Een experimenteerwet voor het legaal verbouwen van wiet

Een mooie ontwikkeling: we kunnen lezen in de Volkskrant* dat er een ‘experimenteerwet’ met een looptijd van ruim vijf jaar op stapel staat. Om te voorkomen dat een experiment met legale wiet cannabisgebruik normaliseert komt er een landelijke voorlichtingscampagne over de risico’s van wietgebruik.


Waarom ik (altijd al) vóór legalisering ben geweest?

In de shops waar de wiet te koop zal zijn worden “actief gewezen op de risico’s van gebruik”. Op de verpakking legale wiet zal de samenstelling komen te staan zoals we dat op een pak melk gewend zijn. Dus ook informatie over de hoeveelheid werkzame stof en uitleg over  gezondheidsrisico’s.

Omdat je dus -precies zoals dat staat in het plan- degelijke informatie krijgt op de verkochte drugs. Omdat de opbrengsten niet meer worden weg gesluisd naar allerhande zaken maar dat het ook ingezet gaat worden voor het informeren van de druggebruikende klant.

Door de kans op controles gaat een betrouwbaarder product ontstaan met minder chemische opfok-middelen, dat dus waarschijnlijk minder gezondheidsschade zal geven.

Omdat er gewoon BTW over geheven gaat worden zodat er geld terugvloeit naar de staat waarmee mensen geholpen kunnen worden die een geestelijke afhankelijkheid hebben ontwikkeld op het gebruik van cannabis.

Omdat dit het illegale circuit hoogstwaarschijnlijk ondermijnd op een manier die zo veel effectiever en goedkoper is dan die kansloze “war on drugs” van de afgelopen 50 jaar.

Omdat het moeilijk wordt om de gebruikers van cannabis te criminaliseren zodat mensen die in een onhoudbare situatie  naar middelengebruik grijpen om zichzelf overeind te houden niet nog verder de grond in worden geduwd als crimineel, maar meer kans maken op behandeling in plaats van criminaliseren.


De Route

Er is een concept voor de Wet uniform experiment gesloten coffeeshopketen.
Het kabinet heeft de stukken voor advies gestuurd aan de politie, het OM, de rechterlijke macht, Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben in het regeerakkoord afgesproken dat er een experiment met de verkoop van legaal geteelde wiet komt dat waarschijnlijk pas ergens rond 2020 in gang zal worden gezet.

De telers die onder toezicht de legale wiet zullen gaan kweken worden geworven via openbare aanbesteding zoals we dat van de staat gewend zijn. Dat betekent waarschijnlijk dat er een mengeling van ervaren mensen en van goedwillende mensen gaat intekenen. Dat laat weinig ruimte voor de geldjagers wat waarschijnlijk de prijs ten goed gaat komen. Hoewel we kunnen lezen dat “een commissie het kabinet moet adviseren over de handelsvoorraad en over de prijs van de legale wiet” wat me zelden gerust stelt. De meeste dingen waar de vijfde macht zich mee beizg houdt, die worden door onnodig veel regels omgeven wat e.e.a. alleen maar duurder maakt.

Het is de bedoeling dat de legale wiet in zes tot tien gemeenten gaat worden verkocht.


Mijn mening

Mijn mening heb ik eigenlijk al gegeven.
De enige zorg die ik nog heb is dat een experimenteer periode van uiteindelijk maar 4 jaar (in het plan staat dat de situatie van voor het experiment nog binnen die tijd moet worden teruggedraaid) wat aan de korte kant is waardoor mensen deze wet gebruiken als doekje voor het bloeden zonder daadwerkelijk iets te veranderen. Maar ik denk eigenlijk dat dit wel mee zal vallen, net als in Portugal, bijvoorbeeld.
In mijn ogen een goede ontwikkeling waarbij we geen gemeenschapsgeld meer uitgeven aan het verketteren van hele bevolkingsgroepen maar aan het informeren over drugs en druggebruik van de gehele bevolking.

Hans West

Meer lezen:


Als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*

Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen


zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.