Waarom is een smoezenboek® nou handig? – Spoiler Alert

Question: Hans, wat is het nut van een ‘smoezenboek’ -waar ik je over hoorde praten- en wat is dat dan eigenlijk?
Answer: …oeps…
O.K. Spoiler alert…
Deze had nog niet online moeten komen maar door een grieperig klikje op de verkeerde button staat dit nou wel online. :-S
Ik ben er nog aan bezig maar verwijs dus naar de tekst die 1 maart online komt
(eerst nog meer over weerstand)


De smoezen om te gebruiken

Laten we duidelijk zijn. Een verslaving geeft een gevoel dat niet-verslaafden niet kennen: trek (ook wel craving genoemd). Een diep biologisch gevoel dat het middel nu enorm belangrijk is en golf van dopamine geeft een activatie in de richting van gedrag dat met ‘gebruik’ te maken heeft.

Als een soort van metafoor zie ik dat wel eens als een aquariumpompje: wanneer vanuit de Nucleus Accumbens als het ware omhoog gaat borrelen door ons brein dan komt je eerst door de emotionele lagen: Wat voor gevoelens geeft die activatie? Wordt het boosheid, of irritatie, met name gericht op de mensen die het gebruik in de weg staan? Wordt het depressieve hopeloosheid of verdriet waardoor je weg wilt kruipen met het enige ‘vriendje’ dat op dat moment nog belangrijk voelt (en je mag maar één keer raden wat dat is). En verder omhoog tot in het deel van het brein dat denkt over de dingen die we meemaken…. en wat je mee maakt is dat er iets heel belangrijk voelt. Daardoor ga je al heel snel nadenken over manieren om voor elkaar te krijgen wat zo belangrijk voelt. Ook omdat door de dopamine alle deuren opgengezet worden voor prikkelstromen in de richting van een ‘oplossing’ van dat gevoel.
Dat is niet dom of onverstandig. Dat is gewoon hoe het werkt. Vergelijk het met iemand met Gilles de la Tourette die eigenlijk ook niet wil schelden omdat er dan allerlei misverstanden ontstaan met de omgeving… Maar het gebeurt wel!.

Wat ik daarmee zeg?
Dit betekent, dat is dat iemand die zich in de loop der tijd genoeg verslaving op de hals heeft gehaald heeft bij momenten van sterke ‘trek’ zal merken richting het gebruik, dat er steeds meer (steeds vaker, steeds langer) gedacht wordt over gebruik, of waarschijnlijk vooral over de mogelijkheden om dat gebruik mogelijk te maken. WAnt eht scoren lijkt nog belangrijker dan het gebruik vaak.
En de manieren waarop je aan jouw favoriete middel kunt komen die zijn natuurlijk ook eindeloos. Dus daar kan je erg lang over na blijven denken.

 


Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*

Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen


zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.