Meer van hetzelfde: hol “war-on-drugs” addiction-shaming geblaat door Trump

Question: Trump verklaart de Amerikaanse verslaving aan zware pijnstillers uitgeroepen tot een nationale gezondheidscrisis. Dat is toch gunstig?
Answer: Ik krijg er heel weinig hoop van. De toon blijft hetzelfde: War on drugs!… Een oorlog die al 50 jaar wordt gevoerd en het enig resultaat is dat drugs beter van kwaliteit en goed koper zijn dan ooit tevoren.
Er komt namelijk niet per direct meer geld vrij in Amerika voor behandeling en preventie. Het enige dat gebeurt is bedreiging van een bevolkingsgroep die toch al in de knel zit. En de gevangenisdreiging heeft alleen maar bijgedragen aan de Amerikaanse depressie die ik als het fundament zie voor al de Amerikaanse opiaat-epidemie. Laat ik duidelijk zijn: die bestaat en die groeiende is!


Meer van hetzelfde: hol “war-on-drugs” addiction-shaming geblaat door Trump

Nee, ik heb niet Trumps opgeblazen hoofd als begeleidend plaatje maar het beeld van een jongetje op de achterbank van een auto. Ook al praat Trump met waardering over zijn broer (“I had a brother, Fred. Great guy. Best Looking guy. Best personality. But he had a problem”) het is de “maar” die het in de hoek van schaamte en schuld houdt. Precies wat verslaving niet nodig heeft. Precies wat ik zal uit leggen in onze TabooTalk over verslaving op 24/3: schaamte en veroordeling is het laatste dat werkzaam is in de aanpak van verslaving!

Repressie en beschuldiging werkt al 50 jaar NIET!

Juist aandacht voor wat er onder verslaving huist, daar is winst te halen.
Bednke je eens wat er gebeurt in die steden die verpauperen in Amerika omdat de banken en de instanties rijker worden terwijl hele stukken van de bevolking nauwelijks nog geld heeft voor een woning. Die hopeloosheid leidt tot depressie in mijn ogen.

Vorig jaar overleden er zo’n 64.000 (laagste cijfer 59K) mensen aan een overdosis. In 2015 waren dat er er nog ‘maar’ 52.000…
“Het aantal mensen dat sterft door een overdosis aan opiaten is groter dan het aantal dat om het leven komt door vuurwapens of bij auto-ongelukken samengeteld”

Trump heeft de Amerikaanse verslaving aan zware pijnstillers uitgeroepen tot een nationale gezondheidscrisis.

Hij noemde de epidemie, die al jaren een probleem is, een ‘nationale schande’ en kondigde een plan aan om het misbruik tegen te gaan.
Maar hoewel het aantal doden dagelijks tegen de 130 per dag begint te lopen in de States, wilde hij het niet tot officiële noodtoestand verheffen. Dan zou er wel per direct federaal geld beschikbaar kunnen worden gesteld om problemen aan te pakken.

(hoewel… in het Nationale Volksgezondheid Crisis Fonds zit op het moment niet meer dan een schamele 57 duizend dollar. Dat is door Ohio’s gouverneur John Kasich benoemd als “spugen in de oceaan”)

Maar door het aantal doden nu vooral op de opiaat verslaving te schuiven hoeven we het niet meer te hebben over het geld dat hij van de wapen lobby heeft gehad en kunnen we dapper door met repressie en veroordelen. Of ben ik cynisch als ik meen dat het niet toevallig is als hij zegt: “Het aantal mensen dat sterft door een overdosis aan opiaten is groter dan het aantal dat om het leven komt door vuurwapens of bij auto-ongelukken samen opgeteld” (alleen het geld dat hij van de wapenindustrie-lobby heeft gehad voor zijn campagne is al een veelvoud van dat hele crisisfonds). Ik hoor iemand die na de laatste school-shooting even een beetje afleiding nodig heeft in ieder geval.


Advertenties dan maar

Trump hoopt dat een grote advertentiecampagne effect zal hebben. “Als we jongeren, en mensen in het algemeen, kunnen leren niet te beginnen, is het echt heel, heel erg gemakkelijk om het te laten staan.” (…) Wonderlijk hoe er 125 mensen per dag sterven aan dit simpele probleem…

De campagne “Just say NO!” heeft tot nu toe nog helemaal geen enkele werking laten zien!

Zijn broer heeft namelijk ook gezegd dat je niet moet drinken en dat doet Trump nu ook niet. Daarom!.. zo makkelijk is dat…

Sinds 1999 is het aantal doden door overdoses in de VS verviervoudigd. Amerikanen onder de vijftig sterven nu vaker aan een overdosis dan in het verkeer.
Met name in de Midwest, Ohio, West-Virginia en Kentucky heeft de opiaat-epidemie hard toegeslagen…
Waarom, denk je?…


De doodstraf is de oplossing… NOT!

De president van Amerika laat goed zien hoe slecht-geïnformeerde mensen denken: Wat gaat hij doen? Nou, Donald Trump wil de doodstraf gaan invoeren voor grote drugsdealers. Hij wil ook hardere straffen voor drugssmokkel en -handel. En niet alleen drugshandelaren, ook een strengere vervolging van huisartsen en apotheken, die zonder goede medische reden verdovende middelen voorschrijven moet een oplossing worden. Oh ja, en tot slot wil de president dan ook nog wel de verslavingszorg verbeteren door de toegang tot zorg te vergemakkelijken…

Mooie woorden “We gaan hier veel tijd, geld en energie in steken. Dit is niet alleen een probleem van de VS, maar een wereldwijd probleem”, zei hij… Maar dat doet hij dus niet. Ten minste niets op het gebied om de risico-bevolkingsgroepen enig uitzicht te geven op een toekomst.
Zijn eigen woorden:
“De VS is verreweg de grootste gebruiker van opiaten. Er worden in de VS per persoon meer opiaten gebruikt dan in eender welk land ter wereld.”


Maar Hans toch!

Opiaat terminologie

(als je de krant lees)
Narcan (naloxon)
Medicijn dat de opname van opiaten blokkeert. Geïnjecteerd of als neusspray toegediend om de effecten van een overdosis te voorkomen. (in Amerika veelal bij drogisterij verkrijgbaar).
OxyContin (oxycodon)
Opiaat, sterke pijnstilling, de meest voorgeschreven pijnstiller in de states.
Fentanyl (synthetisch opiaat)
Pijnstiller (ook in pleistervorm) 40 tot 50 keer zo sterk als heroïne, tot 100 keer zo krachtig als morfine. Steeds meer de oorzaak van overdoses.
Carfentanil (extreem sterk synthetisch opiaat)
Voor veterinair gebruik: verdoven van grote dieren (paarden, olifanten). Ongeveer 100 keer zo krachtig als fentanyl. Door het versnijden van heroïne met carfentanil is er sinds 2016 een scherp stijgend aantal slachtoffers in de VS.

Ik hoor mensen al zeggen. “Waarom nou zo’n boze reactie Hans? Normaal ben je zo gematigd, over het algemeen.”

Nou, vanwege de schaal van het probleem en de stupiditeit waarmee alleen maar dezelfde zetten worden gezet terwijl er dagelijks mensen sterven. Mensen zakken steeds dieper in hun verslavingen weg, juist door de veroordeling en de beschuldigingen vanuit de omgeving en als dan de President van Amerika de neus in de verkeerde richting zet en nog eens extra gas geeft… ja, dan wordt ik even boos.
Als iemand die zich door de wetenschap kan laten informeren alleen maar blijft doen wat voor hem in zijn positie intuïtief vast heel goed voelt om daarmee mensen te schofferen die door hun aandoening doen wat intuïtief ‘goed’ voelt.. dat vind ik schijnend!

Trump had tijdens zijn verkiezingscampagne al de oorlog verklaard aan drugs. Sinds zijn aantreden heeft hij een speciale drugscommissie aangesteld. Die vroeg hem afgelopen zomer al om de noodtoestand uit te roepen. Die wordt normaal gezien alleen uitgeroepen bij kortdurende crisissen zoals een orkaan of een virusuitbraak.

En hij doet niet wat ze hebben aangeraden. Maar wel een verwijtend vingertje naar de mensen met een verslaving (Trump): “De drugsepidemie is een nationale ramp en ik noem het dat nu ook officieel van nu af aan. Het is een serieus probleem met een omvang die we nog nooit eerder hebben gezien.”
“We gaan veel tijd, geld en energie hierin steken. Dit is niet alleen een probleem van de VS, maar een wereldwijd probleem.”

Je hoort hem al weer bijna over de grens kijken naar de oorzaak van het probleem.


Let’s sue the bastards! (als schijnoplossing)

In navolging van vijf andere staten spande Ohio in mei rechtszaken aan tegen farmaco-giganten de producenten van OxyContin voor het aanjagen van de epidemie. Maar ze lopen zó mijlenver achter de realiteit aan. Brian Allen somt op: “inmiddels hebben we de goedkope heroïne uit Latijns-Amerika er al bijgekregen”. “En de chemische opiaten als Fentanyl en en nu ook Carfentanil (zie inzetje aan de zijkant) zijn al op de markt.”

Ik zeg niet dat iedereen maar moet laten dealen en heroïne moet laten versnijden met chemische opiaten. Ik zeg dat je met alternatieven moet komen. Zo gaat Ohio dit jaar vergunningen uitgeven voor het verbouwen van marihuana voor medisch gebruik. Eén farmaceut wil dat misschien vlak bij East Liverpool gaan doen, een stad die inmiddels volledig verkankert is door deze opiaat epidemie. His misschien oppervlakkig gezien ironisch dat een fabriek van (soft)drugs een verslaafd stadje komt redden. “Maar Colorado legaliseerde marihuana voor medisch gebruik al eerder. Vierhonderd doden door overdoses hadden ze daar vorig jaar. Wij hadden er drieduizend.”, zegt Brian Allen.

In totaal zijn er twee miljoen Amerikanen verslaafd aan pijnstillers, nog een half miljoen aan heroïne of sterkere synthetische opiaten als fentanyl en carfentanil. Ligt dat aan de dealers? Ligt dat aan de farmaceuten (ook al zijn dat echt geen lieverdjes)? Ligt dat aan midden Amerika die opium pricuceerd?
Is het chemisch product het probleem?
Of moet je mogelijk kijken -zoals ieder mens die met een verslaving kampt- naar wat er onder ligt. Niet Waarom NIET gebruiken!” maar de onderliggende vraag: “Waarom wil ik WEL gebruiken?”
Wat zou je zien dat er eigenlijk aan de hand is, als je verslaving niet ontkent als schijnoplossing van een bestaande onvrede?

Meer lezen:

Hans


Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*

Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen


zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Een gedachte over “Meer van hetzelfde: hol “war-on-drugs” addiction-shaming geblaat door Trump

  1. Pingback: Wat betekent corona voor verslaving – 03 #WeAreInThisTogether | Integrative Addiction coaching: PraatmetHans.nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.