De truuk tegen #verslaving is Kwaliteit van Leven! #IJsland

Question: Mijn kind gebruikt wat moet ik doen? In IJsland lukt het toch ook?

Answer: De oplossing ligt in levenskwaliteit en relatie.


Het voorbeeld van IJsland

Op Nieuwsuurn(zie hier)* was een interessant stukje over de aanpak van verslavingsgevoelige jongeren. (want laten we even duidelijk zijn: een hoop van die kids heeft best een hoop gebruikt maar is echt nog niet gelijk verslaafd… niet lichamelijk in ieder geval)
Deze nieuwsuur is voor opvoedende ouders moeite van het kijken waard.Zie: Nieuwsuurn: Jongeren van drank en drugs afhouden. IJsland lukt het*
Wanneer we namelijk al een oud onderzoek met ratjes serieus nemen dan blijkt dat je ratjes met een binding met de groep en ratjes die je in interessante omgeving biedt, dat je die groep ratjes aanzienlijk moeilijker verslaafd krijgt dan de ratjes die je in een saai glazen rothokje zet waar zij zich kapot vervelen. In die situatie worden ratjes ineens een stuk verslavingsgevoeliger. Wanneer je meer van Ratpark wil leren:


IJsland als voorbeeld

Als we kijken naar de nieuwere benaderingen in verslavingsbehandeling dan gaan we dus niet alleen maar zeggen: “zullie moeten nie gebruiken!”. Juist die benadering van “zij” (die verslaafden) versus “wij” (de mensen die daar he-le-maal geen last van hebben) die brengt het probleem al met zich mee: eenzaamheid en gevoel van uitsluiting (een gevoel dat -soms volledig onterecht- makkelijk ontstaat in de puberteit).

Maar laten we niet alleen maar kijken naar de verschillen tussen Holland en IJsland (ik heb al een paar reacties gezien met als grondtoon: “dat werkt bij hunnie maar niet bij ons”) maar laten we kijken naar de bewezen(!) werkzame elementen van de community-aanpak in IJsland. Dat zijn dus in mijn ogen: dat er aandacht is voor de opvoeding, dat die kids een betere ouderfiguur meemaken doordat er steun is voor de ouders, dat er minder verveling is en meer beweging, en meer samenspel. Laten we ook zien dat in deze aanpak die ouders het niet meer allemaal alleen hoeven te doen, dat daar meer serieus wordt genomen wat er vroeger al wel werd gezegd:

You need a village to raise a kid

Dus niet alleen de Portugese aanpak om dingen te decriminaliseren (verstandig: daardoor komt geld en kwaliteit vrij die je voor andere dingen kunt gebruiken dan duur bestraffen) maar juist ook het herstellen van de binding met de maatschappij waarin zij leven. Niet de verveling van het ‘buiten hangen’, niet een vader en moeder die om de hypotheek te kunnen betalen hun kind geen quality time kunnen geven. Nee, juist de aandacht voor activiteiten. Voor sport en bezig zijn met elkaar!!!


Een les?

Het is natuurlijk niet makkelijk om dat zo maar te herhalen. En ja er zijn een hoop verschillen tussen IJsland en Holland. Maar ik denk dat we wel degelijk kunnen (h)erkennen dat het niet zo veel zin heeft om alleen maar te vertellen dat:

“Je moet gewoon niet gebruiken”
(dit werkt gewoon errug slecht als ‘aanpak’)

Wat hebben we die kids te bieden? Hoeveel aandacht hebben we voor hun gedachten en voor hun werkelijke wensen. Hoeveel tijd hebben we naast ons werk en onze verplichtingen over om aan ze te besteden of mogen we ons afvragen of dat soms gewoon niet te weinig is?
Helpen we onze jongeren (h)erkenen wat zij voelen en helpen we ze zonder veroordeling om methoden te vinden om met de gevoelens van de puberteit om te gaan?
Ik wijs hier niet met een beschuldigend vingertje, daar heb je niks aan . Ik besef hoe moeilijk het soms is om in deze tijd op te voeden waarin de kids te horen krijgen dat binding te herkennen is aan het aantal “likes” dat je krijgt op facebook.
Ik bedoel dit als een aanzetje om samen in actie te komen met in het achterhoofd:

The opposite of addiction is not sobriety…
The opposite of addiction is connection!
~ Johann Hari


Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*
Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Een gedachte over “De truuk tegen #verslaving is Kwaliteit van Leven! #IJsland

  1. Pingback: Gedachten over ‘Weerstand’… (bij #verslaving) – 02 | Integrative Addiction coaching: PraatmetHans.nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.