Own your own intervention #ownedintervention #verslaving

Create your own owned intervention

Create your own owned intervention

Question: Ik heb nou eindelijk mijn gebruik doorbroken… maar hoe zorg ik ervoor dat mensen me niet de hele tijd tegen werken?
Answer: Wat denk je van het plannen van je eigen ‘interventie’? Want natuurlijk kan je af-en-toe een betje moedeloos worden als je goed bezig bent en iedereen is van alles op eigen houtje aan het doen.


Own your own intervention!

Mensen denken altijd dat een ‘interventie’ alleen maar de ene kant op kan gaan: van de omgeving naar degene met en verslaving. Maar waarom zou dat zo moeten zijn? Je kunt ook heel goed zelf een intervention plannen.

Een “intervention” heeft als doel om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen… Dat gaat een stuk sneller als je dat samen doet…


Jouw Steunnetwerk

We kunnen heel goed onafhankelijk zijn (of leren worden) maar we kunnen het niet alleen, gelukkig worden.
En dat is waar het om draait bij het terugvinden van controle, dat je een leven leidt met zo veel levenskwaliteit dat je het eigenlijk niet zo belangrijk voelt of er gebruik is of niet van het gedrag of het middel dat jouw Nucleus Accumbens in jouw brein heeft gehackt. Als je dat van me aan wilt nemen dan kan je één-voor-één jouw hele netwerk afgaan en ze allemaal een beetje op de hoogte brengen. Maar het blijkt dat mensen sneller leren met elkaar (als het over een onderwerp gaat dat ze interesseert). Dus daarom zeg ik vaak: “Own your own intervention”…
Ga eens met de mensen in jouw steunnetwerk om de tafel zitten en bespreek eens waar jij nu denkt gelukkig van te worden. En natuurlijk geldt dat je in deze fase jezelf nog even beter mag leren kennen (in de kliniek zeg ik vaak: “natuurlijk ken je jezelf nog niet zo goed… anders had ik je hier niet ontmoet”) 🙂

Maar bedenk eens wat een energiebesparing dat is als je in één keer klaar zou zijn met het uitleggen van het hele verhaal. Je kan er ook mensen bij uitnodigen (inderdaad, daar wordt ik vaker voor uitgenodigd) om mensen uit te leggen wat verslaving nou eigenlijk is… Want een gedeelte van zo’n “owned intervention” gaat vaak op aan het ontkrachten van alle bullshit verhalen die mensen geloven over verslaving.


Inhoud

Laten we het inderdaad even hebben over de inhoud.

 1. Wat is verslaving eigenlijk? Het is echt handig om even te vragen wat iedereen denkt dat verslaving is (want daar is een hoop onzin over in de denkwereld van mensen)en dan is het vervolgens handig om eens uit te leggen dat er zoveel verslavingen bestaan als er mensen bestaan dus dat je dan uitlegt hoe jouw verslaving of afhankelijkheid in elkaar zit!
 2. Je vraag om medewerking en vertel ook waarom jij denkt dat het voor mensen leuk kan zijn om dit samen te doen. Het draait om de samen(!)werking.
 3. Heel belangrijk is ook jouw plan. Want daar zijn mensen vaak erg nieuwsgierig naar.
  • Wil je helemaal stoppen met alles (als je daar later op terug moet komen dan schrikken mensen he, en misschien niet eens onterecht), wil je voorlopig stoppen met alles maar er later opnieuw op terug komen (deze raad ik aan)
  • Wil je met specifieke dingen stoppen en andere niet (deze kan ook maar heb het dan wel over cross-addiction met mensen)
  • Wil je jouw middel gecontroleerd gaan gebruiken (en hoe ziet die controle er dan uit)
  • (géén plan of “we zien wel” is geen optie. daar gaan mensen niet tevreden mee zijn)

  …Als je mensen een plan geeft waar aan ze mee kunnen werken dan heb je meer kans dat je ze méé krijgt.

 4. De plannen van aanpak… In de verslavingszorg hebben ze het vaak over de “noodplannen”… Het zijn in ieder geval de plannen die je hebt voor de lastige momenten (welke zijn dat?). Want die zullen er zijn natuurlijk, dus het is handig om met mensen te bespreken:
  • Wat doe je bij (sterke) trek?
  • Wat doe jij bij een uitglijder (en hoe trek je daar lering uit om herhaling te voorkomen).
  • Wat moeten zij doen bij wegglijden (en hoe kunnen ze dat herkennen?)

  Geef -raad ik altijd aan- mensen duidelijke taken. Denk daarover na en deel ze in in steuners, begrenzers, sensors en onderzoekers. Laat ze telefoonnummers en emailadressen uitwisselen zodat hun plannen op elkaar aan kunnen sluiten en met jouw plan kunnen samenwerken.

 5. Heb het met mensen over grenzen.
  Laat géén onterecht gevoel van veiligheid ontstaan. Plannen geven soms het gevoel: “oh dat kan niet mis meer gaan” maar dat is natuurlijk niet zo. Dus hou de angst vast (niks mis met terechte angst!) want dat houd je scherp, maar hou het wel leuk!

  Grenzen aan je eigen gedrag die je beter wilt bewaren en grenzen aan hun gedrag om de sfeer beter te bewaren zonder dat gebruik nodig is.

  géén stokken om mee te slaan maar die stokken gebruiken om paaltjes in de grond te slaan die het speelveld beperken (zodat het spel leuk blijft)

 6. De Toon… De toon is belangrijk! Als zij niet de juiste toon tegen jou aanslaan dan weet je zeker dat jij met je kop in het zand gaat en dat je verder niets meer wilt horen en geen hulp meer wilt (terwijl je dat best wel zou kunnen gebruiken, eigenlijk)
  Leg mensen dus uit welke toon jij nodig hebt op dat soort momenten. Boosheid en beschuldigende strenge taal werkt voor de meeste mensen vooral averechts. Beschamende woorden al helemaal! Denk er over na wat je zou helpen.

  Bedenk je Wat maar vooral ook Hoe mensen dat tegen je zeggen.

 7. Wederkerigheid! Vraag mensen ook waar jij hèn bij kan helpen. En dat is méér en iets volledig ànders dan alleen maar “stoppen met jouw gebruik”. Waar zitten jouw kwaliteiten? Als zij jou helpen om jouw leven goed te laten verlopen dan kan jij vast ook dingen doen om hun leven goed te laten verlopen. Voor niks gaat de zon op en als het alleen maar zo’n bijeenkomst wordt “waarin we die arme verslaafde gaan helpen” dan ben je verder van huis. Dan wordt je zo’n ‘projectje’. Dus wat ga je terug doen?
 8. Schuld nemen… je kunt altijd beter schuld nemen dan dat je ‘m krijgt… en vaak zit er bij mensen best nog wat oud zeer over jouw gedrag tijdens jouw verslaving dat ze je best willen vergeven… maar dat lukt niet altijd. Geef aan dat je daar begrip voor hebt en dat je dat met mensen individueel wilt opnemen waar de pijn zit.
  Maar!… dat je daar wel aan toe moet zijn. Een verslaving tackelen of een afhankelijkheid ontwennen is geen kattep.. dus geef aan dat je wel de regie in handen wilt houden want het laatste wat je wilt is een terugval in gebruik doordat je te veel ouwe shit over je heen krijgt terwijl je nieuwe hier-en-nu nog niet stevig genoeg is.
 9. Open einde Jij weet nog niet hoe je gaat veranderen, beter gezegd: jij kunt nu nog niet helemaal weten wie jij werkelijk blijkt te zijn. We weten wel dat afhankelijkheid gauw een jaar duurt om te behandelen en dat verslaving een chronische ziekte is waar je zeer waarschijnlijk mee zal moeten leren leven. Jij gaat nieuwe dingen voelen en nieuwe dingen laten zien. Dus hou een open einde en spreek je intenties uit. We weten nog niet wat het allemaal gaat worden maar rond af met de gedachte dat je het samen beter kunt laten worden in de toekomst als we allemaal onze rol goed spelen ten opzichte van elkaar en de genoemde grenzen bewaken. Die sfeer van samenwerking is belangrijk.

Je ziet er is nog best een uitgebreide agenda zo bij elkaar. Dus plan het misschien in de middag of de vroege avond zodat je nog met wat mensen na kunt kaarten over wat er zoal gezegd is.

Met meer gevoel voor dingen i.p.v. verdoving, en met méér MOED i.p.v. MOET.


dus…

Je merkt dat ik meer met dit bijltje gehakt heb. Ik kan je helpen zo’n avond voor te bereiden, ik kan je helpen door op zo’n moment uitleg te geven en de sfeer te bewaken.
Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*
Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.