruik. Want het gaat om “het echie”, het gaat om wat je doet.
Dat maakt ook dat die mensen gefocust blijven op het oplossen van bestaande problemen samen met anderen, dat problemen samen aangepakt kunnen blijven worden in plaats van stapelen.


Gebruik met maten

Gebruik blijft ook iets dat meestal een sociaal element heeft. Wanneer je te veel alleen in je uppie op de WC staat te snuiven, wanneer het niet iets is dat je samen met andere mensen doet dan begint het gedonder al snel. En dat je daarbij ook een beetje voor elkaar zorgt… daar aan herken je goede vriendschappen.

Mate(n)

En nee, dat zijn dus niet alleen maar de gebruikende vrienden. Dat is een brede groep. Daar zit “de Bob” tussen, en daar zit iemand tussen die door zijn verslavingsgevoeligheid maar beter (even) niet meer gebruikt, daar zitten mensen tussen die geen zin hebben in de kater van morgen… Dat is een lekkere brede kring van mensen.
Wanneer je merkt dat er alleen nog maar drinkers / snuivers / slikkers in jouw vriendenkring overblijven, dan zegt jouw vriendenkring je waarschijnlijk dat je te veel aandacht naar gebruik laat gaan (ook al zeggen die vrienden misschien iets heel anders).

… als jij de laatste bent die nog staat te drinken terwijl de anderen al naar huis tie zijn…


Genoeg is genoeg

Mensen die handig gebruiken die hebben eigenlijk ook best een heldere maat voor zichzelf wanneer het genoeg is geweest. Dat is eigelijk heel duidelijk voor ze.
Daar wordt verder ook niet meer aan geknabbeld middels “ach, deze ene keer” of “ach deze ene nog”. Het is duidelijk voor ze dat gebruik leuk is maar ook risico’s heeft. En natuurlijk kan het wisselen en soms zal het best wel eens een keer een uitschieter hebben. Maar dat is de uitzondering en niet de regel.

Ik weet wanneer ik aan mijn taks zit!
(en daar luister ik ook naar)


Je stopt als het gezegd wordt

De mensen die meer gebruiken dan dat hun vrienden leuk vinden dat zijn de mensen die door hun gebruik gaandeweg door hun vriendenkring worden uitgekotst. Best logisch als je voor de zoveelste keer midden in de nacht je vriendschap moet bewijzen aan iemand die weer staat te kotsen. Dat zijn gewoon geen leuke gebruikers om in je vriendenkring te hebben.
Dus als hun vrienden zeggen:

“Joh, het is wel wat veel de laatste tijd…”

dan zorgen ze dat het minder wordt en dat het leuk blijft, ook in de ogen van de goeie vriend(inn)en.

En iedere verslaafde heeft dat ooit wel een keer gehoord… “wordt het niet wat veel?” Maar heeft toen waarschijnlijk gedacht: “ze begrijpen me niet”…


Craving is een stopsignaal

Wanneer mensen beginnen te merken dat het gebruik begint te trekken dan trekken zij zich terug uit het gebruik. Als je op de droge hei wilt koken dan doe je dat met een klein gasbrandertje en niet met een groot vuur dat vonkenregens geeft.
Gebruik is nou eenmaal niet zonder risico en dat weet iedere slimme gebruiker.

Ik let op een evenwicht in de drie C’s!” (Hans: Cravings, Controle & Consequenties)


Juist de pijn van het sociaal verlies

Recent onderzoek in verslaving laat zien dat de zucht naar ‘het zoete’ niet alleen is waar het om gaat. Het gaat juist ook om het leren uithouden van de stress en de negatieve bittere gevoelens die je nou eenmaal zult moeten uithouden of liever: die je samen met andere dierbaren kunt uithouden.
Natuurlijk kan een emotioneel arme of zelfs een rotjeugd helpen om verslaafd te raken… Niet voor niks zeggen mensen met een verslaving regelmatig

“To get drunk or shoot up [heroin] feels like being hugged by mom.”

Het zijn immers dezelfde chemicaliën in je brein die dan actief worden.

Natuurlijk zal een emotioneel arme of zelfs een rotjeugd helpen om verslaafd te raken. Maar het is niet de oorzaak. Het kan het begrijpelijk maken doordat bepaalde gevoelens zo pijnlijk zijn dat pijndemping aantrekkelijker wordt…
Daarbij gaat het ook om het behouden van een netwerk dat bereid is om jouw rotervaringen samen met jou te dragen, zodat je niet de stap verliest waarin je met anderen leeft en samenleeft, zodat je niet alleen maar bezig bent met overleven.


Negatieve kant van gebruik

Deze youtube laat dat zien voor een deel:

Het is niet voor niks dat eigenlijk de “rat-city” helder liet zien dat een hele hoop ratjes helemaal niet de neiging kregen om verslavende middelen te zoeken. Juist als hun leven interessant en leuk genoeg is. Het overgrote gedeelte van de ratjes gaat helemaal niet aan de coke als je ze in een leuke interessante kooi laat leven, met andere ratjes, met regelmatige voedertijden, met leuke speeltjes die hun interesse prikkelen en genoeg ruimte om te spelen en te leven.
Ja, als je ze alleen in een doodsaai hokje opsluit, zonder spel, zonder seks, zonder sociaal verkeer… Ja, dan gaat het overgrote gedeelte aan de dope… (niemand verbaasd hoop ik?)


De lastige boodschap is

Waar bij onze omgeving alle aandacht gaat naar de schijnbare jacht naar prettige gevoelens en geluk van de verslaafde. In het echt gaat het (en dat wordt gaandeweg ook steeds duidelijker uit hersenonderzoek) veel meer over de moeite om met lastige gevoelens en met stress om te gaan. In het echt gaat het om sociaal gedrag (vandaar dat ik mensen daarmee ook vaak help in mijn coaching).
In het echt gaat het om het leren accepteren van pijnlijke momenten en de mogelijkheden om daarmee om te gaan. Door te leren grienen, door ermee leren leven, door die uit te leren houden en door die een plek leren geven in je verleden (en niet telkens herhalend in het heden).

Ja, daarmee zeg is: Pijn hoort bij leven, helaas. Of misschien niet eens helaas. Zonder pijnlijke momenten zouden we de geluksmomenten minder waarderen.

De afwezigheid van pijn is het geluk van stenen… (Tagore)


Pijn hoort er bij

Het geeft je ook zelfwaardering als je pijn kunt uithouden en niet gelijk hoeft te verzachten, het geeft je wijsheid en er zitten lessen in die je er van kunt leren. Er zitten contacten in met andere mensen en lotgenoten… contacten die zich kunnen verdiepen omdat je de pijnlijke momenten kan delen…

als je het goed doet…

Die wijsheid uit jouw pijn, die vind je niet als je telkens probeert: “to kill it all away”

Als bron van inspiratie geef ik een nummer van Nine Inch Nails dat door Johnny Cash gecovered is, Johnny die genoeg heeft gebruikt en daar ook wel van geleerd heeft. Waaronder blijkbaar  ook de les dat pijn niet te voorkomen is… en dat uiteindelijk draait om het “bij jezelf te blijven” (“I would keep myself” zegt de tekst tegen het eind.)


Hurt Songtext, Johnny Cash

Heb je trouwens Johnny Cash – God’s Gonna Cut You Down* gezien? Als je nou een aantal mensen wilt zien die nog steeds overeind staan…

Hurt!

I hurt myself today
To see if I still feel
I focus on the pain
The only thing that’s real
The needle tears a hole
The old familiar sting
Try to kill it all away
But I remember everything

What have I become
My sweetest friend
Everyone I know goes away
In the end
And you could have it all
My empire of dirt
I will let you down
I will make you hurt

I wear this crown of thorns
Upon my liar’s chair
Full of broken thoughts
I cannot repair
Beneath the stains of time
The feelings disappear
You are someone else
I am still right here

What have I become
My sweetest friend
Everyone I know goes away
In the end
And you could have it all
My empire of dirt
I will let you down
I will make you hurt

If I could start again
A million miles away
I would keep myself
I would find a way

…mocht je meer van Bowie en NIN houden: klik hier*

a ship is safest in the harbor… but that is not what ships are built for


Als je hier nou meer over wilt weten of als je het hier eens wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*
Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.