Over pseudonimisering van uw gegevens, paranoia en privacy

datapseudonimisering“Bent u wel eens bang dat grote hoeveelheden persoonlijke informatie van u worden doorgegeven aan een instantie, die betaald wordt door uw zorgverzekeraar zonder dat u daarvan weet of daarvoor toestemming hebt gegeven?
Ja? Dan hebt u een correcte visie op de werkelijkheid, dat wil zeggen: bent u niet achterdochtig.”

Dit is een quote uit het artikel “zeg me dat het niet zo is” van Menno Oosterhoff in Medisch Contact*… en ik het maakt dat ik onwillekeurig moet denken aan het grapje:

Just the fact that you are not paranoid does not mean you’re not being followed

Ik zou zeggen lees het zelf. Maar mocht u geen tijd hebben. U weet vast niet -zoals ik dat ook niet wist- het verschil tussen anonimisering en pseudonimisering. Maar het is nogal belangrijk als we weten dat uw persoonlijke gegevens vanuit de (geestelijke) gezondheidszorg worden gedeeld, niet geanonimiseerd maar ge-pseudonimiseerd.

Pseudonimisering betekent dat de onmogelijkheid om te herleiden tot een persoon omkeerbaar is.

Als je gepseudonimiseerde databestanden koppelt aan andere databestanden dan kun je de naam er weer bij vinden…. en de bestanden van de ROM-data aan SBG (de gegevens over de voortgang van de behandeling in de GGZ) zijn in hun opzet zo vorm gegeven dat de koppeling met andere bestanden in principe mogelijk is. Dit laatste is een begrijpelijk besluit van het SBG-bestuur, een bestuur waar de zorgverzekeraars wel een heel erg grote rol in hebben.


Maar wat betekent dit?

Dat betekent dat uw verzekeraars directe inzage krijgen in gegevens waar zij tot geen toegang toe behoren te krijgen omdat het onder de privacy valt. natuurlijk niet gelijk maar in de toekomst zal dit hoogst waarschijnlijk gevolgen gaan hebben voor verzekeringspremies die… laten we zeggen “nauwkeuriger” berekend kunnen gaan worden door de toegang tot dit soort gegevens.

Natuurlijk is dit “eigenlijk niet de bedoeling” enzo. Maar kunt u zich voorstellen hoe groot het miljarden belang is voor verzekeraars om deze gegevens in handen te krijgen? Is dit werkelijk voor een commercieel bedrijf te doen om deze mogelijkheden tot winstmaximalisering over jaren onbenut te laten? Juist waar nu de supervisie op deze processen langzaam steeds meer onder de hoede van de zorgverzekeraars zelf begint te komen? Natuurlijk keurt de slager zijn eigen vlees. Maar als niemand de slager meer controleert?
Uiteraard zal er eerst discussie plaats gaan vinden. Maar tja, in het huidig politiek klimaat maakt het niet meer zo veel uit of iets wetenschappelijk verantwoord is, ecologisch verantwoord is of psychologisch verantwoord is, als iets economisch verantwoord is dat vaak wel genoeg… Blijft de vraag of ik paranoia ben of realistisch?
Informeer jezelf zou ik zeggen.
Lees: “zeg me dat het niet zo is”m Menno Oosterhoff (in: Medisch Contact)*


Voor mij is dit een extra reden om niet te declareren bij verzekeraars. En laten we wel wezen, met de huidige eigen risico’s van verzekeraars en ook met het oog op het feit dat ik mij terugverdien zou ik ook niet willen declareren als ik in de schoenen van mijn klanten stond. Als je hierover meer wilt weten:

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*
Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Dit bericht werd geplaatst in @cetera en getagged , , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.