Wat is er nodig om jouw Plan van Aanpak te schrijven? -02- I.A.M. #form

Bouwen aan integrative addiction management

Bouwen aan integrative addiction management

Dit is deel -02- over het Plan van Aanpak (formulier) van de I.A.M.

Plan van Aanpak:
1- Duidelijkheid voor de Kroko / de biologische honger die je in bepaalde situaties zult voelen
1b- Opkrabbelplan (het is een chronische aandoening) dus hoe hou je uitglijders zo klein mogelijk.
2a- (Dagelijkse) oefening van het Paard om bepaald gewenst gedrag te leren geven aan emoties en gevoelens.
2b- Oefening om sommige gevoelens of gevoelige situaties uit te leren houden.
3-Een Backup-plan dat in werking treed bij uitglijders om wegglijden te voorkomen.
4-Een Houdbaarheidsdatum met een Evaluatie-moment waarop je beslist wat je nieuwe plan van Aanpak wordt.


Gebruik om niet te hoeven voelen

Of er is een behoefte om een gevoel niet te voelen?

Soms groeit een gevoel zo ver door dat het trek geeft. Soms wordt een bepaald gevoel verward voor “trek”.

Dan begint die akelige eerlijkheid -die ik net benoemde- dus met het uitvinden van welk gevoel dat nou eigenlijk is?

Het niet-herkende gevoel

Niet voor niks noem ik “trek” soms een “Emotie X”-problematiek, omdat mensen héél vaak werkelijk niet eens door hebben wat nou eigenlijk het ‘label’ is van de emotie die tot trek leidt.
Want je hebt het (emotionele) label van die emotie nodig om te weten wat je er mee zou kunnen leren te doen. Als je geen goeie naam hebt voor een gevoel dan is het niet makkelijk om te bedenken wat je er mee wilt in jouw leven.

Een “rot-gevoel”, dat kan je alleen maar overschreeuwen of verdoven. Een gevoel met een naam, met een emotie, daar kan je naar de oorzaak gaan zoeken, in het heden of in het verleden, of soms zelfs de toekomst. Daar kan je gedrag bij verzinnen dat je in staat stelt om met de gevoelens om te gaan die bij die emotie horen.

Wat is het label dan wel?

Zit het emotionele label in de bang-, boos-,bedroefd- hoek? Is het eerder benieuwd, of berig (M/V) (de 5 belangrijkste basis-emoties)? Of is het eerder een paniek-aanval die je niet als zodanig herkent, of depressie, of hopeloosheid, of vermoeidheid die je uitlegt als “trek”?
Of is het eerder een sociaal gevoel, zoal als schaamte of schuld, of juist een sociaal gevoel als eenzaamheid of sociale overprikkeldheid? Een introvert mens heeft sociaal andere behoeften dan een extravert persoon. Hou jij rekening met de persoon die jij eigenlijk bent? Of probeer jij iemand anders te zijn door je gebruik?

Of is het niet eens zozeer een gevoel maar meer een herinnering die je niet uit kan houden omdat ie geen plek heeft in je verleden, een beeld dat je zo boos of verdrietig of bang maakt dat je behoefte krijgt aan verdoving of overschreeuwen, iedere keer dat je er te lang aan denkt. Of een vaag gemis dat een gevoel van leegte geeft dat niet uit te houden is zonder …
ehhm… nou ja, uiteindelijk is dat gevoel natuurlijk best wel uit te houden… Maar dat vereist echt wel even wennen, als je met het gebruik er aan gewend was geraakt dat je dit gevoel nooit hoefde te voelen omdat je er een wegmakertje voor had, of een overschreeuwertje.

Het gedrag bij het gevoel

En verder… als je dan al wéét welk gevoel het is… hoe veel ervaring heb je met het gedrag dat er bij dat gevoel hoort? Heb je de sociale vaardigheden ooit wel aan geleerd die er bij dat gevoel horen? Heb je geleerd om je irritatie uit te spreken omdat je grenzen overschreden worden? Heb je geleerd om veilige mensen te (h)erkennen zodat je naar die mensen toe kunt omdat je troost nodig hebt? (want helaas is niet iedereen te vertrouwen als je jezelf kwetsbaar opstelt)

Heb je geleerd om het wel over dat gevoel te hebben maar dat je dat gevoel er niet zo onbeheerst uit laat komen dat je omgeving zich het apezuur schrikt en vriendelijk knikkend achteruit loopt en je (weer) alleen laat met dat gevoel? Heb je geleerd er woorden voor te vinden die mensen ook begrijpen? Heb je geleerd het in je stem te laten horen?

Heb je bijvoorbeeld geleerd om iets te doen met schuld gevoel, dat je beter schuld kan nemen dan schuld kan krijgen. Heb je al over je trots heen leren springen als “gelijk hebben” in de weg begint te staan van “geluk beleven”?

Heb je geleerd om bijvoorbeeld boosheid te kanaliseren zodat je krijgt wat je wilt, de strijd kan strijden die misschien gestreden moet worden? Heb je ook geleerd om misschien ook te vergeven zodat je geen last blijft houden van de boosheid als de strijd niet (volledig) de uitkomst kreeg die je hoopte?

Sociale intelligentie

Of is het een gevoel dat in jou ontstaat doordat je misschien niet zo handig met jouw omgeving om gaat? Heb je bijvoorbeeld al geleerd dat je mensen teleur kunt stellen en niet aan alle wensen van jouw omgeving tegemoet hoeft te komen, altijd? Dat je zou kunnen onderhandelen, misschien zelfs soms je poot stijf zou kunnen houden zonder te hoeven drinken/ slikken/ snuiven /roken.

Eerder reageren op gevoel

Je kunt eigenlijk van ieder gevoel stellen dat ze ervoor zullen zorgen dat jouw denken overschreeuwd zal gaan worden als ze hoog genoeg zijn opgelopen. Wanneer je jezelf met regelmatig middelengebruik hebt afgeleerd om (tijdig) met die gevoelens om te gaan -of dat nou de craving is, de “honger van de krokodil”, of dat het andere lichamelijke gevoelens zijn als vermoeidheid of lust, of dat het de gevoelens zijn van het Paard, de behoeften en de emoties die een plek moeten krijgen in het (dagelijks) leven. Zodat de verdovertjes of overschreewertjes achterwege kunnen blijven.

Vaak gaat het ook om het aanleren van sociale vaardigheden zodat je jezelf niet zo in een hoek gedrongen voelt. Héél vaak gaat het er om dat je kan leren om in een eerder moment over emoties te beginnen als ze nog niet zo hoog zijn opgelopen dat ze onbeheersbaar worden. Als je geleerd hebt om het over irritaties te hebben, dan hoef je jezelf misschien niet zo bozig te voelen, dan hoef je misschien niet uit je plaat te gaan omdat je zó kwaad bent. Als je geleerd hebt om om het te hebben om het te hebben over dingen die je onrustig maken, dan kan je misschien voorkomen dat er situaties ontstaan die je bang maken, en zo misschien voorkomen dat je onhandig gaat reageren omdat je in paniek bent. Als je geleerd hebt te praten over de dingen die jij lekker vind, die je spannend vind dan hoef je niet te wachten op het moment dat jouw lust zo hoog is opgelopen dat je uit geilheid domme dingen doet, of gaat gebruiken om jouw geilheid mogelijk te maken. Als je geleerd hebt te praten over de dingen die jou nieuwsgierig maken dan hoef je misschien niet mee te maken dat jouw leven zo gierend saai is geworden dat je schreeuwt om nieuwigheid.


Een Back-up Plan

Na A komt B

Als een plan van Aanpak dan is het -al zeker in de opkrabbelfase- belangrijk om even terug te kunnen grijpen op een Back-up Plan. Waarschijnlijk zal een Back-up plan iets strakker zijn dan plan A, juist om je iets meer duidelijkheid en veiligheid te geven. Per slot van rekening was je ècht van plan om het eerste plan van Aanpak vol te houden, toen je het maakte. Maar blijkbaar zijn er dingen veranderd, verschoven, duidelijk geworden of anderszins waardoor het plan even niet voldoende was.

Controleren doe je iedere dag, de héle dag. Uitglijden heeft vaak maar weinig tijd nodig…

Dus na een uitglijder (het moment om plan B in te laten gaan) dan sta je waarschijnlijk niet op z’n ‘aller krachtigst’ in je schoenen, dan moet je ook echt steun hebben aan een Back-up plan… Gun jezelf dat voor die momenten door het al klaar te hebben liggen als plan B en dat je dat niet op dergelijke lastige momenten nog allemaal moet gaan lopen bedenken terwijl je het toch al moeilijk hebt.

Oh, en (ik bedoel dit niet lullig he, maar ik werk al een tijdje in deze branche) doe jezelf een plezier en stap nou niet in de valkuil dat je gelijk zo’n heftig plan B maakt dat je het toch niet gaat doen… Dan wordt jouw eigen beveiligingsplan B een reden om te gaan draaien en zwijgen over je gebruik omdat je anders…
Dan kan je beter je grenzen aangeven en zeggen: “Nee, ik wil geen plan B maken!” Dat is jouw goed recht. Want -als gezegd- dit gaat niet over aanpassing, dit gaat over jouw levenskwaliteit, dit gaat er over dat je gaat doen wat je eigenlijk wilt doen met jouw leven.


Dus de houdbaarheidsdatum is…

Een plan van Aanpak heeft dus ook een houdbaarheidsdatum. Tot op die datum ga je jezelf houden aan jouw plannen. Dat is het plan van Aanpak… en als het je niet lukt om je daar aan te houden… dan laat je jouw plan B in gaan tot die datum.

Dus mijn tip: “maak die periode niet te lang! want veel mensen nemen zich voor om “nooit meer …” maar vervolgens blijkt “nooit” toch te lang…
Zelfs een periode van “ik beloof je dat ik een jaar …” dat blijkt vaak te lang. Begrijp me goed, als het jou lukt om een plan te vinden dat je ook een jaar kunt uitvoeren, dan heb je waarschijnlijk een hele belangrijke stap gemaakt in het integreren van jouw verslaving(en). Dus dat is zeker een doel… Maar de meeste mensen zullen de eerste paar keren meer aandacht moeten besteden aan wat ze kunnen, dan aan wat ze willen kunnen. Dat heeft meer lange-termijn-toekomst dan “Ik moet dit kunnen!” (als je het kon dan hoefde je het niet te ‘moeten’)…

Herhalen herhalen herhalen (titreren)

Dus meestal is het belangrijk dat je ook erkent als een bepaald plan (even) niet werkt, ook al zou je echt graag willen dat het werkte. Want dat betekent niet dat het nooit zal werken… Dat zegt alleen wel dat het nog niet werkt omdat je nog aan bepaalde voorwaarden moet werken om het wèl te kunnen.

Het gaat er niet om dat je niet uitglijdt, het gaat er om dat je wel weer opkrabbelt als je uitgegleden bent, één keer vaker dan dat je uitgleed…

We noemen dit ook wel titreren inde I.A.M.:
Als jouw plan A niet werkt, dan is één van de éérste die je doet in de opkrabbelfase van jouw plan B, dat je een nieuw plan B maakt nu jouw plan B jouw plan A is geworden. Volgens dezelfde gedachten en met dezelfde aandacht. Misschoen iets meer aandacht, misschien iets meer  Net zo lang tot je genoeg geleerd hebt en genoeg duidelijkheid voor jouw hongers hebt gecreëerd, genoeg verstandige en waarachtige gedachten hebt over jezelf en genoeg hoop op een interessante en fijne toekomst waar je voor wilt gáán! met voldoende controle om het ook haalbaar te maken.

Hans West

Integrative Addiction Management (individuele en partner coaching) sinds 1996. Als je geen zin hebt om in de boeken terecht te komen als “verslaafde”, als je wilt dat ik langs kom bij jou i.p.v. je te moeten aanmelden bij instanties… Als je jouw leven zelf in de hand wilt gaan nemen.

(aanvullende theorieën te vinden op West-coaching.nl*)

Straks ook het bijbehorende formulier:

Wat is er nodig om jouw Plan van Aanpak te schrijven? -01- I.A.M.*

Wat is er nodig om jouw Plan van Aanpak te schrijven? -02- I.A.M.*

Plan van Aanpak – I.A.M. #form -03-*

Over de duidelijkheid, de behoefte, sociale vaardigheden Over niet te hoeven voelen, het Back-up Plan & de houdbaarheidsdatum Het formulier om in te vullen

Mijn vraag aan jou:

Als jij iets hebt gehad aan dit artikel, of jij weet iemand die hier iets aan zou kunnen hebben: gebruik dan de social media sharing-buttons hier beneden om het onder de aandacht van mensen te brengen die er óók iets aan zouden kunnen hebben.


Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:

 

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*

Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen


zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.