Wat is Ayahuasca en waarom zou je dat willen?

Tripmiddelen: Ayahuasca

Ayahuasca is een stof die in Zuid-Amerikaanse rituelen wordt gebruikt en in het geloof “Sainto Daime” dat haar herkomst vindt in een visioen van een Katholieke van de maagd Maria die hem de opdracht gaf een nieuw geloof te stichten. Zij zien Daime (het bloed van Christus) als een manier om tot inzichten te komen over de manier waarop je je leven zou moeten leven. Dit is de kern van de aandacht die ayahuasca de laatste tijd heeft. Een dergelijke trip geeft soms profane maar diepgevoelde inzichten en visioenen die mensen helpen om prioriteiten te stellen in hun leven.
Ayahuasca is daarmee soms(!) voor mensen een reden om hun verslaving te overwinnen, omdat ontwenning niet ‘alleen maar’ als “verstandig” wordt ervaren maar dat juist ook de spirituele en enotionele kant deze ratio ondersteunt.


Ayahuasca

Ayahuasca is een stof die in Zuid-Amerikaanse rituelen wordt gebruikt en in het geloof “Sainto Daime” dat haar herkomst vindt in een visioen van een Katholieke van de maagd Maria die hem de opdracht gaf een nieuw geloof te stichten. Zij zien Daime (het bloed van Christus) als een manier om tot inzichten te komen over de manier waarop je je leven zou moeten leven. Dit is de kern van de aandacht die ayahuasca de laatste tijd heeft. Een dergelijke trip geeft soms profane maar diepgevoelde inzichten die mensen helpen om prioriteiten te stellen in hun leven.
Ayahuasca is daarmee soms(!) voor mensen een reden om hun verslaving te overwinnen, omdat stoppen niet ‘alleen maar’ als verstandig wordt ervaren maar dat juist ook de spirituele en enotionele kant deze ratio ondersteunt.

Ayahuasca is een psychedelisch brouwsel dat al eeuwen wordt gebruikt in sjamanistische healingrituelen in de Amazone. Het wordt gebrouwen door de bladeren van een plant genaamd chacruna (de “Psychotria viridis”) te koken met de ayahuasca-liaan (de “Banisteriospsis caapi”).


Chacruna

Psychotria viridis bevat ruim natuurlijke N, N-dimethyltryptamine

Psychotria viridis bevat ruim natuurlijke N, N-dimethyltryptamine

Chacruna bevat een krachtige psychedelische stof die N, N-dimethyltryptamine* (DMT). Dat is op zich niet zo speciaal want deze stof is te vinden in veel van de planten en dieren die wij eten. Maar normaal wordt deze stof in de darmen afgebroken door het enzym monoamineoxidase zodat het de hersenen niet bereikt en dus geen hallucinaties kan veroorzaken.


Banisteriospsis caapi

Banisteriospsis caapi bevat monoamineoxidaseremmers

Banisteriospsis caapi bevat monoamineoxidaseremmers

Banisteriospsis caapi bevat echter verbindingen die deze enzymen blokkeren (monoamineoxidaseremmers genoemd) die ervoor zorgen dat de DMT dus niet in de darmen wordt afgebroken maar dat het in de darmen wordt opgenomen en de hersenen intact bereikt. Dat resulteert in een intense psychedelische trip, die meestal vier tot zes uur duurt.
De hallucinaties zijn vaak behoorlijk impressive en kunnen zeker tijdens een ceremonie als belangrijk en visionair worden ervaren door de relatieve veranderingen in de prikkelstoffen in het brein. Juist het (waarschijnlijk ook chemisch bepaalde) gevoel van importantie van deze visioenen verklaart de heilzame werking die mensen kunnen ervaren.


Voor wie?

Dat is niet iets dat aan te raden is voor zwangere vrouwen uiteraard. Het is een heftig halliciberende trip (zie: google finds*) En ook niet iets dat per sé verstandig is voor mensen die psycho-emotioneel niet zo stabiel in hun schoenen staan. Hoewel sommige mensen aangeven dat het ook geholpen heeft tegen depressie.
In een metaforische trip-wereld kan het zijn dat jouw eigen prioriteiten helder zichtbaar en voelbaar worden, dat is prettig. Maar ook de donkere kanten, de angsten in de binnenwereld of de schaduwzijden van jezelf die zullen zeer waarschijnlijk ook aan bod komen tijdens de trip. Juist de diepe imprint die een dergelijke eenmalige ervaring kan geven die sturend kan zijn en waar positieve effecten voor levenskwaliteit uit kunnen komen.
Maar ik zou het mensen met angststoornissen, neiging tot psychose of sterk depressieve neigingen afraden.


P.S.

Er zijn een hoop stemmen die vragen om Ayahuasca beter te onderzoekenomdat het genezend zou zijn voor lichamelijke en geestelijke klachten*. Wettelijke regelingen die dergelijke middelen als “levensgevaarlijk” wegzetten maken dergelijk onderzoek bijna onmogelijk maken. Nou denk ik enerzijds dat de vermeende resultaten wat overtrokken worden neergezet maar anderzijds vind ik het erg heel erg jammer dat een dergelijk onderzoek wordt gedwarsboomd doordat bureaucraten zonder kennis van zaken een drug die niet zonder gevaar is maar nog maar nauwelijks doden heeft geeist het een enge drug vind (terwijl bijvoorbeeld alcohol in populaire vakantiegebieden bijna 200 doden per jaar eist).

Hans


Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*

Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen


zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

the quick brown fox jumps over the lazy dog, And I do not have any idea why the dog wanted to go along with that game… Maybe he was just to lazy to get up.
Maar dit is dus een volgende regel

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.