11 Oktober… “Coming Out”-day

West-coaching_schaamte.jpgQuestion:
Waarom heb je het op Coming Out-day over verslaving en afhankelijkheid? Dat is toch heel iets anders?
Answer:
Ja absoluut is dat iets anders. Sterker nog, iets volledig anders! Maar dat maatschappelijke veroordeling een rol speelt bij beiden… dat is de overeenkomst. Dat schaamte dan in de weg staat van levenskwaliteit, eveneens!


“Coming Out”-day… out of what?

Hopelijk ben je openminded genieg om het te weten maar in kringen van kinksters en/of gay/biseksuele mensen wordt wel gesproken over:

Coming out of the closet! (NL: uit de kast komen)

Wat is dat voor ‘closet’? Wat is dat voor ‘kast’?

Het is de kast van de schaamte. JE angst niet geaccepteerd te worden omdat je ‘anders’ bent. Omdat jouw behoeften anders zijn dan dat het landelijk gemiddelde zegt dat zij het voelen (nog even los van alle mensen die de kat in het donker knijpen en die héle andere dingen doen dan dat ze zeggen).
In de kast zit je omdat je je over jezelf schaamt, iedere keer weer


De misverstanden die je meemaakt in de maatschappij

Hoewel onderzoek laat zien dat iedereen een kans heeft om verslaafd te raken wordt er toch iedere keer weer gezocht naar de “verslavingspersoonlijkheid”, Hoewel onderzoek duidelijk laat zien dat mensen met een verslaving niet “minder wilskracht” hebben dan de gemiddelde Nederlander (ook al gebruiken ze hun wilskracht niet altijd even handig omdat deze door hun verslaving gekaapt wordt). Maar toch wordt keer-op-keer gesteld dat mensen met een verslaving geen enkele wilskracht zouden hebben…

Ook als je behandelaars soms onderling over mensen met een verslaving hoort praten rijzen de haren je soms al helemaal ten berge. Dat ze maar even naar huis gestuurd moeten worden, bijvoorbeeld, “om gemotiveerd te raken voor behandeling” (wonderlijk want die thuis-situatie was dus precies de plek waar ze het vóór de behandeling blijkbaar al niet ‘goed’ konden laten gaan… daarom hadden zij zich aangemeld voor een klinische opname, mag je aannemen).

Begrijp me goed, soms kunnen de confrontatieve stijlen van aanpak wel even leiden tot een aanpassing vanuit schaamte… Maar dat is dus precies wat zich dan na een tijdje juist tegen gaat werken.
Mensen ‘stoppen’ misschien wel even uit schaamte. Maar ze blijven niet ‘gestopt’!

Of als je ze hoort over de “weerstand die doorbroken moet worden”… werkelijk? Hebben die behandelaars dan sinds 1999 geen literatuur bij gehouden? Niet voor niets heeft herhaald onderzoek echt al een aantal keer laten zien dat al die confrontatieve, op het doorbreken van weerstand gerichte methoden gewoon niet werkelijk werkzaam zijn, al zeker niet voor de middellange en lange duur. Het voelt misschien wel even lekker “om die verslaafde eens even de waarheid te vertellen”. Het lijkt wel even ‘duidelijkheid’ te geven… Maar het is de ‘duidelijkheid’ van de behandelaar, niet de duidelijkheid van iemand zelf!
Niet voor niets antwoordde Erik Erikson ooit op de vraag of hij dan geen last had van klanten met weerstand: “Nou nee, ik heb eigenlijk nog nooit een klant met weerstand gezien… Ik ken wel een hoop therapeuten met onvoldoende flexibiliteit, dat wel!


Waarom herhaalt zich dan toch telkens die veroordeling?

Ik denk dat daar twee redenen voor zijn: 1-Dat we in onze maatschappij graag naar een zwart schaap zoeken & 2-Dat je jezelf zo makkelijk schaamtals ‘verslaafde’.
Laten we niet te veel aandacht besteden aan de eerste. Ik heb elders al wel geschreven over de drama-driehoek* en we hebben graag de comfortabele rol van de ‘aanklager’ die zelfgenoegzaam weet wat de ander ‘fout’ doet zodat we die ander de ‘schuld’ kunnen geven en achteruit kunnen zakken in tevredenheid (over onszelf).
Véél belangrijker vind ik hier punt 2. Want dat is iets waar mensen zelf iets aan kunnen doen. En daar ligt ook precies die link met kinksters en queers. Zolang mensen zich voor hun verslaving blijven schamen is het heel makkelijk om ze te beschuldigen. Als ik homo ben, of lesbisch, of bi, of ik doe aan BDSM, of ik heb een open huwelijk (en dan heb ik nu opgeteld al minstens 35% van Nederland opgenoemd) en ik breng dat tegen mijn omgeving als “tja, het is misschien een beetje raar om dit zo te zeggen… en misschien komt het ook wel door wat ik heb meegemaakt in mijn jeugd… en ik hoop niet dat je het zal veroordelen maar ik ben … (whatever je bent)” dan is de kans dat mensen je zullen veroordelen 500% hoger dan wanneer je zegt: “misschien anders dan jij, maar weet je waar ik geil van wordt? Nou dat is … (whatever turns you on)”
Onthoudt:

Schaamte lokt veroordeling uit!

Daarmee zeg ik niet dat je niet verantwoordelijk moet zijn voor je daden. En als je ergens hebt lopen klooien onder invloed, dan was dat nog steeds jouw persoonlijke verantwoording… “own it!”, zoals de Amerikanen zeggen.
Maar jouw verslaving is net zo min reden voor schaamte als andere chronische ziekten als gewrichtsklachten, Giles de la Tourette, diabetes, asthma of andere chronische aandoeningen. Natuurlijk, als je zegt dat je het één zult doen en je doet vervolgens het ander (omdat je jouw verslaving nog niet helemaal begrijpt), dan is de kans redelijk dat je jezelf zult schamen over je gedrag. Maar hopelijk blijf je wel zien dat jij méér bent dan jouw verslaving (als het al niet een afhankelijkheid is).


Het is niet makkelijk om ‘anders’ te zijn…

Schaamte is een sociale emotie. Het is een emotie die we voelen als we voelen dat we uit de groep gestoten worden en biologisch gezien is dat een levensgevaarlijke situatie geweest toen we nog in berenvelletjes over de toendra renden. Dat voelen we waarschijnlijk nog altijd: schaamte is een hele heftige emotie die zelfs pijn signalen lijkt te geven in het brein. Het is een heftige emotie die je iets zegt over de groep waar je bij wilt horen. Elders zeg ik daar méér over.
Dus als je merkt dat je jezelf schaamt over jouw verslaving, dan raad ik je aan:

verzamel andere mensen om je heen die handig om gaan met hun verslavingen!

Dat helpt je om jezelf minder te schamen over de jouwe.
Nee, ik raad je niet aan om je te omringen met mensen die ‘los gaan’ op hun verslaving, die hun verslaving niet in de hand hebben. Dat zou inhouden dat je de kat waarschijnlijk wel ‘enorrum op het spek aan het binden bent’.

Het is misschien niet eens zo verstandig om allemaal mensen om je heen te verzamelen die hun eigen verslaving enorm veroordelen zoals best in een heel veel zelfhulp-groepen wèl het geval is (zelfs in een aantal behandelcentra wel het geval is).

En de mensen waar je van houdt… geef ze informatie! Als je merkt dat de mensen waar je bij dacht te horen zo veroordelend zijn over verslaving: informeer ze! (ik zal je daar graag bij helpen). Dan wordt het makkelijker om uit elkaar te houden dat verslaving ertoe leidt dat je soms schaamtevolle dingen gedaan hebt onder invloed. Maar dat je jezelf niet hoeft te schamen voor jouw verslaving, dat je jezelf niet hoeft te schamen over jou zelf, niet hoeft te schamen over wie jij bent als mens. Niet hoeft te schamen over uitglijders als je ze weer op pakt (schaamte daarover leidt juist vaak zo vaak tot verdere uitglijders en terugval).

Dat je jezelf niet moet gaan schamen over wie jij bent! (want je bent zó veel méér als dat stukje verslaving)


Over Hans

Ik help mensen bij het zelfonderzoek en andere manieren van zien en kijken naar jezelf en naar je omgang met een afhankelijkheid, verslaving (niet hetzelfde), eventuele partners. We gaan kijken hoe het anders zou kunnen, hoe je de vrije ruimte kunt vinden om jouw verslaving een goede plaats te geven in jouw leven, jouw afhankelijkheid alternatieven te geven, of acceptatie.

Uit de kast komen vergt moed, iedere keer weer.

Laat je niet door je eigen gedachten op je kop zitten.
en leef je leven zó dat je jezelf oprecht trots voelt over jezelf 🙂
Hans


Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*

Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen


zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.