Wat is er nodig om jouw Plan van Aanpak te schrijven? -01- I.A.M. #form

Bouwen aan integrative addiction management

Bouwen aan integrative addiction management

Question: In de I.A.M. is er nogal aandacht voor het plan van Aanpak…
Maar dat is toch gewoon “Niet gebruiken?”
Answer: Oh man!… Ik wou dat het zo simpel was! Gewoon even iets niet doen… Maar ja, als het zo simpel was dan zou je deze pagina’s waarschijnlijk nu niet lezen. Het is niet makkelijk om iets niet te doen. Dan moet je andere dingen wel doen zodat je niet hoeft te …
Een plan van Aanpak is iets dat je (dagelijks) doet, en niet iets dat je laat! Het is een planning van dingen die je zal doen om -1- op een duidelijke manier rekening te houden met de honger van ‘de Krokodil’ laag in je brein en -2- op een lerende manier aandacht te houden voor de afhankelijkheid in ‘het Paard’ en ‘de Mens’ laag van ons brein.


Wat moet je met een plan van aanpak?

Duidelijkheid is gewenst

Laten we helder zijn: een verslaving zal er voor zorgen dat je op moeilijke momenten zult twijfelen of je gaat gebruiken of niet. Dat is nou eenmaal de kern van de aandoening, dat heeft minder met de drager van die aandoening te maken dan met de veranderingen in het brein door die aandoening. Géén reden voor schaamte of extra twijfel als dat gebeurt.
Als je die twijfel wilt overwinnen die door de biologische verslaving komt, dan helpt het vaak om een plan van Aanpak te hebben dat goed en vooral duidelijk is voor de dingen die je op dat moment moet doen. Niet alleen maar dingen die “verstandig zouden zijn om te doen”, niet alleen maar de dingen “waar je jouw omgeving blij mee zou maken”.  Maar iets dat duidelijk voor jou is. Iets dat niet alleen past bij je gedachten maar ook bij je hart.

alles vraagt om verandering

Plan van Aanpak:
1a- Duidelijkheid voor de Kroko / de biologische honger die je in bepaalde situaties zult voelen
1b- Opkrabbelplan (het is een chronische aandoening) dus hoe hou je uitglijders zo klein mogelijk.
2a- (Dagelijkse) oefening van het Paard om bepaald gewenst gedrag te leren geven aan emoties en gevoelens.
2b- Oefening om sommige gevoelens of gevoelige situaties uit te leren houden.
3-Een Backup-plan dat in werking treed bij uitglijders om wegglijden te voorkomen.
4-Een Houdbaarheidsdatum met een Evaluatie-moment waarop je beslist wat je nieuwe plan van Aanpak wordt.

En daarmee komen we op een tweede -schijnbaar tegenstrijdige- voorwaarde: een plan van Aanpak moet telkens weer worden aangepast. Jij hebt inderdaad die duidelijkheid nodig voor de lastige momenten maar “panta rhei”. Alles vloeit en beweegt en -naar ik hoop- jij groeit in jouw leven. Zet nieuwe stappen, leer je dingen bij zodat je dingen los kan laten. En dat je die groei meemaakt, dat maakt dat het logischerwijs onmogelijk is dat je altijd met dezelfde oplossing de complexe vragen van het dagelijkse leven zou kunnen beantwoorden.
Jouw plan van Aanpak zal met jouw groei mee moeten groeien. Gewoon, omdat het simpele antwoord van gisteren de complexiteit van morgen niet aan zal kunnen. Het is logisch dat je met voortschrijdend inzicht steeds tot nieuwe en betere oplossingen zult kunnen komen.


De duidelijkheid van een plan van Aanpak

Het allerlastigste van een plan van aanpak is, dat het voor jouzelf echt moet aanvoelen, liefst 1005. Dat je vooral akelig eerlijk en duidelijk moet zijn. Want als er net voldoende ruimte is voor ‘onderhandeling’ met jezelf, dan weet je vrij zeker waar jouw aandacht naartoe zal gaan gaan.
En natuurlijk (en deze ga je niet leuk vinden, dus doe me een plezier en lees in ieder geval deze alinea uit) als jouw schaamte of schuldgevoel momenteel maar gróót genoeg is, dan lijkt alles heel duidelijk… Dat geeft in het begin de duidelijkheid die je nodig hebt om niet te twijfelen.
Maar neem van mij aan: “schuldgevoel zakt weg na verloop van tijd!”… zoals het waarschijnlijk eerder ook al is weggezakt. En dat kan ook niet anders, want schuldgevoel heeft nou eenmaal de neiging weg te zakken als je het niet onderhoudt. Dat is natuurlijk heel prettig voor onterechte schuldgevoelens maar dat betekent wel dat je er niet op moet rekenen als beveiliging tegen steeds opflakkerende twijfel die nou eenmaal bij verslaving hoort.

Schuldgevoel raad ik dus af (als ‘plan van Aanpak’)!

Waarom? Gewoon, omdat het een rotgevoel is waar je van af wilt. En véél belangrijker nog: omdat het gewoon niet werkt op de lange termijn!

Dus dat laat volgens mij maar twee wegen open: òfwel je weet jezelf te overtuigen (en daar hebben de meeste mensen hulp bij nodig van andere mensen), òfwel je gaat a-ke-lig eerlijk tegen jezelf moeten zijn en je gaat doen wat je eigenlijk wilt!
Zoek naar het antwoord op de vraag: “Wat wil ik nou eigenlijk ècht?” (overigens heb je daar toch ook vaak wel andere mensen voor nodig, maar dat is een ander verhaal voor een ander moment).

Dus over gebruik

Een plan van Aanpak zegt dus ook iets duidelijks over jouw gebruik. over  -als het goed is- als je bent uitgegleden….dan is dat eigenlijk bijna altijd omdat er een behoefte niet ingevuld is òf omdat er een gevoel was dat je niet uit kon houden

 

Als je bent uitgegleden….

Een plan van Aanpak verandert -als het goed is- als je bent uitgegleden….dan is dat eigenlijk bijna altijd omdat er een behoefte niet ingevuld is òf omdat er een gevoel was dat je niet uit kon houden


Het gebruik helpt een behoefte in te vullen

Als dat was omdat je een behoefte alleen weet in te vullen met behulp van gebruik?
Zo ja, dan zal je dus ofwel moeten leren leven met de oningevulde behoefte, òf je moet ‘m op een andere manier leren invullen… En begrijp me goed ik heb het hier expliciet niet over het gebruik van een middel, ik heb het hier over andere behoeften die vroeger de reden waren voor gebruik… en die je dus waarschijnlijk onderweg hebt afgeleerd om daar nuchter aan te voldoen.
In dit geval: wat heb je nodig voor het uithouden van die on-ingevulde behoefte? Aan welke andere dingen in je leven moet dan in ieder geval wèl voldaan zijn zodat je het ook op de lange termijn uit kunt houden dat er aan die behoefte niet voldaan zal gaan worden? (want ik hoop toch van harte dat jouw leven méér is dan alleen maar een beetje de tijd vol te zitten maken met het uithouden van dingen die toch nooit meer de bedoeling zullen zijn).
Ik probeer even met je mee te denken:

 • Bij een behoefte aan rust van een (bijna) overspannen iemand -bijvoorbeeld omdat er te veel werkzaamheden zijn- dan zal ’t vaak nodig zijn dat die werkzaamheden iets minder mateloos worden gepland zodat je niet zó uitgeput zal raken…
 • Bij een “behoefte aan ‘contact’ op de dansvloer om 2:30 uur in de nacht”, dan zal er vaak wel gewerkt moeten worden aan een meer bloeiend sociaal leven. Misschien op een andere tijd van de dag, misschien op andere plaatsen. Maar je alleen maar voornemen dat je “voortaan nooit meer zult gaan stappen”… dat is dan bijna zeker een plan doordat je jezelf nu nog even schuldig voelt. Maar over een poosje wil je toch ècht niet meer iedere avond achter de geraniums zitten. Dus dan zal je moeten hebben geoefend in nuchter stappen.
 • Mogelijk gaat het ook wel om oningevulde behoeften uit jouw jeugd. Behoeften die je misschien niet eens zo goed weet te plaatsen omdat het zó normaal was dat het niet werd ingevuld in jouw gezin van herkomst. Zo gewoon, destijds, dat je niet eens op het idee komt hoe jouw leven er uit zou hebben gezien als er aan die behoefte wèl voldaan was. En wat kan je daar nu nog mee?… Misschien kan je partner dat nog een béétje invullen… als je er op een handige manier om leert vragen. Maar zeer waarschijnlijk zal je daar zelf voor moeten gaan zorgen. Het klinkt misschien wat onbekend in jouw oren maar voor jouw eigen ‘kleine jongen’ of ‘kleine meid’ leren zorgen, dat is vaak wel een vereiste om met dergelijke oude gevoelens om te gaan.
  Natuurlijk, om dat soort ‘ouwe shit’ op een rij te krijgen is vaak een therapeut of een coach met therapie-achtergrond wel prettig… nou ja, prettig… Het is nooit echt fijn om in de ouwe shit te roeren… maar tja, het is meestal wel de enige manier om het een plek te geven in het verleden zodat je er in het dagelijks leven, of op vermoeide momenten niet zo veel last meer van hebt.

Misschien is het ook een sociale vaardigheid die je alleen kunt opbrengen onder invloed?

 • Sommige mensen zijn alleen in staat om grenzen aan te geven als zij voldoende gesnoven of gedronken hebben.
 • Sommige mensen zijn niet zo goed in staat om te vragen wat zij eigenlijk willen vragen wanneer er voldoende in zit.
 • Sommige mensen zijn alleen in staat om onder invloed hun boosheid of teleurstelling uit te spreken…
 • Bij een behoefte aan kicks zal er gezocht moeten worden aan nuchtere kicks.
 • Als dat was omdat je behoefte hebt aan een vorm van seks die je tot nu toe blijkbaar alleen onder invloed wist in te vullen, dan is het vrijwel altijd nodig om eens zonder veroordeling met iemand over die seksuele behoeften te praten. Niet om ze in te dammen maar om te kijken wat de mogelijkheden zijn om ze in je nuchtere leven te gaan oefenen (want geloof me, dat is niet eens zo makkelijk als dat het altijd leek).

Volgende week verder met deel -2- en het formulier:

Wat is er nodig om jouw Plan van Aanpak te schrijven? -01- I.A.M.*

Wat is er nodig om jouw Plan van Aanpak te schrijven? -02- I.A.M.*

Plan van Aanpak – I.A.M. #form -03-*

Over de duidelijkheid, de behoefte, sociale vaardigheden Over niet te hoeven voelen, het Back-up Plan & de houdbaarheidsdatum Het formulier om in te vullen

Hans West

Integrative Addiction Management (individuele en partner coaching) sinds 1996. Als je geen zin hebt om in de boeken terecht te komen als “verslaafde”, als je wilt dat ik langs kom bij jou i.p.v. je te moeten aanmelden bij instanties… Als je jouw leven zelf in de hand wilt gaan nemen.

(aanvullende theorieën te vinden op West-coaching.nl*)


Plan van Aanpak- I.A.M.-form

Mijn vraag aan jou:

Als jij iets hebt gehad aan dit artikel, of jij weet iemand die hier iets aan zou kunnen hebben: gebruik dan de social media sharing-buttons hier beneden om het onder de aandacht van mensen te brengen die er óók iets aan zouden kunnen hebben.


Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*

Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen


zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Een gedachte over “Wat is er nodig om jouw Plan van Aanpak te schrijven? -01- I.A.M. #form

 1. Pingback: Kerstgedachten… en middelengebruik… | Integrative Addiction coaching: PraatmetHans.nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.