Werkstuk vragen voor school over #verslaving en #behandeling

Question:
Regelmatig krijg ik vragen over mijn werk door scholieren die een werkstuk willen maken over verslaving.
Answer:
Omdat ik eigenlijk best goed vind om antwoord te geven zodat scholieren meer leren snappen over verslaving wil ik altijd wel antwoorden als ik tijd heb. Maar omdat het tegelijkertijd aan de andere kant ook wel eens lastig vind dat vragen zich vaak herhalen dacht ik de vragen maar een beetje te verzamelen 🙂
Dan kan jij ze vast kopiëren. 😉 …en als je andere vragen hebt? Stel ze!


Vragen voor werkstukken

Wat houdt uw werk in?
Ik help mensen met hun verslaving te leven, niet door met een vermanend vingertje te zwaaien en te zeggen dat ze het gebruik gelijk maar moeten stoppen. Maar juist door samen te kijken -zonder veroordeling of schaamte- waar het vandaan komt, wat er leuk aan is en wat er vervelend aan is en… wat je er mee kan doen (let op: dat is iets heel anders dan dat je er iets aan probeert te doen. Want voor een stuk is het iets waar je juist mee kan gaan leren leven)

Hoe kwam u bij dit werk?
Ik zocht werk als therapeut toen ik terugkeerde naar Nederland en liep toen tegen de verslavingszorg aan. Als puber heb ik zelf een hoop verschillende drugs gebruikt en daar heb ik dus gezien dat mensen die drugs (alcohol is ook een drug) gebruiken, eigenlijk hele aardige en gewone mensen zijn. Soms zelfs creatiever en energieker dan de niet-gebruikers. Ik heb gezien dat soms zelfs gebruik een hele handige ‘oplossing’ kan zijn op een bepaald moment. Maar dat dat dan ook wel heel vervelend iuot de hand kan lopen.

In de verslavingszorg in Utrecht was ik vervolgens echt verbijsterd over de manier waarop men destijds dacht dat mensen met een verslaving zouden moeten worden geholpen. Ze dachten toen echt nog dat het veroordelen van het gebruik ‘nuttig’ zou zijn!
Centrum Maliebaan was ook slecht georganiseerd en gemanaged en daardoor had ik veel vrijheid om een andere benadering door te voeren. Dat is ook aangeslagen en daardoor zijn ook wel veranderingen door gevoerd. Inmiddels is het ook goed onderzocht en al die conrontatie en veroordeling blijkt ook NIET nuttig te zijn. Motivational Interviewing en Integratieve Addiction Management is een veel betere aanpak!
Maar soms zie je dat in de verslavingszorg tegenwoordig echt heel beroerd gewerkt moet worden omdat de verzekeraars steeds meer invloed hebben op de manier waarop de behandeling wordt uitgevoerd, en dat je zo idioot veel tijd kwijt bent aan het verantwoorden en invullen van lijstjes dat ik dacht: ik begin voor mijzelf.

Hoelang doet u dit werk al?
sinds 1994

Welke verslaving komt het meest voor?
alcoholverslaving

Met welke leeftijdcategorie heeft u te maken?
18 tot 88

Hoe probeert u de verslaafden te helpen?
Door zonder schaamte(!) te onderzoeken wat ze kunnen doen om het emotionee / psychologische deel van hun verslaving op te lossen (alternatieven te vinden of acceptatie te bereiken) en met het biologische deel van de verslaving handig om te leren gaan (zonder dat daar dus schaamte voor nodig is).
Soms willen mensen stoppen, soms willen mensen gecontroleerd gebruik terugwinnen. Dat kunnen beiden mogelijkheden zijn waar we samen aan kunnen werken.

Maakt u veel heftige dingen mee?
Ach dat is relatief. Wat voor de één heftig is dat is voor een ander niet zo heftig.
Je leert wel zien dat er regelmatig hele heftige levensverhalen onder een verslaving zitten en dat kan soms heftig zijn om ernaar te luisteren wat mensen hebben meegemaakt. Misbruik, grensoverschrijdingen, emotionele verwaarlozing, oorlogservaringen, dat kunnen (hoeft niet) dingen zijn die onder het gebruik uit kruipen als je daaraan begint te werken.

Ik vind het zelf met name heftig als je beseft wat het gebruik en de wegglijders zullen gaan betekenen voor hun kinderen terwijl mensen dat soms zelf (nog) niet in de gaten hebben. Ik probeer mensen altijd bij te brengen dat hun kinderen enorm belangrijk zijn voor hun eigen lange termijn geluk. Als jouw kinderen een bloedhekel aan jou krijgen omdat je onhandig met jouw verslaving om gaat… dat ga je heel erg vinden in de toekomst.

 

Ik hoop dat je hier wat aan hebt!
Groetjes en stuur me even toe wat je van jouw werkstuk gemaakt hebt?

Hans West

Kom gerust een kopje koffie drinken* in Amsterdam als je meer wilt weten.

Integrative Addiction Management (individuele en partner coaching) sinds 1996. Als je geen zin hebt om in de boeken terecht te komen als “verslaafde”, als je wilt dat ik langs kom bij jou i.p.v. je te moeten aanmelden bij instanties… Als je jouw leven zelf in de hand wilt gaan nemen.

(aanvullende theorieën te vinden op West-coaching.nl*)

Mijn vraag aan jou:

Als jij iets hebt gehad aan dit artikel, of jij weet iemand die hier iets aan zou kunnen hebben: gebruik dan de social media sharing-buttons hier beneden om het onder de aandacht van mensen te brengen die er óók iets aan zouden kunnen hebben.


Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*

Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen


zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Dit bericht werd geplaatst in consultatie, contact, kind en getagged , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.