“stop it!” #kookboektherapie #LOLz

Ik zeg altijd: “iedere therapie die je NIET gehad hebt (bij een behaald resultaat) dat was een GOEDE therapie. Daarmee bedoel ik vooral dat er in therapie opgelet moet worden dat therapie niet nodeloos lang duurt en gericht is op de dingen waarvoor je kwam. Aan de andere kant is er een steeds duidelijker kritiek op de huidige therapievormen die weliswaar kort zijn en gericht, maar die steeds strakker volgens vaste stramienen verlopen en op direct resultaat gericht zijn; maar dat  de term “kookboektherapie” toch veelzeggend is

’t Evidence beest

Het is natuurlijk mooi dat zij inderdaad goed onderzocht konden worden en schijnbaar snelle resultaten behalen maar er is tegelijkertijd de kritiek dat louter symptoombestrijding natuurlijk op langere termijn weer nieuwe klachten in de hand zal werken.

De waarheid ligt telkens weer in het midden.
Duidelijk zal zijn dat ik van mening ben dat therapie een vak is dat niet binnen enkele makkelijke regeltjes te vatten is alsof je een recept afwerkt in een kookboek. Dat is een manier van denken die héél nuttig voor pre-therapie en sommige vormen van zelfhulp. Maar de valkuil van de versimpeling staat altijd open en dat beteken dingen die je bewust moet hebben bij psychotherapie, coaching en supervisie

Everything should be made as simple as possible, but not simpler than it is.
– Albert Einstein –

De eerder genoemde kritiek gaat vooral naar de zogenaamde cognitieve therapievormen (hoewel sommige ‘spirituele genezers’ er ook wat van kunnen: “als je maar hard genoeg bidt”).
Natuurlijk moet er vrijwel altijd “anders gedacht gaan worden” (mijn bijnaam is niet voor niets “Hans Anders”)  en het veranderen van gedachten kan nou eenmaal lekker snel: “Nee, dat moet je niet zus, maar dat moet je zien”.

Maar vaak zal je meemaken in therapie dat mensen dat eigenlijk al lang weten. En dat mensen juist ook beter en eerder naar de signalen moeten gaan luisteren die hun levende biologische lijf hun geeft. Vaak zal er ook geoefend moeten worden zodat gevoelens veranderen, vaak moet er ook anders, of mèt anderen gecommuniceerd gaan worden. En al die dingen werken dan nog weer op elkaar in.
Het idee dat je “gewoon even anders moet leren denken” is een versimpeling die soms behoorlijk verwijtend uitpakt naar de persoon met de klachten “Je hebt nog trek dus dan doe je het nog niet goed!”

Deze versimpeling in therapie wordt mooi samengevat in de conference door Bob Newhart (youtube)

Ik zeg maar zo: als we er om kunnen lachen dan hebben we minder kans in die valkuil te stappen als therapeut.. of als klant.
 

Hans West

Integrative Addiction Management (individuele en partner coaching) sinds 1996. Als je geen zin hebt om in de boeken terecht te komen als “verslaafde”, als je wilt dat ik langs kom bij jou i.p.v. je te moeten aanmelden bij instanties… Als je jouw leven zelf in de hand wilt gaan nemen.

(aanvullende theorieën te vinden op West-coaching.nl*)

Mijn vraag aan jou:

Als jij iets hebt gehad aan dit artikel, of jij weet iemand die hier iets aan zou kunnen hebben: gebruik dan de social media sharing-buttons hier beneden om het onder de aandacht van mensen te brengen die er óók iets aan zouden kunnen hebben.


Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*

Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen


zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Dit bericht werd geplaatst in @cetera en getagged , , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.