Waarom is handig je eigen smoezenboek® te schrijven? I.A.M. #form – 02-

Question: Hans, wat is het nut van een ‘smoezenboek’ -waar ik je over hoorde praten- en wat is dat dan eigenlijk?
Answer: Een smoezenboek is best een belangrijk instrument voor mensen die hun gebruik willen leren ontwennen. Middels jouw eigen ‘smoezen’ onderzoek je (samen?) waar jouw brein mee bezig gaat als je trek hebt, met welke behoeften en emoties trek verbonden is.

-1- Wat is een smoezenboek?


Uitleg over de vraag wat een smoezenboek eigenlijk is

-2- Wat zijn die smoezen bijvoorbeeld?


Een aantal voorbeelden van smoezen die je zou kunnen (h)erkennen

-3- Smoezenboek Formulier


Een formulier dat hiervoor bruikbaar is


De inhoud van de smoezen

Laten we eens even inhoudelijk kijken naar een paar van de meest voorkomende ‘smoes’-gedachten om de vorige blogpost nog wat meer duidelijkheid te geven.
Niet om hier volledig te willen zijn maar om een idee te geven hoe je met je eigen smoezen om kan gaan.

Het is niet de weg naar beneden die je later gaat vertellen aan de mensen waar je van houdt…
het is de weg omhoog!

Niet te lang uitstellen dus, om weer omhoog te gaan. Want iedere reden om nog wat verder weg te glijden, die zal achteraf voelen als een k**-smoes


Verdiend…

“Ik heb het verdiend” zeggen veel mensen vooraf aan een uitglijder. “Ik heb zó hard gewerkt, zó veel gedaan tegen zo weinig waardering, ik heb het gewoon verdiend!” is een prachtig verhaal als je inderdaad iets verdoend hebt en niet zo goed zou weten hoe je jezelf op andere manieren zou kunnen belonen.
de 90% B.S.
Maar als inmiddels -voor jou-, jouw middel eigenlijk jouw leven vergiftigt (waarschijnlijk is dat toch de reden dat jij je bezig houdt met controle herstel?)  Klopt dit verhaal dan nog?

Als ik het vergelijk met ander gif dan wordt het duidelijker: “ik heb hard gewerkt, veel gedaan (en daar misschien nog niet eens zo veel waardering voor gekregen) daarom heb ik nu een goeie eetlepel rattengif verdiend!”
Klinkt ineens héél anders toch?
de 10% waarheid
Toch zit er waarschijnlijk best wat in dat jij hard gewerkt hebt. Het kàn natuurlijk zijn dat jij jouw ‘uitputting’ gebruikt (kom ik zo op). En het gevoel dat jij wat verdiend hebt… ik wil gelijk van je aannemen dat dat zo is! Punt is dus waarschijnlijk dat je òfwel wat minder gaat doen (en dat is eng voor een hoop mensen met een emotionele afhankelijkheid). Òfwel dat je leert om andere manieren jezelf te belonen. En het kan goed zijn dat je deze smoes telkens voelt als je meer gedaan hebt dan dat je terug gekregen hebt.

Hoe kan jij jezelf belonen?

Les: Ga eens op zoek naar andere dingen die als een beloning voelen… en gebruik die ook als zodanig!


Bekaf…

“Ik ben zo moe, zo uitgeput, zó bek af dat echt iedereen zou gebruiken in mijn schoenen!” Dat is een veel gehoorde reden voor gebruik. Zeker voor het gebruik van uppers. Maar alcohol met mate kan ook een gevoel van energie geven voor de gebruiker.
de 90% B.S.
Maar goed, dat is natuurlijk B.S. want het is niet zo dat je een lichaam méér energie geeft door het te vergiftigen. Gebruik is nou eenmaal eigenlijk in alle gevallen een biologische stress. Dat kost energie op de lange termijn! Je wordt er niet beter van, je voelt je even beter, dat is alles wat er eigenlijk van te verwachten valt…
de 10% waarheid
Maar blijkbaar heb je wel meer rust nodig, minder hard werk. Het kan zijn dat je dingen aan het doen bent die je eerder al had moeten doen, dat kan zijn. Maar dat betekent niet dat het geen energie kost! Je zult jezelf onderweg moeten bijtanken, zeker als je zo lang bezig bent met achterstallig onderhoud

Hoe kan jij jezelf minder vermoeien, of onderweg beter uitrusten?

Les: Zet jouw dagelijkse energie-balans eens op een rij


Slaap…

“Als ik niet gebruik dan val ik gewoon niet in meer slaap.” Dat is een véél gehoord verhaal van mensen die moeite hebben met inslapen of doorslapen. En inderdaad: met een beetje gebruik lijk je echt makkelijker in ‘slaap’ te vallen.
de 90% B.S.
Maar ja, als we dan gaan kijken nar de kwaliteit van die slaap… Dat valt dat eigenlijk héél erg tegen. Sterker nog, het zou maar zo kunnen dat we als chronisch gebruiker ‘bewusteloosheid’ met “slaap” verwarren. Het is ook gewoon niet zo dat je niet in slaapt. Het duurt misschien langer dan dat jij gewend bent. Maar misschien heb je daar door het chronisch gebruik ook wel overspannen ideeën over gekregen. Mensen denken vaak dat je binnen 5 minuten in slaap zou moeten vallen maar eigenlijk is dat een teken dat je te uitgeput was voor je ging liggen om in slaap te vallen…
de 10% waarheid
Maar het is waar, je ligt wakker soms. Misschien zijn er wel dingen waar je wakker van ligt waar aan gewerkt moet worden. Misschien zijn er wel dingen die je moet leren doen om het gevoel te hebben dat je ‘mag’ slapen. Misschien zijn er dingen die je meer voldoening mogen geven zodat je kan slapen, misschien zijn er herinneringen die een plek moeten krijgen in het verleden. Waar het om draait is dat slaap echt enorm belangrijk is! En dat het waarschijnlijk echt veel hoger op jouw prioriteiten lijstje mag, terwijl het vroeger zo onbelangrijk leek. Ik ben benieuwd wat je nodig hebt voor een goede nachtrust…

Wat kan jij doen voor het verkrijgen van meer natuurlijke slaap?

Les: Welke veranderingen in jouw leven (misschien ZELFS vroeger naar bed?) maken dat jij beter slaapt?


Rock Bottom…

Ik moet eerst nog dieper zakken want ik twijfel nog. Dus blijkbaar moet het me eerst nog slechter gaan voor ik kan beginnen met werken aan mijn verslaving.
Dit is de zogenaamde “Rock Bottom” gedachte die vroeger wel door behandelaars werd gebruikt. “Patiënt is terug gevallen, dus is blijkbaar niet genoeg gemotiveerd… Want hij twijfelt nog… Nou stuur dan dus maar terug naar de situatie die hij al niet kon controleren toen hij zich aanmeldde, dan kan ie nog een béétje meer gemotiveerd raken…” (…)
de 90% B.S.
OK dit is wel bijna 99% B.S.!! Maar goed. In Nederland is mijn antwoord altijd heel simpel: “We hebben hier geen rock bottom… je moet heel diep graven voor je rots tegen komt in deze klei.

Voor collega’s: beetje vreemd toch, om vanuit “niet gemotiveerd genoeg” te reageren terwijl juist 90% van de behandeling eigenlijk bestaat uit het motiveren van jouw klant… Beetje wonderlijk toch, om het gebrek aan hetgeen dat jij moet aanleren te verwijten aan de klant. “Denk erom beste suikerpatiënt… Als je nou wéér laag in je insuline komt te zitten, dan krijg je géén insuline meer… dat zal je leren dat je zelf je insuline moet aanmaken… (!)

De waarheid is dat de biologische verslaving voor twijfel zorgt, dus dat je moet leren om actief naar duidelijkheid te zoeken. Je moet niet wachten tot het je overkomt. Dat zou hetzelfde zijn als zeggen dat je beter moet zijn voordat je aan de behandeling kan beginnen.
de 10% waarheid
Maar goed, het is inderdaad wel zo dat de verantwoordelijkheid voor de persoonlijke groei die nodig is om het middelengebruik achter je te laten bij de klant ligt die last heeft van de verslaving. Het zou inderdaad een stuk makkelijker zijn als je meer zou voelen dat je géén keus had. Ook al zorgt verslaving voor twijfel… stel dat je in staat was om jezelf duidelijkheid te gunnen!
Niet doordat het van buitenaf wordt aangegeven door de situatie maar doordat je het van binnenuit laat ontstaan en laat groeien!
Maar het is inderdaad een belangrijk punt om niet te veel tijd en energie te verliezen aan twijfel. Het is belangrijk om voor jezelf duidelijkheid te verwerven!

Wat zijn andere manieren om duidelijkheid te vinden, anders dan door weg te zakken in gebruik?

Les: Hoe kan jij oefenen jezelf iets echt te gunnen?


Bozige teleurstelling?…

Je ziet ook dat mensen nèt voor hun terugval éeen van de twee dingen zeggen. Ofwel het is “fuckit!” ofwel het is “schijtan!”

de 90% B.S.
Maar als we even gaan kijken naar de vraag (excusez de duidelijke taal) wie je nou eigenlijk ‘naait’ als je zegt “fuck it”?…
Dat zijn meestal niet je behandelaars, dat is niet “de maatschappij” die jou zeggen dat je van alles ‘moet’, dat zijn niet andere mensen… dat ben jij waarschijnlijk toch vooral zelf!
Op wiens bordje komt de schijt te liggen als jij denkt “daar heb ik toch schijt an”? Precies! Jouw bordje…

Maar het is wel heel grappig -en wederom: hier zie je hoe moeilijk het is om verstandig na te denken inmiddels- dat het op dat moment heel erg voelt dat je “schijt aan de wereld” hebt aan anderen… terwijl je eigenlijk schijt hebt aan alle andere aspecten van jouw zelf -behalve dan dus jouw verslaafdheid, inderdaad-.

de 10% waarheid
Maar misschien is het wel zo dat je tegen die maatschappij met al z’n eisen iets vaker “fuck YOU!” zou mogen zeggen.
“Ja, dat kan je wel willen… maar zou je niet eens vragen of ik daar wel zin in heb?”
Best een belangrijk element als je ziet hoeveel mensen eigenlijk ‘moeten’ gebruiken om van dat gevoel af te komen dat zij de hele tijd van alles moeten zonder enige ‘break’.

Hoe ga jij in een eerdere fase van die escalatie binnen jezelf duidelijker zijn in het aangeven van grenzen naar anderen… vóórdat die irritatie omslaat naar jezelf?

Les: Welke sociale vaardigheden of gesprekstechnieken zouden jou kunnen helpen om grenzen aan te geven?


Het kan wel weer: één keer

Ja, die is ook wel aardig als voorbeeld van een behoorlijk afwezig denkvermogen. ééntje kan wel weer!..

de 90% B.S.
Laten we eens neutraal kijken naar het verleden… Uhhhm, laat ik zeggen: als jij dit stuk zit te lezen dan is de kans best wel groot dat het vermogen om het er bij “ééntje” te houden waarschijnlijk niet één van jouw ‘strong points’ is.

Daar kan je ook biologische verslaving aan herkennen: Iemand zonder verslaving kan één eenheid gebruiken, of vier, of zeven… afhankelijk van hoe de pet staat. Omdat ze nog kunnen tellen als: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7… Terwijl iemand met een leuk ontwikkelde biologische verslaving anders telt: 1, 2, veel!

Dat is ook logisch want ‘eentje’ verzwakt jouw wilskracht heus wel. En het maakt de trek uit jouw honger weer wat groter… Waardoor de aantrekkelijkheid van de tweede eenheid exponentieel groeit, laat staan de aantrekkelijkheid van de derde als de eerste twee hun plekje gevonden hebben in jouw brein…
(en wees even eerlijk: hoe hard kan jij werkelijk genieten van slechts één eenheid?)
de 10% waarheid
Maar het klopt natuurlijk wel als een bus!… Laten we daar heel duidelijk over zijn: ééntje kan wel!..
De vraag die je jezelf zou mogen stellen is alleen: ga jij het kunnen om het er bij eentje te houden?
En véél belangrijkere vraag nog: Waarom wèl? Dat het kanbetekent niet dat het zinnig is, toch? Wil je werkelijk zeggen dat het heel belangrijk is dat je één eenheid drinkt (slikt/ snuift/ rookt)? Is dat ook waar je het normaal voor doet? Of gaat het er om dat je misschien wel zin hebt in véél! (Of zou het zo kunnen zijn dat het juist je verslaving is die je laat voelen dat ook ééntje al zó belangrijk zou zijn).

Les: Wat wil jij met jezelf in jouw leven? Wat zijn de dingen die echt belangrijk zijn en waar uiteindelijk de duidelijkheid ligt voor jouw zelf in dit leven. Zodat de twijfel er wel kan zijn maar dat je er niet over hoeft door te denken.

Waar ben jij zeker van?


Een (onbeantwoorde) vraag

Regelmatig is het helemaal geen toestemmende gedachte. Het is een vraag: “waarom niet?” is een veel voorkomende gedachte die vaak goed bruikbaar is als smoes.
Dat is eigenlijk grappig. Want als we daar over na zouden denken dan is het vaak een goeie vraag. Ook eentje met goeie antwoorden.
Sterker nog: als we daar echt even over na zouden denken dan hadden we waarschijnlijk best snel op een rij waarom  je inderdaad maar beter even niet…

de 90% B.S.
Maar ja, hier zie je dus al dat we inmiddels niet meer zo goed zijn om na te denken door de trek. We vragen ons al een tijdje af “waarom niet?” Maar er komt geen antwoord (logisch want het deel van ons brein dat antwoord zou moeten geven op die vraag, dat staat inmiddels bijna uit) En tja, omdat er dus geen antwoord komt… hoppa! “Ik mag!” denkt het oerbrein.

Ook al is tegelijkertijd jouw ‘hart’ misschien wel bang voor de ellende die weer zal gaan ontstaan

Het gebruik door verslaving kan je herkennen aan het feit dat het vooraf een goed idee is (lijkt?) en dat het achteraf spijt geeft.
de 10% waarheid
Het zou maar zó kunnen zijn dat jij één van die mensen bent die de hele tijd al van alles moeten. En waarom zou jij nou niet af-en-toe even ‘stout’ mogen zijn? Even mogen ontspannen of genieten?
Beetje jammer wel, als je jezelf vervolgens af leert om leuk ‘stout’ te zijn, te mogen ontspannen of genieten doordat je dat alleen maar onder invloed doet en het niet nuchter oefent…

Hoe ga jij nuchter ‘lekker stout’ zijn in jouw leven. Welke vormen van ‘stout’ moet jij gaan integreren in jouw leven?
Les: Hoe ga je dat oefenen om dat nuchter te kunnen?


Samenvattend

Als gezegd: ik ben niet bezig om hier al de mogelijke smoezen op een rij te krijgen (hoewel ik altijd geïnteresseerd ben in originele, dus stuur ze gerust in).

1De Smoes… (welke redenen heb ik nou eigenlijk?)
2 – Waarom is dat eigenlijk natuurlijk B.S.? (de 90% Bull Shit!)
3 – Wat is eigenlijk de heilzame behoefte onder het gebruik op deze ‘smoes’?  (de 10% eigen waarheid!, “Hoe lijkt mijn gebruik mijn eigenlijke behoeftes te vervullen?”)
Eventueel:
4 – Wat is de les voor de rest van mijn leven uit dit soort “Smoes Momenten”?

Ik schrijf dit om je een idee te geven van de manier van denken die je kan gebruiken om net een schepje dieper te graven dan dat je smoes jou laat doen.

En als ik met je mee mag denken: maak niet alleen een plan om niet uit te glijden. Maak ook een plan om wèl (zo snel mogelijk) op te krabbelen

Een verslaving accepteren betekent niet dat je jouw gebruik accepteert, dat betekent dat je weet dat gebruik belangrijk voelt(!) terwijl het uiteindelijk voor jou telkens niet zo belangrijk blijkt!
Dat betekent dat je snapt dat je telkens zult gaan twijfelen als je niks tegen ‘de eerste gedachte’ inbrengt.

Je kunt niks doen aan de 1e gedachte… maar je kunt iets doen aan de 2e

Dus (h)erken je smoezen en ga ze niet te lang geloven.

Dus nog niet eens zo zeer sterkte gewenst… Ik wens je alertheid!
Hans

-1- Wat is een smoezenboek?


Uitleg over de vraag wat een smoezenboek eigenlijk is

-2- Wat zijn die smoezen bijvoorbeeld?


Een aantal voorbeelden van smoezen die je zou kunnen (h)erkennen

-3- Smoezenboek Formulier


Een formulier dat hiervoor bruikbaar is


Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*

Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen


zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.