Voor de partner (de route uit afhankelijkheid en verslaving) – 1

Voor de partner van iemand die kampt met afhankelijkheid en/of verslaving

Ik ben bezig een boek te schrijven voor de partner van mensen die kampen met afhankelijkheid en/of verslaving.
Door de pijnlijkheid van die situatie wil ik daar haast mee maken en om mij aan te zetten tot actie zet ik de tekst voorlopig online.
Werktitel:

Mijn partner en ik… en onze verslaving
(samen-werken aan verslaving en afhankelijkheid)

Mensen kunnen zo mee denken en reageren.

OK, we zoeken natuurlijk allemaal naar het perfecte antwoord, de ideale manier om zo snel mogelijk uit de chaos te komen van een verslaving of een afhankelijkheid (ik ga het later hebben over het verschil) en als ik eerlijk ben dan zou ik echt heel erg graag het definitieve “goeie antwoord” geven dat iedereen zo graag zou willen hebben. Wat is de pil? Wat is “dat ene dat je moet doen”?… Ik zou echt heel gráág willen dat het zo simpel was. Maar ik kan je wel helpen om uit te vinden waar je jullie persoonlijke samenwerking kunnen vinden

Even over mijn taalgebruik. Ik kan heel genuanceerd proberen te zijn (dan wordt dit boek een ellenlang dikke pil waardoor je denkt “dat is me te veel, daar ga ik niet aan beginnen”. Daarom zal ik dingen soms wat bot en ongenuanceerd opschrijven. Ik bedoel dat NIET veroordelend -JUIST NIET!- Ik hoop er tijd mee te winnen.
Ik hoop dat jij je als lezer niet te veel stoort aan enige ongenuanceerdheid, dat je daar doorheen kan lezen en de boodschap er onder wilt oppikken. anders dan zou ik wat anders gaan doen met jouw levenstijd.

Ik ga heel eerlijk zijn:

 • HET KAN! (decennia in de verslavingszorg heeft me laten zien dat het goed kan gaan!)
 • Het duurt helaas langer dan je zou denken (en dat is waarom ik partners altijd zeg: “begin er vroeg genoeg mee, zodat je nog ‘overhoudt’ als het straks een keer tegenvalt”
 • Het kost méér schaamte en pijn dan je van te voren bedenkt (vóór verslaving of dóór verslaving… maar ik ben eigenlijk nog nooit tegen gekomen dat dit niet zo was) en dat is ook volledig logisch omdat het gebruik vaak een truc is om met lastige emoties om te gaan
 • Neem het niet te persoonlijk! (Dat klinkt raar maar ik kom daar later op terug)Vrijwel altijd gaat het om het veranderen van een levensstijl en niet alleen maar om het “niet-gebruiken”. Vrijwel altijd is véél belangrijker wat je WEL doet dan wat je niet moet.
 • “En nu doen we het in één keer helemaal goed!”
  Doe jezelf een lol: forget it! Het pad naar herstel heeft ALTIJD onverwachte kronkels. Het proces van ontwennen gaat maar in 1 à 2 % van de gevallen zonder enige terugval (wat de mooi pratende verkopers je ook willen beloven) dus begin vroeg genoeg zodat je de tegenvallers die er bij horen nog kan integreren in de relatie. Het zou jammer zijn als jullie goed bezig zijn en het klapt op een tegenvaller die je had mogen verwachten.
Als ik het heb over “doop” dan bedoel ik daarmee drugs en alcohol of het gedrag dat zo lekker lekker en leuk voelde in het begin, en wat inmiddels lang zo leuk niet meer voelt maar wel steeds belangrijk. Ik doel dan dus op drinken van alcohol, slikken van GHB, snuiven van cocaïne, dwangmatig gokgedrag, dwangmatig porno, dwangmatig versieren, roken van cannabis, etc.etc. Soms noem ik dat ook wel “gebruik”. Ik doe dat om dat ik het een beter idee vind om een algemeen bruikbaar boek te schrijven dan dat ik een apart boekje ga schrijven voor iedere vorm… al zeker omdat het poly-gebruik vaak meerdere vormen van “doop” combineert…
 • Richt je niet te veel op het middel of het gebruik… Natuurlijk, als het gebruik gevaarlijk wordt dan moet je daar echt goed naar kijken… maar wrang genoeg staat al die aandacht voor “die doop” vaak in de weg om te kijken naar de dingen die daar onder spelen… (en dat zijn in 90% van de gevallen de aanleiding voor uitglijders en wegglijders)
 • “Je kunt iemand niet veranderen”… dat is absolute onzin. Mensen veranderen voortdurend en jij kunt iemand heel goed stimuleren om bepaalde dingen te veranderen…. als je dan maar wel het goede stimuleert… (!)
 • ..en in dit verband is als laatste heel belangrijk: Als jij wilt dat jouw partner gaat veranderen zal jij éérst moeten veranderen (en nee, ik heb het niet over “schuld”, nee ik heb het niet over “maar ik moet altijd al…” ik heb het over een veranderingsproces dat vanuit liefde duidelijk gaat worden tussen jullie beiden… jouw zelfzorg maakt de zelfzorg aan de andere kant zo noodzakelijk wordt… als ie eigenlijk altijd al is.

Want het kan niet zo door blijven gaan…


Inleiding

Ik ga het in dit boekje hebben over en weg uit verslaving en afhankelijkheid. Daarvoor ga het dus hebben over verslaving, over afhankelijkheid en over het verschil tussen die twee. Want hoewel je daar waarschijnlijk al heel veel praktische ervaring mee hebt, er is erg veel onzin informatie over die onderwerpen en het is wel belangrijk om te snappen waar je aan kunt werken, waar je mee zult moeten leren leven en dan heb je niet zo veel aan de goedbedoelde ‘onformatie’ die je regelmatig ziet op TV.
Ik ga het hebben over relatie en over manieren om de verschillende aspecten van jullie relatie te veranderen om verantwoordelijkheid te nemen voor deze lastige ontwikkelingen.
Duidelijk is dat ik door te schrijven natuurlijk alleen maar een richting kan schetsen die jullie zullen moeten lopen. Maar ik verklap alvast:

 • Het duurt langer dan je denkt
 • Het gaat dieper dan je denkt
 • Het wordt leuker dan je denkt
 • …als je het doet, als je het oefent.

Want de delen van het brein waar verslaving huist, waar afhankelijkheid huist, waar co-dependence huist, dat zijn niet de stukken van het brein waar gedacht wordt of waar de wil huist. Dat zijn de gevoelsmatige en gedragsmatige delen die daar onder huizen. Ik kan niet genoeg benadrukken: het draait om oefenen en doen, het draait erom dat de dingen anders worden aangepakt. Want het kan niet zo door blijven gaan.


Kan het ook ANDERS?

Nog iets voor de lezer…
Soms zal ik her en der een heel lelijk groot vraagteken neerzetten. …?!
Op die punten wil ik je graag even laten nadenken.
Nou weet ik ook wel dat mensen zo druk op zoek zijn dat ze niet de tijd nemen om zich even af te vragen of ze het hier eigenlijk wel mee eens zijn, dat ze zichzelf niet de tijd gunnen om even stil te staan bij de vraag “wat betekent dit voor mij?”… terwijl dat eigenlijk juist is wat er moet gebeuren….

Laten we duidelijk zijn. Ons brein is druk bezig met het automatiseren van de dingen die we vaker doen. Daardoor neigen we ernaar om de vicieuze cirkels in te sturen die we al kennen en dan gaan we vervolgens “harder werken”. Méér doen van de dingen die tot nu toe misschien eigenlijk nog niet zo veel resultaten hebben gehad maar die wel ”lekker duidelijk” voelde.
Dan hebben we minder tijd om stil te staan bij onze keuzes en gaan we harder werken om te doen wat we al kenden. We leren niet zo veel nieuws meer kennen maar we gaan alleen maar steeds harder werken op de manier die we al kenden.
Als je dat ronde pad van een vicieuze cirkel eens in een rechte lijn neer legt en je neemt een stapje terug dan zie je vaak die aardige veilige meertje waar we in heen en weer peddelen. Leuk, maar misschien toch een tikkeltje saai. Dus we pakken het riviertje dat uit dat meertje weg loopt.

We gaan alleen maar steeds harder roeien om de rivier bij te houden die sneller begint te stromen, en sneller en sneller als we op weg zijn naar de waterval…

Natuurlijk kom je in ‘nood’-situaties als partner van iemand met een verslaving. Ontstaan er situaties waarin je denkt: “dit kan ik niet laten gebeuren! ik moet nu wel ingrijpen!” En als je er op terug kijkt dan is er best een goeie kans dat je dat al vaker hebt gedacht… ook in situaties waarover je nu denkt “Waar maakte ik me toen druk over.. NU is het…” en dat is precies waarom het belangrijk is om juist even voor jezelf te gaan zorgen. Juist even stil te staan en jezelf de vraag te stellen die jouw partner zich ook meer moet gaan stellen:

What the f… is er nou eigenlijk aan het gebeuren in mijn leven?


>>> door naar deel 2 >>>


Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*

Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen


zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.