Ik mis mijn ‘vriendje’ zo…

Question:
Ik kan me gewoon niet voorstellen dat mijn partner doet alsof er een vriend schapmist als ik vraag die dope het huis uit te gooien
Answer:
Als mensen hun ‘laatste biertje’ drinken of als mensen hun crackpijpje weggooien, als mensen hun buisjes of snuifbuisje en spiegeltje weggooien dan verzuchten zij vaak:

“Vaarwel vriendje”

Dat kan je als omgeving natuurlijk dom gaan zitten vinden  of onbegrijpelijk ofzo… Maar wat is een “vriend(in)” nou eigenlijk? Wat maakt dat iemand een vriend(in) wordt?


Vriendschap is…

Ik wil hier niet proberen om volledig te zijn maar belangrijke onderdelen van vriendschap zijn natuurlijk wel:
a- Een vriend is iemand die maakt dat jij je gewaardeerd voelt.
b- Een vriend is iemand die je steun geeft op moeilijke momenten, die je helpt om overeind te blijven.
c- Een vriend is iemand die jou helpt om jouw verdriet te dragen, die je troost en afleiding biedt als je verdrietig bent.
d- Een vriend is iemand waar je leuke dingen mee gaat doen en spannende avonturen beleeft.

ik sla vast nog belangrijke dingen over maar denk nu eens aan de uitwerkingen van het middel dat zo moeilijk te controleren is. Dan wordt ineens herkenbaar dat dit middel -weliswaar op een beetje een korte termijn manier- eigenlijk dezelfde functies heeft.


De ‘vriendschapsdingen’ met dope

a- Met een drankje op of met een snuif in mijn neus waardeer ik mijzelf ineens een stuk meer!
b- Op moeilijke momenten is er altijd weer het middel dat je helpt om het leven aan te kunnen, niet in paniek te raken, te slapen ook al is er veel stress, energie te voelen als ik bek-af ben.
c- Een drankje of een pijpje kan je helpen om het verdriet te verzachten, even minder stil te staan bij de dingen die je verliest, even dingen te gaan doen die me afleiden van het verlies.
d- Het middel maakt wel dat er leuke dingen lijken te gaan gebeuren, Met en snuif in je neus ga je er misschien wel uit, met een drankje op ging je wèl dansen …ook al wordt dat wel steeds minder op den duur…

Als je zo’n rijtje ziet, is het dan gek dat iemand oprechte vriendschapsgevoelens kan hebben voor een fles?, voor een pijpje?, voor een snuifbuisje?…Ik denk dus van niet!

Sterker nog, als jij jezelf in jouw leven de “vriendschaps-dingen” laat meemaken met een ding, of een vloeistof, of een poedertje, dan lijkt het mij dat het helemaal te verwachten is dat je vriendschapsgevoelens gaat meemaken voor het ding waar je telkens de vriendschapsdingen mee beleefde!

Dan is het ook goed om je de rouw te gunnen van het afscheid van die vriend… maar veel belangrijker nog: Wie gaat die vriendschap vervangen?
Ik denk echt dat het verstandig is om er eens over na te gaan denken wat je met die ‘vriendschapsdingen’ wilt gaan doen als ex-gebruiker… want inderdaad, dat wordt waarschijnlijk toch dat je vriendschapsdingen zult willen gaan doen met mensen waarschijnlijk… in plaats van met dingen.


Ja maar… Moeilijk!

Want natuurlijk, het is véél sneller en makkelijker op de korte termijn om even te scoren en te gebruiken. Het nadeel is wel dat je daardoor steeds meer af-leert om het met mensen te kunnen.

Het mooie van mensen is, dat is dat je niet zeker weet,
wat je krijgt (..)

Dat zeg ik inderdaad zoals ik het zeg, ja. Je weet niet wat je krijgt bij mensen. Dat is anders voor dope… daarvan weet je het wèl… op de korte en op de lange termijn :-S

Dat is lastig en kwetsbaar, in het begin, met mensen. En daar zal je ook fouten in maken in het begin. Dat hoort er bij.
Maar om die zoektocht met zo min mogelijk gedoe te laten verlopen raad ik je aan: denk er eens over na welke dingen je wilt hebben. Kruis maar eens aan welke vriendschapsdingen voor jouw leven van toepassing waren:
[waardering],
[zelf-waardering],
[steun op moeilijke momenten],
[de hulp om overeind te blijven],
[hulp om verdriet te dragen],
[troost],
[afleiding],
[fun],
[leuke dingen doen],
[spannende avonturen],
[. . . . . . . . . ],
[. . . . . . . . . ],
[. . . . . . . . . ].

En denk er bij ieder van die dingen over na:

[met wie],
[wat wil ik die persoon vragen],
[hoe vraag ik daarom, of hoe begin ik dat dan als ik daar behoefte aan heb]… en misschien nog wel een paar andere vragen die je helpen om voor te bereiden om die dingen met iemand te gaan doen als het moment daar is dat ik het wens.

Sterkte met zoeken en bouwen,

Vriendelijke groet,

Hans

 

Hans

Integrative Addiction Coaching sinds 1996. Als je geen zin hebt om in de boeken terecht te komen als “verslaafde”, als je wilt dat ik langs kom bij jou i.p.v. je te moeten aanmelden bij instanties… Als je jouw leven zelf in de hand wilt gaan nemen.

(aanvullende theorieën te vinden op West-coaching.nl*)

Mijn vraag aan jou:

Als jij iets hebt gehad aan dit artikel, of jij weet iemand die hier iets aan zou kunnen hebben: gebruik dan de social media sharing-buttons hier beneden om het onder de aandacht van mensen te brengen die er óók iets aan zouden kunnen hebben.


Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*

Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen


zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Een gedachte over “Ik mis mijn ‘vriendje’ zo…

  1. Pingback: De spiraal van verslaving | Integrative Addiction coaching: PraatmetHans.nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.