Question:
Hoi heb een probleem. Ik heb jaren een drankprobleem gehad (inclusief behandeling en diverse terugvallen). Maar ik ben nu al een paar jaar helemaal clean! Maar mijn partner en ik hebben een aantal weken terug behoorlijk ruzie gehad en ik werd heel boos en emotioneel! En nu denkt mijn partner dat ik weer gebruikt heb! Wat moet ik hier mee? Ik ben zo verdrietig dat ik niet gelooft word!
Answer: Hoi K,
Hoe lullig het ook klinkt, dit gebeurt vaak, dit is echt he-le-maal niet ongebruikelijk.
Als ik gewoon heel eerlijk ben:
Ik vrees dat je eerder in die 10 jaar de waarheid wel eens… een beetje hebt ‘verhuld’ rond je gebruik?… Ja toch?
Sorry, maar helaas: this is de price you pay 😦
Dat bedoel ik niet lullig, echt niet!
Maar vertrouwen is best een heel broze emotie, hoe véél we ook van iemand houden (vertrouwen en liefde hebben niet zo heel erg veel met elkaar te maken). Dat iemand jouw gebruik weer terug meent te zien, dat is gewoon vertrouwen dat nog niet is teruggegroeid.
Vertrouwen komt te voet en gaat te paard…
en paarden lopen ongeveer drie keer zo snel als een mens
Een hele onwetenschappelijke “rule of thumb” die ik daarom wel gebruik is dat vertrouwen terugwinnen ongeveer drie keer zo lang duurt als het vertrouwen beschadigen. Dus gun jouw partner de tijd!
Vroeger ben je wel geloofd terwijl je woorden misschien niet helemaal uhhm… de lading dekten, nu is dat omgekeerd, helaas.
Hoe lastig ook: het maakt niet echt uit, als jij jouw verslaving in maar goede banen blijft leiden!
Gaan overtuigen werkt jezelf tegen
Probeer het niet te belangrijk te maken voor jezelf of je geloofd wordt of niet. Vertrouwen is een gevoel dat bij iemand ontstaat als jouw gedrag en jouw woorden maar lang genoeg met elkaar blijken te kloppen op den lange duur. Dus geef het gewoon alle alle tijd…
Het is ergens best wel heel mooi dat jouw partner zo eerlijk kan zijn dat gezegd kan worden dat het gevoel van vertrouwen er nog niet is, terwijl het ook aan de andere kant waarschijnlijk veel makkelijker zou wezen om te zeggen: “Nee hoor lieverd, ik vertrouw je weer helemaal” (terwijl dat dus niet zo is)…
Je mag iemand vragen om dingen in het verleden te laten liggen. Maar “vertrouwen” is geen gevoel dat te maken is… je kan de voorwaarden ervoor zo goed mogelijk maken, je kan het laten groeien maar als je het gaat forceren duurt het alleen maar langer voordat het bloeit.
Vragen, niet eisen
Je moet namelijk weten: Juist leugenaars gaan het vaak heel belangrijk vinden dat ze geloofd worden. Mensen die de waarheid vertellen, die zeggen drie keer hoe het zit, trekken vervolgens hun schouders op en denken: “je komt er vanzelf wel achter dat je fout zit. Het is ook eigenlijk niet zo belangrijk op de lange termijn.”
Soms heeft een partner dat gevoel nog van vertrouwen echt nog een tijd lang niet in huis, soms -goed beschouwd- mogen we dat eigenlijk ook niet vragen aan iemand, ook al zouden we het heel graag kunnen vragen. Soms zijn er ook dingen aan de hand in het leven van die partner die het even moeilijker maken en dan gaat het weer even kraken aan de randjes die nog niet zo goed vast zaten in de relatie.
Soms is het belangrijk om dat ook eens met vrienden of vriendinnen te bespreken. Niet om te bespreken “hoe vervelend het wel van jouw partner is dat het zo ’n ongelovige Thomas is” maar veel meer hoe lastig het voor jou is dat je het vertrouwen van jouw partner hebt beschadigd.
En als je dan toch aan het praten bent, iets dat je mogelijk kan helpen om het uit te houden dat jouw partner je nog niet 100% vertrouwt, dat is de vraag:
Is het begrijpelijk?..
Misschien wel, als je wat beter kijkt toch? Want ja, ik weet natuurlijk niet hoe emotioneel jij was als je vroeger dronk. Maar wat ik wel heel veel zie is dat er nogal eens een relatie tussen drank en emotionele boosheid.
Dus als jij nuchter de afgelopen 2 jaar minder emotioneel bent geweest en nu is er iets dat maakte dat je even oprecht heel, héél erg kwaad werd.. tja, dan is het misschien ook wel logisch dat iemand allerlei herinneringen krijgt aan hoe het toen was.
Het is ook wel logisch dat er af-en-toe wat irritaties ontstaan na een paar jaar clean. Als een verslaving verder op de achtergrond raakt dan merk je soms dat er wel wat dingen gaan schuiven in een relatie. En dat gaat zelden zonder irritaties.
En misschien maakt het voor jou ook uit als jij jezelf dan bedenkt: “tja, van de laatste 10 keer dat hij mij op een dergelijke manier zó boos heeft gezien was dat 9 keer onder invloed”… De volgende keer is het 2 op 8…
Kan ik iets doen aan de voorwaarden voor vertrouwen?
Wat vaak kan helpen is het om iets meer te praten over de momenten van trek die er vast wel zullen zijn, af-en-toe. De omgeving die zich een beetje informeert die weet ook wel dat het gebruik misschien voorbij is, maar dat een verslaving nooit over is. Het kan heel goed zijn dat het onbelangrijker wordt als je de goeie dingen doet, het kan heel goed zijn dat iemand leert om een verslaving heel goed te hanteren. Het gebeurt vaak dat er jaren niet meer gebruikt wordt, dat kan héél goed. Maar de kans op trek af-en-toe, die is blijvend. Misschien niet in 100% van de gevallen. Maar bij iemand die 10 jaar met een middel geworsteld heeft… nou ja laat ik zeggen in 98% 🙂
Als een partner daar ook méér over te horen krijgt, als jouw partner bijvoorbeeld ook te horen krijgt dat je weer eens even een moment van “trek” had door een tegenslag bijvoorbeeld. Als een partner regelmatig van jou te horen krijgt wat jij in in je hoofd of in je leven moest doen om die trek weer te laten wegzakken, dan wordt vaak het vertrouwen beter. Dan wordt het duidelijker, gewoner.
Niet dat perfectionisme, niet dat verzwijgen: “we horen er niks meer over dus het is allemaal helemaal over”.
Nee, heel duidelijk: “Natuurlijk heb ik soms momenten van trek. Dat is logisch, daar heb ik genoeg voor gebruikt. En daar kan ik goed mee leven, zeker als ik er gewoon af-en-toe eens effe met je over kan bomen… Zijn er nog dingen waar jij over wilt praten en waar ik jou mee kan helpen trouwens?”
Leren praten over trek en verslaving
Veel mensen met een verslaving stappen in hun relatie helaas in de valkuil van “geen nieuws, goed nieuws”. Maar ik help even onthouden wat ik ooit eens in een masterclass “monstermovies maken” heb gehoord: “het monster dat de kijker verzint is altijd vele malen enger dan het engste monster dat jij in een film kunt laten zien”. Dus leer er over praten, samen.
Dat soort gesprekken haalt de lading er ook een beetje vanaf in de loop van maanden en jaren.
Soms helpt het namelijk als iemand anders zegt wat jij al 10x hebt gezegd 🙂 Of soms zegt een partner ineens nieuwe dingen als er iemand anders bij zit om het gesprek te sturen. Dat heb ik echt váák meegemaakt. Laat maar even weten* als je daar gebruik van wilt maken.
Maar het allerbelangrijkste is dus: geeft het tijd en laat zien dat het eigenlijk niet belangrijk is of je vertrouwd wordt of niet…
Jij blijft doen wat nodig is om het schip recht te houden en een gelukkig mens te zijn zonder gebruik! 🙂
Het zou leuk zijn als jouw partner je vertrouwt maar hé: ooit was het handig dat je niet vertrouwd werd, dat immers heeft geleid tot de behandelingen die doelen hebben bereikt, blijkbaar. Laten we van harte hopen dat dat nooit meer nodig zal zijn omdat jij gewoon héél goed hebt geleerd om voor jezelf te zorgen inclusief de verslaving dus.
Sterkte waar nodig!
en een beetje aanvaarding gewenst op de lastige momenten dat je zo graag vertrouwd zou worden en merkt dat het er nog niet is…
Hans
Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:
…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*
Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*
Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?