Biologische verslaving is géén “ziekte”… maar een CHRONISCHE ziekte

astma inhalerQuestion:
Hans, als ik lees op: Scienceblog: the message that addiction is a disease makes substance-users less likely to seek help*, dan snap ik niet waarom jij zegt dat verslaving een ziekte is?
Answer:
Goeie vraag… En als je goed leest dan zul je zien dat ik eigenlijk nergens alleen maar zeg dat verslaving “een ziekte” is… ik zeg dat biologische verslaving een chronische ziekte is!
En dat geeft grote verschillen!…


Biologische verslaving is géén “ziekte”… maar een CHRONISCHE ziekte

Als je jouw artikel leest dan is het inderdaad heel helder dat het ondermijnend werkt voor je behandeling als je mensen met een verslaving alleen maar vertelt dat ze “ziek” zijn. Heel logisch eigenlijk. Maar moet je dan gaan liegen en zeggen dat het een ‘growth mindset’ is en dat je het kan “overwinnen”?

“Research finds that people with substance-use problems who read a message describing addiction as a disease are less likely to report wanting to engage in effective therapies, compared to those who read a message that addiction behaviors are subject to change.”

Chronische ziekten -in tegenstelling tot ‘gewone ziekten- die kan je niet Beter maken. Maar je hebt wel een verantwoordelijkheid om ‘m handig te ‘managen’ zodat er zo min mogelijk “exacerbaties” (aanvallen) optreden. Ook als een chronische ziekte “in remissie is” (dat je er even geen last van hebt) dan blijf je als chronisch zieke de verantwoordelijkheid houden om zo handig mogelijk(!) met jouw aandoening om te gaan. Zodat jouw aandoening zo min mogelijk een “ziekte” wordt, zodat je jezelf daar zo min mogelijk “gehandicapt” door zult voelen.
Maar ook als je jezelf handig ‘managet’ en er zo min mogelijk (als mogelijk!) ziekte verschijnselen ontstaan: het gaat namelijk niet ‘over’, en je zult waarschijnlijk dingen wèl moeten doen die ‘niet-zieke mensen’ niet hoeven doen. En je zult waarschijnlijk een aantal dingen niet kunnen doen die niet-zieke mensen zich wèl kunnen permiteren.

Wat krijg je te horen over omgaan met craving als je naar de AA gaat? “Je bent ziek en daar kan je niks aan doen”??? Nauwelijks een “growth mindset”* zoals beschreven door Carole Dweck.
Stel nou dat je te horen zou krijgen:

“Uitgijders horen bij verslaving als benauwdheid bij Astma. In beide gevallen is het doel van de behandeling dat je zo min mogelijk ziekte verschijnselen hebt…””

Maar geen hond zal tegen een astmaticus zeggen dat ie “niet meer pieperig zou moeten worden”. Terwijl bij mensen met een verslaving behandelaars ineens menen te mogen zeggen dat “trek” een teken is dat je jouw “verslavingsgedrag” weer laat zien.

Geen hond zal tegenwoordig nog tegen iemand met astma zeggen dat je “niet benauwd mag worden”… je legt wèl uit dat het nou eenmaal kan gebeuren in bepaalde situaties. Dat bepaalde omgevingen meer de aandoening zullen provoceren en dat je er vooral handig mee om moet leren gaan (bijvoorbeeld vroeg genoeg reageren op je ‘pieperigheid’ en niet wachten tot je ‘zo benauwd’ bent dat je niet meer kunt, dat het gevaarlijk wordt)!


Lange termijn versus korte termijn

Laten we duidelijk zijn: ‘gewone’ ziekten, die probeer je zo snel mogelijk (medicamenteus) te behandelen zodat je “zo snel mogelijk ‘beter’ bent. De dokter heeft daarbij een belangrijke rol en de verantwoordelijkheid van de patiënt is vooral dat ie braaf doet en z’n medicijnen slikt.
Een chronische ziekte, dat is een héél ander verhaal. De acceptatie van de aandoening is belangrijk want het duurt een leven lang, en het verloop is afhankelijk van de aanpak. Er zal aandacht zijn om de signalen leren herkennen van de aandoening, om zo snel mogelijk te leren reageren op de eerste signalen of zelfs de ‘voorsignalen’ (“prodromen” genaamd). Uitleg en zelfverantwoordelijkheid is belangrijk, instructie van de partners voor noodsituaties is belangrijk.

Het draait er niet zo zeer om dat je probeert om aanvallen te voorkomen. Het gaat er vaak vooral om dat je aanvallen zo snel mogelijk “op leert vangen”.

Hoe anders is dat bij verslaving, waar mensen er alleen maar op focussen dat je géén uitglijders mag hebben in plaats dat er er een “opkrabbel-plan”* wordt gemaakt met mensen. En dat terwijl de eigen cijfers van de AA bijvoorbeeld laten zien dat het maar 2% is die zijn 10-jaar-penning krijgt in de 10 jaar. Met andere woorden 98% heeft minstens één terugval gehad in die 10 jaar… Ik denk dan altijd: “daar zet je dan toch je behandeling niet op in???”

(zie hierover ook mijn Tabootalks lezing*)


Sociale aspect van behandeling

Ik denk dat het goed is voor sommige mensen dat je bij zelfhulp programma’s als de AA meemaakt dat je niet de enige bent met deze aandoening. Ik denk dat het goed kan zijn om je met een goeie groep mensen te verbinden. Net zoals het goed is voor kinderen met astma om in een astma-kliniek mee te maken dat er andere kinderen zijn die met dezelfde dingen kampen als jij. Zoals je in groepsbehandelingen van verslavingen mee maakt dat er andere mensen zijn als jij, die met een zelfde chronische aandoening moeten leren omgaan. Een chronische ziekte die negatiever verloopt naarmate je vaker ‘aanvallen’ hebt. Zoals astma beroerder verloopt naarmate je vaker benauwd bent.
Maar het gaat er niet om dat je nooit meer benauwd wordt, het draait er om dat je zo vroeg moeglijk reageert zodat je zo snel mogelijk van je ‘aanval’ af bent. Maar niemand gaat proberen je te vertellen dat jij je moet schamen voor jouw benauwdheid of dat je met behulp van een sociale steun die aandoening zou moeten kunnen ‘genezen’.


Even rustig op een rij zetten?

Mocht je nou eens rustig willen praten over het verschil tussen “ziekte” en “chronische ziekte”, laten we dan eens rustig ergens een kopje koffie drinken* om het daar over te hebben.

“Setbacks don’t define you. Resilience in the face of shit… That is what defines you..”

 

Hans West

Integrative Addiction Management (individuele en partner coaching) sinds 1996. Als je geen zin hebt om in de boeken terecht te komen als “verslaafde”, als je wilt dat ik langs kom bij jou i.p.v. je te moeten aanmelden bij instanties… Als je jouw leven zelf in de hand wilt gaan nemen.

(aanvullende theorieën te vinden op West-coaching.nl*)

Mijn vraag aan jou:

Als jij iets hebt gehad aan dit artikel, of jij weet iemand die hier iets aan zou kunnen hebben: gebruik dan de social media sharing-buttons hier beneden om het onder de aandacht van mensen te brengen die er óók iets aan zouden kunnen hebben.


Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*

Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen


zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.