Drugs in het verkeer #Speekseltest #01072017


Er is vanaf vandaag een Speekseltest (Drugs in het verkeer)

PraatmetHans_Rijden-Cannabis.jpgIn het NOS-nieuws* en het Dagblad van het Noorden* komen ze met de speekseltest die de politie kan helpen om -bij verdenking door de manier van rijden- te kijken of de rijstijl te maken heeft met druggebruik. Een voordeel is dat er nu ook eens is nagedacht over verantwoord druggebruik in het verkeer (dat zet ik dus niet tussen haakjes.. het gaat gewoon over verantwoord gebruik in een situatie die je aandacht vereist).

Voor cocaïne en amfetamine geldt vanaf nu dat 50 microgram van per liter bloed wordt gezien als te veel. Voor cannabis geldt 3,0 microgram THC per liter en voor heroïne en morfine 20 microgram per liter bloed.

Net als met alcohol is dat niet bijster veel en je kan er dus maar beter rekening mee houden dat ook de volgende dag nog sporen van drugs terug te vinden kunnen zijn in het bloed, middels deze test.

Speekseltesten zullen trouwens niet als “definitief bewijs” kunnen gelden. Als je bijvoorbeeld net voordien je mond spoelt met een product als Listerine, dan zou de test waarschijnlijk lager uitkomen. Dus net als bij de BAC (ademanalyse voor alcohol) moet er altijd een bloedtest volgen om te bepalen of en hoeveel de bestuurder daadwerkelijk onder invloed was op het moment van rijden.


Privacy

Voor de mensen die nadenken over privacy onder ons: nee, de gebruikte speekselstaafjes zouden niet gebruikt mogen worden voor het opslaan van DNA-materiaal, zegt de politie momenteel. Ze zullen worden weggegooid in reguliere afvalbakken.

Iets anders is de privacy ten opzichte van bijrijders. De ene drug is sneller je systeem uit dan de andere. Drugs als cannabis blijven véél langer zichtbaar in het bloed dan bijvoorbeeld GHB. Mag je als wetshandhaver iemand ‘outen’ over zijn cannabisgebruik in het vorig weekend? En een ander punt dat nog open staat is het gebruik van medicatie want in een aantal gevallen zou ook medicatie wel degelijk positief testen op zo’n speekseltest. Wanneer je dan aangehouden wordt en positief test, dan zou dat de bijrijders in de auto (mogelijk collega’s bijvoorbeeld) op de hoogte brengen van jouw medicijngebruik. Deze kwestie is nog niet opgelost.


Persoonlijk

Persoonlijk vind ik het altijd een beetje hinderlijk dat mensen hun verantwoordelijkheid wegmoffelen achter “is het verboden of niet”. Ik snap uitstekend hoe dwingend een verslaving kan voelen en ben zelf zeker niet Roomser dan de Paus maar met gebruik en verkeer vind ik de strafbaarheid eigenlijk echt een ondergeschikt aandachtspunt. Ik heb altijd gereden met de gedachte: ik rij best dóór, maar gebruik gewoon niet in het verkeer want ik moet er namelijk niet aan denken dat ik door mijn gebruik iemand invalide rijd en dat ik nooit zeker zal weten of het mogelijk niet gebeurd zou zijn als ik niet had gebruikt…


Lees ook:


Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*
Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.