Gecontroleerd gebruik is wel degelijk mogelijk (10 aandachtspunten)

Question:?

Jaguar Party agenda

Jaguar Party agenda

Als ik drank of drugs wil kunnen gebruiken… Waar ligt dan éénduidig de grens? (Mensen zeggen wel dat het gewoon niet mogelijk is)
Answer:
Laat ik duidelijk zijn: er is géén éénduidige grens!

Simpele oplossingen voor ingewikkelde problemen zorgen voor méér problemen…

Deze tijd heeft mogelijkheden die hiervoor niet bestonden. Het is onzin om te doen of er niks veranderd is.
De agenda hedonist is iets van deze tijd! Het is iets dat kàn als je het verantwoordelijke aandacht geeft.


De Onzin

Even een berichtje op “suicide tuesday”* over gecontroleerd gebruik…
Misschien raakt dit berichtje je vandaag nèt wat meer dan gister. Lees dan nog even door 🙂
10 Aandachtspunten:
1) Kicken => Afkicken
2) Weet WAT je gebruikt
3) Weet WANNEER je gebruikt
4) Weet WAAROM je gebruikt
5) Ga Niet tegen de stroom in
6) Gebruik middelen als richtingaanwijzer
7) Hou rekening met wie je zult zijn onder invloed
8) Biology first
9) Kicken : Afkicken = 3 : 2
10) Hou rekening met eventuele extra belasting

Het is echt niet zo dat alle mensen de gebruikt hebben dood zijn of verslaafd (de favoriete onzin-tekst van veel bezorgde ouders en politici die graag toch nog even de War-onDrugs willen verkopen aan hun kiezers).
Een hoop mensen gebruiken een beetje, een gedeelte houdt daarmee vanzelf op. Een beetje de oude gedachte van de verslavingszorg: hou ze in leven tot ze dertig zijn en dan controleren ze zichzelf wel… Dat klopt zeker niet helemaal maar er zit wel een kern van waarheid in. Op een gegeven moment verandert de life-style waarin verantwoordelijkheid voor je werk of voor kinderen belangrijker wordt en drug/alcohol-gebruik minder.
Als we kijken naar de cijfers dan hebben ‘mensen’ géén gelijk.
Er zijn veel mensen die drugs gebruiken en lang niet al die mensen die komen in de verslavingszorg terecht. Voor een aantal geldt inderdaad dat zij nog niet in de zorg terecht zijn gekomen. Maar als je naar de cijfers kijkt van de mensen die gebruiken en de mensen die hulp nodig hadden voor hun gebruik dan kan je echt niet overeind houden dat het gebruik van middelen altijd leidt tot verslaving.
Dat weten mensen die middelen gebruiken en daar handelen ze ook naar. Dus als je ze dat wel wilt wijsmaken dan blijven ze zelf doormodderen en stellen zich waarschijnlijk geen grenzen “omdat ik toch niet verslaafd ben (ik ben toch geen junk)”… net zo lang tot ze het genoeg zijn om niet meer terug te kunnen.
Er zijn zat hele keurige werkzame burgers die regelmatig een weekend doorhalen die dat al tientallen jaren goed laten gaan. Daarom vallen mensen uit “abstinentie”-programma’s omdat ze moeten stoppen maar eigenlijk nog niet willen stoppen… Het leidt vooral tot “white knuckled abstinence”*
Dat zwart-wit denken is risicovol. Daarom kunnen mensen met een verslaving uit een behandeling worden gezet “om gemotiveerd te raken” (dat zou je eens met astma moeten proberen). Daarom keren mensen schaamtevol niet terug na een terugval naar de behandeling met de argumentatie “Ja, dan moet ik zeker gaan toegeven dat ik verslaafd ben” Door deze manier van denken groeit verslaving verder dan dat nodig geweest was (met alle gevolgen van dien).

De alles-of-niets manier van denken veroorzaakt slachtoffers.


Verslaving staat niet Aan-of-Uit

Wat mensen ook zeggen: Verslaving is een chronische ziekte en het is wèl zo dat je een beetje verslaafd kunt zijn. Net zoals je een beetje astma kunt hebben of héél erg veel last kunt hebben van CARA (en dat je CARA waarschijnlijk verergert als je er onhandig mee om gaat). Er zijn een hoop mensen zeggen “verslaving is als zwangerschap: je kunt niet een beetje zwanger zijn” maar dat is nonsense. Verslaving wordt wel erger als je door gaat om het verslavende middel te gebruiken dat moge duidelijk zijn. Maar als je stopt met (regelmatig) gebruik dan wordt je gewoon niet zieker (vervelend is wel dat het beter worden echt heel langzaam gaat, als we het over biologische verslaving hebben).

Je kunt een 0 hebben voor biologische verslaving, of een 1 of een 2, een 3 of een 5 of een 7, 8, 9 of 10!


Géén Onzin

Aan de andere kant is er natuurlijk een heel aanzienlijk deel van de mensen die wel een biologische verslaving of een emotionele afhankelijkheid ontwikkelt. Dat zijn de mensen waar ik me op richt dus laten we even kijken naar een paar leefregels die handig zijn om te onthouden bij het beheersen van afhankelijkheidsprocessen

“kennis is macht”


1) Kicken => Afkicken

De eerste regel van iedere gebruiker.
De kater hoort bij de kick om evenwicht te herstellen. Daar moet je jezelf niet tegen verzetten, dat is onderdeel van de kick. Als je jezelf niet tegen de kater verzet dan is het een soort van bitter ‘na-genieten’… “Sooowww, dat was een zware nacht, dat was genieten!”

Als je gaat gebruiken om de kater weg te werken dat is dat alsof je de eb wilt opvangen met een nieuwe vloed… dat geeft gedonder op den duur, uitgeputte productie van prikkelstoffen in het brein, vooral ook aangetaste ontvangers van die prikkelstoffen in het brein (dat is vaak nog véél belangrijker dan het tekort, dan geeft dezelfde hoeveelheid minder effect in het brein)


2) Weet WAT je gebruikt

Zeker met poeders en pillen is er nogal een hoop vervuiling de laatste tijd. Met onzin, maar ook met andere drugs in een aantal gevallen. Kijk en dat jouw coke wordt aangelengd met een lokaal verdovertje, dat is eigenlijk vaker wèl dan niet het geval. Maar als er andere ‘opwekkende’ stoffen in zitten dan wordt het ineens anders. Dus laat testen(!) wat je slikt of snuift (of spuit in een slamparty -wou je dat eigenlijk wel.. slammen?-).

Nee, dat is NIET zonde van je geld!!!

Dus kijk eens op de pagina van het Trimbos instituut over testen in Nederland* en laat testen wat je misschien wilt gebruiken.

Misschien best handig om de Red-Alert app van het Trimbos op je foon te installeren*. Dan krijg je gelijk een melding als er risicovolle drugs op de markt ontdekt zijn.

Alcohol valt onder de warenwet en wordt veilig geproduceerd en verkocht.
Dat is helaas nog niet zo voor andere drugs in Nederland (één van de nadelen van het criminaliseren en die rare War-on-Drugs).

Weet WAT je gebruikt en weet WAAROM je dat gebruikt!


3) Weet WANNEER je gebruikt

Dat geldt zowel ten opzichte van jouw mindset, zoals ik verderop zal zeggen. Maar hou ook rekening met de regelmaat. En dat die regelmaat niet eeehhrrmm ‘steeds regelmatiger’ wordt.

En ik weet dat het net bol staat met makkelijke rekenmodelletjes als je meer gebruikt dan dit of dat dan ben je verslaafd… Die houden geen enkele rekening met genetische biologische gevoeligheid (hoe is het met gebruik van jouw ouders en grootouders?) Hoe is het met de inmiddels geoefende verslaving? Als je een 7 hebt voor biologische verslaving gelden er andere regels dan bij een 3. Die regeltjes vertellen iets over het gemiddelde maar vertellen je niks over jou.

Er zitten grenzen aan. Vaker dan dagelijks kan niet meer… en is waarschijnlijk gewoon al wel te veel. Wekelijks.. hangt van de aanslag af en dus ook van jouw herstel mogelijkheden. Maandelijks of een paar keer paar jaar is een heel andere manier van gebruik dan wekelijks gebruik. Drie à vier keer per jaar is iets anders dan maandelijks.
Natuurlijk hangt dit van hoeveelheden, van man/vrouw, van verslaving en leeftijd af, van het na-ijl effect van de vorige keer, van de kater, en zo voort. en zo voort.

Maar regelmaat die steeds regelmatiger wordt is vaak wel een teken aan de wand.

Als jij een experiment wilt doen of gecontroleerd gebruik voor jou mogelijk is, laten we dan samen een plan maken met grenzen die overeind blijven staan.
Neem even contact op* (klik hier)

Ik heb zo vaak zien gebeuren dat mensen met een biologische verslaving -soms na jarenlange abstinentie- een maandje nadat ze gezegd hebben “ééns per jaar, dat kan wel” zichzelf vertellen dat “eens per maand toch ook wel moet kunnen” (let op het woordje “moet” in dit verband) om vervolgens nog binnen de maand te beslissen dat “wekelijks gebruik toch ook wel gecontroleerd moet kunnen zijn” (let er op dat het steeds abstracter wordt) (…)

Als iets “moet kunnen”… dan kan het meestal niet echt…


4) Weet WAAROM je gebruikt

Dus zoek ook op wat je mag verwachten en wat de risico’s zijn van een drug. Neem daarbij de risico’s op emotionele afhankelijkheid en de risico’s op biologische verslaving ook mee. ALs je hebt laten testen dan zijn de risico’s op vervuiling nihil. Weet wat je een beetje kunt verwachten en zorg dat er mensen zijn die de drug kennen als je voor het eerst gebruikt. Ken jezelf en ken de drug. Ken de plek waar je gebruikt en bekijk of dat wel een goeie plek is voor die drug. Er zullen altijd dingen gebeuren waar je jezelf niet op kunt voorbereiden… Dat hou je toch.
Maar ken jezelf: de mindsets waarin je wel en de mindsets waarin je maar beter niet kunt gebruiken. Zwaar blowen als je toch al wat angstig bent heeft al vaker voor paniekstoornissen gezorgd die jaren voorbij het gebruik gingen. Zwaar trippen als je toch al niet goed in je vel zit… Fors snuiven als je toch al wat paranoia bent… allemaal gewoon niet handig!

Onthou, je gebruikt voor de fun!
Als dat NIET meer zo is, dan is er niets aan de hand!


5) Ga Niet tegen de stroom in

Why am I doing this here and now

Why is the girl on the right doing this afterparty here and now…

Als ik ga gebruiken om mijn leven ‘leuk te maken’ (terwijl er dingen gebeuren die niet leuk zijn) dan doe ik er waarschijnlijk verstandig aan om het leeuwendeel van mijn energie te besteden aan het oplossen van de vervelende dingen. Als er dan nog wat energie over blijft om te feesten, ga dan lekker feesten. Maar als je echt geen energie meer over hebt dan kan je waarschijnlijk beter gaan slapen.
Als je geen goeie zin hebt dan kan je gaan gebruiken om het leuk te maken maar waarschijnlijk kan je ook beter zeggen: “Laat ik nog even iets nuttigs doen, dan maken we morgen wel weer een leuke dag maar vandaag is gewoon op.”


6) Gebruik middelen als richtingaanwijzer

Daarmee doe je waarschijnlijk ook iets voor hoeveelheden: Je kunt uppers gebruiken om wat meer energie te krijgen. Je kunt ook uppers gebruiken om energie te hebben die je ècht niet hebt.
Je kunt downers gebruiken om wat relaxter, wat meer chill te worden. Je kunt XTC gebruiken om wat meer te leren genieten van dingen, cannabis om sommige dingen iets minder belangrijk te maken, K of LSD gebruiken om jouw waarneming van de wereld een beetje bij te buigen, coke om je even wat zekerder te voelen. Je kunt gebruiken om je hoofd een duw in een andere richting te duwen en je kunt zelfs leren om dat zelf iets meer te doen zonder gebruik.
Het is soms behulpzaam om te bedenken: Zou ik hier ook zo over denken als ik dronken was of stoned, of onder invloed van coke of K… het helpt om flexibel te zijn in je eigen denken, ook zonder gebruik.

Aan de andere kant gebeuren er wel dingen door gebruik. Je gedachten en gevoelens worden anders, en je gedrag dus ook. Denk daar even over na met welke mensen je wel of niet wilt meegaan. En instrueer je goeie (!) vrienden even wat jij niet wilt laten gebeuren. Uiteindelijk ben jij zelf verantwoordelijk natuurlijk, ze zijn niet jouw oppassers… Maar als je samen een beetje op elkaar past kom je wel verder op een leuke manier.


7) Hou rekening met wie je zult zijn onder invloed

Denk na over jouw grenzen… Je wilt geen dingen doen die je niet gedaan wilt hebben. ALs jij lekker los wilt gaan dan is daar niks mis mee. Maar je weet dat je anders zult denken over grenzen als je onder invloed bent. Je weet dat je jezelf anders zult voelen over hoe ver jij moet gaan, hoe ver jij wilt gaan. Als jij ont-remt door je gebruik dan zul je waarschijnlijk meer achter je gevoel aanlopen.
Dus als je al zo boos bent dat je je wilskracht nodig hebt om je boosheid in bedwang te houden dan moet je niets gebruiken waardoor de remmingen van jouw wilskracht wegvallen. Niks mis met heftige feestjes maar je wilt geen ziektes oplopen. En als jij weet dat jij dingen zult doen onder invloed die je met je nuchtere hoofd niet gedaan wilt hebben dan is het jouw nuchtere verantwoording om jouw gebruik onder controle te houden zodat je geen dingen gaat doen die je nou eenmaal zal doen onder invloed.

  • Je wilt goed gegeten hebben van te voren.
  • Je wilt wel genoeg gedronken hebben en niet te veel (half litertje per uur)
  • Je wilt geen oververhitting dus je moet afkoelen in koele ruimtes (en je pruik of petje mag cool zijn maar voorkomt dat je hoofd lekker afkoelt)
  • Je wilt samenwerken met de EHBO-ers op een feestje (informeer ze zoals het is en ga niks verzwijgen, schakel ze in bij twijfel).
  • Zorg van te voren voor condooms en gebruik ze ook! Je wilt wèl safeseks hebben gehad en je wilt geen geslachtsziektes oplopen.
  • Als je geen enkele kans wilt lopen op wratjes of herpes dan moet je gewoon nooit met vreemden vrijen (reken jezelf niet rijk, het is ook niet te voorkomen met condooms).
  • Je wilt misschien je eigen snuifbuisje hebben gebruikt en geen kans op Hep. C lopen.
  • Je wilt geen HIV oplopen omdat je naalden deelt (wou je echt wel gespoten hebben trouwens? Zelfs als jouw vrienden dat misschien wel doen op dit feestje?)

8) Biology first

De jaren zijn spoorloos aan je voorbij gegaan... Het zijn de weekends die aan je bleven plakken.

De jaren zijn spoorloos aan je voorbij gegaan…
Het zijn de weekends die je getekend hebben.

Ik sprak al over eten en drinken. Als je het laat maakt is extra vitamine C, genoeg makkelijk te gebruiken koolhydraten en wat vette vis helemaal geen slecht idee. Het is helemaal geen dom idee om bekaf het weekend in te stappen maar donderdag lekker vroeg te gaan slapen en geen dingen te plannen voor zaterdag als je vrijdag wilt stappen na het werk.
Kicks zijn leuk maar het is je biologie die het allemaal uit moet voeren. Dus werk een beetje samen met je lijf. Een nachtje doorgaan is helemaal niet zo erg als je in evenwicht bent. Maar als je toch al uitgeput was dan is een nacht overslaan best een aanslag. Dat geldt ook een beetje voor leeftijd. TOen ik 18 was was het echt iets anders om een nachtje te feesten dan toen ik 45 werd en zeker toen ik de 55 aantikte. Dan worden parties tot in de morgen toch iets dat iets meer voorbereiding… en nabereiding 🙂 benodigt.
Daar komt ook de term vandaan: “agenda hedonisten” Ze denken niet alleen over WAT, WAAROM maar ook over WANNEER. Wat is de week ervoor? Is dat een week die dit feestje toestaat? Wat is de week daarna? Wat zijn mijn verantwoordelijkheden daarin? Past mijn gebruik bij de week na mijn feestje.

Het is altijd een aanslag op je gezondheid. Dus maak het de moeite waard!
(en niet gewoon voor ieder door-de-weeks weekend) 😉


9) Kicken : Afkicken = 3 : 2

Ik zeg altijd: zorg dat je kunt doen wat je eigenlijk wilt doen óók zonder gebruik!
Mensen die niet meer durven te dansen zonder zich eerst moed in te drinken die zijn nog lang niet verslaafd. Maar ze zijn dus al wel afhankelijk… als je iets alleen maar kan doen onder invloed en niet zonder, dan is dat afhankelijkheid… En dat is niet heel erg maar gewoon wel een aandachtspuntje.
Dus als je zorgt dat je dingen vaker nèt zo leuk maakt zonder gebruik als dat je dat doet mèt gebruik (vandaar de 3:2-verhouding) dan is er erg weinig kans op afhankelijkheid.

Als dingen alleen maar chemisch lukken met middelen dan is dat de definitie van “afhankelijkheid”…

Zijn er véél dingen die je alléén maar kunt met behulp van gebruik? Hoe méér van die dingen er zijn, hoe afhankelijker je dus bent van chemische ‘oplossingen’.
En dat kan dus ook gelden voor emotionele dingen als “ik moet er niet aan denken” of “effe rustig worden” of “ik zou niet weten hoe ik moest versieren zonder” of “even mijn hoofd uit zetten” of “anders kan ik mijn werk niet doen”
Ik ben nog nooit iemand tegen gekomen met een verslaving die wist hoe ie het leven interessant en uitdagend te maken zonder gebruik…

Doe je het ook zonder? (of denk je alleen maar dat je “het nog wel kunt”?)


10) Hou rekening met eventuele extra belasting

Er kan sprake zijn van extra belastende dingen. Een dreigende burnout, een depressie, een angst stoornis, paniekaanvallen, een chronische ziekte, een andere verslaving aan een ander middel, een post traumatische stoornis. Dat kunnen allemaal extra redenen zijn om toch nog maar even te heroverwegen of het wel een goed idee was. Als je al niet lekker in je biologisch evenwicht zit, al zeker als we emotioneel niet lekker in ons vel zitten en al ZEKER als de prikkelstoffen of receptoren in ons brein niet lekker staan afgesteld door shit die er in ons leven is gebeurd.


Gecontroleerd gebruik bestaat WEL!

Ik zal niet zeggen dat het ook is weggelegd voor mensen met een forse biologische verslaving. Dan is ook een ‘geslaagd gecontroleerd gebruik’ soms de reden om je veiligheidsmaatregels te laten vallen in de komende weken waardoor je weer in een spiraal van te veel gebruik terecht komt.
Maar het is onzin om te zeggen dat het niet kan bestaan. Er is niks magisch aan, het gaat om wat je niet doet en vooral om wat je wèl doet om controle te bewaren.
Doe het samen en bespreek wat je nodig hebt om je leven leuk te houden.
Want dat is waar het om gaat:

Gebruik niet om te maken wat er niet is, gebruik om het zo leuk te laten zijn als het zijn kan.


Leuk om ook te bekijken


Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*

Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen


zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.