Self-talk: Hoe maak jij jouw eigen Affirmatieve vragen?

Question:

Hans, waarom doe ik het nou telkens weer. Is er niks dat ik tegen mijzelf kan zeggen om dit te stoppen?
Answer:
Nou juist dat ‘zeggen’ dat ik vaak tegenkom bij verslavingen, dat is vaak een onderdeel van het probleem.
We proberen onszelf vaak toe te spreken als we dingen doen waar we achteraf niet blij mee zijn. Op die manier proberen we dan te leren van situaties… Maar dat pakken we dus vaak niet zo heel erg handig aan.

Stop daar nou eindelijk eens een keer mee, idioot!

Ook al zit er vaak best een kern van waarheid in: dat toontje dat werkt meestal maar bar slecht.

Dus gaan we naar andere zinnetjes op zoek. En gelukkig vinden we overal “Motivational Quotes”, “Personal Mission Statements”, “(Spirituele) Affirmaties” die we lezen op het internet, die we ook zeggen tegen onszelf, of die we zeggen tegen anderen terwijl we denken “klinkt goed, zou ik zelf ook eens moeten doen”…

Ze zijn soms echt heel erg waar, onze mooie woorden… maar de ellende is: wanneer we in de spiegel kijken en affirmaties zeggen als: “Je bent prachtig” of “Money is coming your way” of “je bent sterk genoeg om niet te drinken” en dan denken we bijna allemaal: Ja, dat klinkt erg mooi en overtuigend, dat ‘positief denken’ maar ik geloof het gewoon niet echt! En dus zijn we alleen maar met die gedachte bezig voor de duur van de oefening en weinig langer dan dat.


Het gaat om gedrag

Nou zie je vooral bij mensen dat uiteindelijk hun leven vooral verandert door hun gedrag (dat is ook logisch, het is de meer dierlijke onderlaag in ons brein die veel van ons gedrag stuurt voordat we er nog over nagedacht hebben). Dus daarom besluiten de meeste mensen ergens dat ze op zo’n manier willen denken over zichzelf zodat ze dingen anders aan gaan pakken. Een uitzondering hierop zijn de mensen die erg graag in “the Secret” geloven. Een heel begrijpelijke hoop, want als dat werkelijk wáárheid zou wezen dan hoefde ik alleen maar te denken en dan gebeurde er al van alles in mijn leven, dan hoef ik tenminste niks te doen en dan kwam vanzelf al naar mij toe wat ik hoopte.

Waarom we eigenlijk zo’n moeite hebben om dingen (anders) te doen? Nou, dingen bedenken, dat kan ik achteraf bijstellen. Maar de dingen ie ik doe, die kunnen misgaan. En dat zien we niet graag onder ogen, dan blijven we liever hopen op een mirakeltje dat nu ineens onze wilskracht wèl sterk genoeg zou zijn.


C’est le Ton qui fait la Musique*

Sowieso zuigt de toon vaak een beetje waarop we tegen onszelf spreken. Ooit een kind tegengekomen dat zin kreeg om nieuwe dingen te leren als je hem/haar zei: “wat ben je toch een eikel dat je nou nog steeds de rijtjes van scheikunde niet uit je hoofd kent!”. “Ben je nou werkelijk zo achterlijk dat je die paar steden in het rijtje van aardrijkskunde niet kan leren, trut?”
Je begrijpt al dat zo’n manier van aanspreken de kans dat je iets nieuws gaat bijleren ineens een stuk kleiner geworden is.
Waarom praten we dan wel zo tegen onszelf?..
Denken we werkelijk dat dat een handige manier is om onszelf tot actie aan te zetten? Of is het misschien zo dat we er niet zo erg over denken. Dat we gewoon al zo boos op onszelf geworden zijn dat we vol automatisch weer op onszelf beginnen te kafferen zodat het verleden zich weer zal herhalen in de toekomst…

Mijn Tip: Probeer in ieder geval eens om de schaamte er vanaf te halen.
Schaamte maakt dat je jezelf in het donker op wilt sluiten terwijl het waarschijnlijk zo is dat we er verstandig aan doen dat we onze zin in middelen juist voor het voetlicht trekken.

Verslaving en craving groeien veel beter ongezien in het donker van jouw schaamte dan in het daglicht waar ze eerlijk besproken kunnen worden en zullen verdampen.


Vragen houden ons meer bezig

Iets heel anders is: vragen blijven veel beter hangen dan quotes of statements. Affirmaties zijn bijna altijd (hele mooie) antwoorden, Mission Statements zijn vaak doelstellingen. Maar waarschijnlijk houden vragen ons veel meer bezig.

De oplossing is duidelijk: laten we de mooie affirmaties, maar ook de harde zinnetjes die we tegen onszelf zeggen eerst eens om gaan vormen naar vragen.

dus niet:
Ik moet niet drinken/slikken/snuiven!”
Maar veel meer:
Waarom zou ik eigenlijk wèl willen drinken/slikken/snuiven? (en trouwens ook waarom niet?”

Of;
Ik moet niet drinken/slikken/snuiven! Ook niet als het moeilijk is!”
Maar veel meer:
Hoe kan ik het makkelijker voor mijzelf maken om iets anders te doen (dan drinken/slikken/snuiven)?”

Dingen die we tegen onszelf zeggen die blijven meestal niet zo hangen (zeker niet als er het woordje “moeten” in zit). Maar vooral de dingen die we geloven over onszelf en over de wereld, de dingen die nog niet opgelost zijn, vragen die nog open staan in ons leven. Dat zijn de dingen die vooral effect op ons leven hebben. Die zijn véél bepalender voor de dingen die we doen!

Dus voor de zinnetjes die géén vragen zijn. Kijk eerst eens of je er een opbouwende vraag van kunt maken misschien? Daar heb je waarschijnlijk méér aan.


Hoe komen we hier nou omheen?

Vragen blijven erg plakken in ons hoofd en het draait er om dat je jezelf de goede vraag gaat stellen. Want vaak stellen we ons zelf een hele andere vragen zoals: “Waarom ben ik toch zo stom dat ik het nou weer doe?” of “Waarom is het toch zo zwaar om het anders te doen?”

Hierbij kan je onthouden dat het rationele deel van jou niet sterk genoeg is om het emotionele en biologische deel te ontkennen. Dus “ik luister niet”, ik stop mijn vingers in mijn oren en “na na na na na” dat helpt zelden. En het is ongeveer even nuttig als jezelf voornemen dat je het deze keer wèl zou moeten kunnen omdat je het wilt kunnen.
Verslaving zit in het biologische en het emotionele, in het niet-rationele deel van ons brein. Dat is een deel dat niet op woorden reageert maar dat reageert op daden.

Waar het eerder om gaat is dat je er verstandig aan doet om niet de mooie zinnetjes te zeggen, waar je rustig van zou moeten worden of die energie zou moeten geven. Maar dat je je jezelf ertoe brengt om jezelf herhaald de goede vraag te stellen.

probeer eens affirmatieve vragen in plaats van affirmaties

Vragen werken namelijk beter dan goede antwoorden. Bedenk je maar als mensen vragen hebben hele dan gaat een brein op zoek naar het antwoord, zelfs als je een vraag stelt die er eigenlijk niet zo toe doet. Maar als jij mensen een antwoord geeft op een vraag die ze hebben, dan is er een goeie kans dat ze even later precies dezelfde vragen weer opnieuw staan te stellen. Het was het goeie antwoord maar het antwoord is niet binnengekomen. Antwoorden zijn zo saai. Vragen richten onze aandacht, vragen vragen in ons brein om aandacht.


Dus hoe maak ik dan goeie vragen?

Probeer eens om de negatieve ondermijnende vragen die telkens terugkomen om te draaien naar realistisch opbouwende vragen die telkens terugkomen (herhaling is key).
Dus waarom doe ik toch telkens zo stom dat ik luister naar wat mijn verslaving mij zegt
wordt Hoe wordt ik op een andere manier  slimmer waardoor ik niet meer ga doen wat mijn verslaving mij verzwijgt?”

of
“waarom word ik steeds maar verstandiger zodat ik luister naar wat het niet verslaafde deel van mij zegt”

Wat denk je van:
waarom gaat het bij mij (door externe omstandigheden dus) nou altijd mis?”
waar je van zou kunnen maken:
Hoe zorg ik ervoor dat ik (interne omstandigheden dus) het voor ons (de mensen die ik liefheb) goed laat gaan?

Zie je hoe je dingen kan omdraaien en hoe het dan ineens een interessantere vraag wordt om een antwoord bij te (blijven) zoeken? De vraag hoeft niet altijd leuk of zelfs niet logisch te zijn, maar wel opbouwend. Het kan ook best iets zijn dat je vraagt naar iets wat je nog niet in huis hebt, iets dat je nog niet hebt geoefend of ontwikkeld.


Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*

Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen


zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.