Kun je gecontroleerd ‘zondigen’? (in 7 stappen)

Question:?

Hans, iedereen zegt dat ik nooit meer zal kunnen gebruiken maar ik denk echt dat ik het wèl kan. Eigenlijk wil ik het gewoon eens proberen maar ik wil dat niet tegen mijn vrouw zeggen.
Answer:
Tja… dit is natuurlijk niet helemaal een vraag 😉 Als je het zo zegt is het eerder een aankondiging, toch? 😀 Maar laat me hier toch zeker wat meer over zeggen want jouw punt is wel heel belangrijk.


Gecontroleerd zondigen

Veel mensen hebben een beetje moeite met hun leven na de startdatum van hun controle. Na een paar maanden controle te hebben volgehouden ontstaat er bij vrijwel iedereen de gedachte: “zou ik niet eens… één enkel keertje…?”
Laat ik duidelijk zijn, deze gedachte, deze overtuiging kan héél goed een uiting zijn van jouw verslaving.

Maar het kan natuurlijk ook zijn dat jouw leven een beetje ‘braaf’ aan het worden is, dat je nog niet zo goed weet hoe jij jouw leven leuk moet maken zonder gebruik. Dat je dus wat mist…

Wat ik mensen dan wel vraag is: is het een idee om eens jouw grootste ‘zonde’ 😉 eens wat nader te gaan bekijken? Gecontroleerd, en vooral met veel bewuste aandacht.
En die ‘zonde dat kan van alles zijn:

Het lijnen dat wordt onderbroken door zin in patat en frikandellen, de ontwenningsfase onderbroken door twee goede glazen met een mooie rode wijn of een goed getapt biertje op een terras…

Ik hoef ze niet te verzinnen en ik heb ook echt niet het gevoel dat ik je op verkeerde gedachten breng, iedere verslaafde speelt soms even met die gedachte. En dan is het zaak om jezelf zo snel mogelijk van die gedachte af te brengen en te bedenken wat je zou kunnen doen op een manier zonder gebruik om dat beloonde, stoute, lekkere gevoel te krijgen waar je zin in hebt. Want vaak is het gewoon onzin en doe je er verstandig aan om dat stuk van je leven af te sluiten.

Duidelijkheid werkt het beste tegen craving. Want als je gaat onderhandelen met jezelf…

Maar soms heeft de gedachte zich vast gezet, en soms is die twijfel ook zelfs terecht, dat je -als je niet al te verslaafd bent- gecontroleerd zou kunnen gebruiken.
Zeker niet iedereen lukt het en je kan jezelf afvragen of het eigenlijk echt wel de moeite waard is (want het gaat moeite kosten). Maar er zijn mensen inderdaad ook zeker mensen die het kunnen. Maar vrijwel zeker gaat het in ieder geval niet lukken op de manier zoals je het vroeger deed. Dus probeer het eens op een andere manier.
En ook: wat minstens belangrijk is, dat is dat je die rare druk er van af leert te halen.


De druk van het eenzaam plannen

Of je nou gebruikt of niet. Het is toch eigenlijk gek dat er iets is dat zo’n grip op je heeft. Of het nou over gefrituurde herrie is, gefermenteerd fruit of graan, of chemisch opgehypte blaadjes… hoe kan het toch dat een beetje chemie zó belangrijk voor je voelt? Zo’n grote plek krijgt in je leven? Er zijn immers zo veel andere dingen die eigenlijk veel belangrijker zullen zijn als je ooit op je oude dag terug zult kijken op jouw leven.

Maar goed. stel dat je dus nog doorleest omdat je denkt: Ik heb er over nagedacht, ik doe dit niet uit verslaving maar juist om dat dingetje onbelangrijker te gaan maken in mijn leven. Dan heb ik wel een traject met 7 stappen voor gecontroleerd ‘zondigen’.


7 stappen voor gecontroleerd ‘zondigen’

Stap 01

Denk er eens (samen met de mensen die voor jou belangrijk zijn) over na:
Wat is nou echt het maximale dat jij OK zou vinden voor jouzelf, iets dat wel aantrekkelijk lijkt maar dat ook nog voor jou verstandig blijft.
Kijk, het gaat er niet om dat je eens “effe lekker de controle verliest” als onderdeel van een traject waarin je controle terugwint. Dan is de weg tegenstrijdig met het doel. Maar als jij denkt dat het dus misschien oprecht leuk zou kunnen zijn dan kan het de moeite waard zijn om eerst eens het maximum te bedenken…
Hoeveel glazen zijn dat? Of is het een halve rol koekjes? Of is het twee lijntjes?
Oh, en doe jezelf dus een lol. Doe het bepalen van jouw OK-maximum samen. Als jij het de hele wereld niet kunt uitleggen dat het een goed idee is, dan is het misschien ook geen goed idee. En als jij het stiekum moet gaan doen, dan weet je al dat het eigenlijk op diezelfde rare manier belangrijk is geworden waardoor het eerder ook steeds uit de hand liep.

Stap 02

En als je daar dus met elkaar(!) over nagedacht hebt, dan is het belangrijk dat jij bedenkt welk gevoel jij erbij wilt hebben. Ga dus niet op zoek naar hetzelfde gevoel als vroeger. Maar bedenk je dat dit juist iets gaat zijn waar je wel controle bij behoudt.
Je kan je voorstellen dat je met “nieuwsgierigheid” een heel eind komt: Wat is nou eigenlijk het effect? Waarom stelde ik me voor dat dit zo lekker zou zijn? Is het misschien op een andere manier lekker dan ik dacht? Wat brengt dit me nou eigenlijk (of brengt me dit vooral onrust en twijfel)? Hoe lang duurt eigenlijk de onrust als ik die oproep middels mijn experiment? (mensen beschrijven soms wel dat ze tot 2 à 3 weken ‘last’ hadden van trek door een experiment. En probeer dan ook die drie weken nieuwsgierig te blijven: wat is het effect op mij over de langere termijn?

Maar misschien is ook wel een heel ander gevoel belangrijk. Wat denk je van zelfwaardering of compassie met jezelf? Dat je het jezelf gaat gunnen! Dat kunnen gevoelens zijn die belangrijk zijn in het maathouden. Dat je alleen maar eet, slikt, rookt, snuift of drinkt zolang je oprecht jezelf de moeite waard voelt, plezier in jezelf hebt als mens.
Zodra het gevoel van zelfwaardering begint te verminderen dan stop je, het moment dat je merkt dat het niet meer alleen maar genieten plezier is, dan hou je gelijk op. Niet doorgaan tot er een hekel aan jezelf ontstaat ofzo.

7 stappen voor gecontroleerd ‘zondigen’
Stap 01: De maximale ‘zonde’
Stap 02: Het beoogde gevoel!
Stap 03: Het vangnet
Stap 04: Betekenis van mogelijke uitkomsten
Stap 05: Lokatie, datum, tijd en vangnet
Stap 06: Doe het zoals gepland…
Stap 07: Evalueer!

Het gaat er in dit experiment om dat het een positieve ervaring blijft, iets dat ook goed voelt voor jezelf en jouw groei als mens. Het mag je best een beetje angst inboezemen om het uit te proberen (dat is waarschijnlijk een redelijk terechte angst). Maar het moet positief blijven en heel bewust.
Kijk of je jezelf dit experiment ook echt kan gunnen en of je dat met oprechte nieuwsgierigheid en een liefdevolle gunfactor kan genieten. Stiekum in de schuur een beetje wegklokken, en dan met pepermuntjes in de weer… dat is toch geen genieten!. Haastig een rol koekjes of een bord mac’n cheese wegschrokken… dat is toch geen genieten! Als je dit doet zonder te genieten dan kan je het beter laten.

Misschien is ook het gevoel van dankbaarheid belangrijk om te bewaren. Of misschien juist het gevoel van echte trots, of liefde voor jezelf. Denk er maar even over.

Stap 03

Een experiment heeft een vangnet nodig. Wie gaat jou tegenhouden.
Laten we duidelijk zijn: zeer waarschijnlijk heeft het verleden bewezen dat jij soms niet kunt vertrouwen op je eigen inschatting, op je eigen rem. Dat bedoel ik niet lullig ofzo maar waarschijnlijk gingen daar wel dingen mis. Anders had je nu deze pagina niet zitten lezen.
Dus als jij zegt: ik hou me zelf wel aan mijn afspraken met mijzelf, ik stop zelf wel. Daar heb ik niemand voor nodig. Nou… dan kon het wel eens zijn dat jij jouw experiment aan jezelf aan het verkopen bent. Dan is het natuurlijk eigenlijk al geen werkelijk experiment meer, waar je nieuwsgierig bent wat er uit gaat komen, dan wordt het een smoesje. Als je jezelf ‘verkoopverhaaltjes’ aan het vertellen bent dan vind je al dat je weet wat er uit moet komen… en dat is een weinig wetenschappelijke benadering.
Dus… wie ga jij vragen om jou tegen te houden als dat nodig mocht zijn?

Stap 04

Bedenk je wat de uitkomsten van het experiment zullen betekenen. Als het je niet lukt om te genieten van het gebruik… wat zegt dat dan? Wat betekent dat voor jouw leven en voor toekomstig gebruik? En we weten allemaal dat een eenmalig en voorbereid experiment niet inhoudt dat je iets voortaan zonder voorbereiding ‘kunt’.
Na een experiment kun je gaan kijken wat je kan gaan oefenen.

Dus niet dat je straks zegt: “ik voelde vandaag geen trek dus ik ben als door een magische handoplegging ‘geheel genezen'”. Nee, dat is onzin. Wat zegt het als het lukt.. en ook wat zegt het als het niet lukt.
Maak vooral een afspraak met je coach en spreek tevoren door hoe je het experiment wil gaan doen en wat je in het experiment zoekt. Maar vooral ook: zie hem/haar zeker in de volgende week na de ‘gecontroleerde zonde’ om de resultaten door te spreken.

Stap 05

Kies een lokatie en een datum en een tijd waarvan je mag verwachten dat jij je er aan kan houden, een moment waarop je mag verwachten dat jij je goed zal voelen… dat je genoeg wilskrach over zult hebben… en neem ook de volgende dag erbij. Als dingen toch uit de hand lopen is het niet prettig als je de volgende dag allemaal verplichtingen hebt die je eigenlijk wat te veel zijn. Dus kies de plek en de datum en betrek dus de volgende drie weken er maar bij voor de zekerheid van een goed bewust uitgevoerd experiment.
Zorg ook dat je vangnet aanwezig kan zijn.

Stap 06

Doe het precies zoals je van plan was…
en

Stap 07

Evalueer!..
Praat het na, doe dat minstens met je vangnet die er ook bij aanwezig was en met de mensen die je liefhebt, doe het met je coach. Het voordeel van samen doorspreken is dat het je de resultaten helpt herinneren. Als het effect niet bevalt -en de verslaving dus blijkbaar groter was dan je verwacht had- en je deelt dat met anderen dan helpt dat onthouden als jouw verslaving je weer een keer laat twijfelen.
Spreek het door: Heb je kunnen blijven voelen wat jij je voorgenomen hebt om te voelen? Heb je de hoeveelheden gecontroleerd? Maar vooral ook: was het echt wel genieten? Was het de moeite waard?
Heb het er samen over: Wat heeft het betekend?.. Voor mij? Voor de mensen die van mij houden?.. (per slot van rekening zijn de mensen die van jou houden nogal belangrijk voor jouw levensgeluk)


Evaluatie

Ik heb meermaals meegemaakt dat het eigenlijk best een grote teleurstelling was. Dat mensen ineens merkten dat ze helemaal niet gingen voor “de kleine beetjes” maar dat ze pas bij de grote hoeveelheden een kick krijgen, of juist de gewenste rust. Deze tegenvaller is soms lastig omdat mensen hierdoor het gevoel kunnen krijgen dat zij ‘safe’ zijn, dat het toch wel tegenvalt dus dat zij niet meer alert hoeven te zijn op hun gebruik “omdat het toch niet leuk is”. Dat onterechte gebrek aan angst maakt soms situaties waarin mensen wel zouden kunnen doorschieten in gebruik risicovoller.

Laat ik duidelijk zijn. Als je kijkt naar het percentage mensen dat ergens in hun traject van ontwenning een “uitglijder” heeft, dat is is bijna 100%. Ergens is natuurlijk achteraf gebleken voor de mensen die gekozen hebben voor abstinentie (de 0-optie) dat een uitglijder de laatste was. Maar slechts heel weinig mensen zijn in één keer met alles gestopt. Dan kan je als behandelaar gaan zitten op het spoor “dat er niet gebruikt mag worden”, je kunt ook kijken of je er een experiment van kan maken dat ook goed kan uitpakken. Want een heel stel mensen die duidelijk te veel gebruiken die weten zonder veel behandeling hun overmatig gebruik te doorbreken. Dan kan je vaak beter op het spoor van zelf verantwoording gaan zitten en mensen niet laten vallen maar een vangnet inbouwen die na uitglijden het wegglijden voorkomt.

Ik heb ook regelmatig meegemaakt dat het op een andere manier vies tegenviel en dat mensen opmerkten: “shit Hans, ik merk echt dat ik weer véél meer trek heb sindsdien, gatverdamme”…
Dat zijn dingen waar je rekening mee moet houden. Één klant die het tegen mijn advies (want veel te snel na een detox opname) het toch wèl wilde proberen die hebben we samen opnieuw aangemeld voor een detox omdat hij zich toch onvoldoende vangnet had gegeven en vies is doorgeschoten.

Ik heb aan de andere kant ook meegemaakt dat het eigenlijk een hele emotionele zaak was om -nu bewust- weer te gebruiken, dat mensen ineens merkten hoe focking eenzaam ze eigenlijk al die tijd waren geweest tijdens hun gebruik en hoe triest het was.

Er waren ook mensen die ineens merkten welke gevoelens zij eigenlijk altijd aan het wegwerken waren middels hun gebruik en dat zij ineens voelden hoeveel zelfverachting er eigenlijk voelbaar werd bij het drinken, vreten, slikken snuiven. Begrijp me goed, als je met je volledige bewustzijn gebruikt dan is dat iets anders als dat je begint te gebruiken omdat je denkende brein inmiddels al half ‘uit’ staat van de craving. Als je dit experiment bewust doet dan merken mensen ineens dat mensen ineens bewust meemaakten wat zij zichzelf eigenlijk aandeden.

Of ook dat ineens de biologische verslaving duidelijk werd en hoe dat als iets anders voelt dan de emotionele afhankelijkheid…

Een enkeling merkt dat het lijkt te lukken en die krijgt er kijk op hoe op een andere manier nog wèl gebruikt kan worden.

Ik kan niet voorspellen dat het zin heeft. Ik kan niet voorspellen of het enig positief effect zal hebben. Ik kan niet voorspellen welk effect het zou kunnen geven, alleen dat je jezelf op deze manier nog een kans heeft om de twijfel een positief effect te laten geven. Verkoop-praatjes aan jezelf, die zijn veel gehoord maar die hebben weinig nut. Bewuste experimenten vaak wel.

En ik moet zeggen: ik ben inmiddels best vaak tegengekomen dat mensen eigenlijk wel blij waren met hun teleurstelling.


Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*
Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.