“Niet snuiven maar Druiven”… Oh… My… God!

Oh… keeej:
De Christen Uni heeft een campagne opgestart om de Zuidas bewust te maken van de collateral damage die er door cocaïne-gebruik ontstaat.
En dat met de leuze “Niet snuiven maar Druiven”…
Sorry, maar What-the-Fuck wil je dáár nou mee zeggen?
Bij “druiven” uit de mond van Christenen, denk ik toch eigenlijk al snel aan wijn.
Bedoelen ze: beter wijn dan cocaïne? Weten ze dan niet dat er juist gesnoven wordt om beter te kunnen drinken?


“Niet snuiven maar Druiven”

Weten ze dan niet dat alcohol als drug redelijk vergelijkbaar is met cocaïne? Zeker in de snuif-vorm zoals mijn klanten op de zuidas het meestal gebruiken?

Cocaïne is weinig gevaarlijker dan alcohol en alcohol is géén onschuldige drug!

Kijk even naar de onderstaande twee grafiekjes uit verschillende onderzoeken naar de schadelijkheid van alcohol in vergelijking tot andere drugs.

Het zijn niet de enige onderzoeken en telkens weer komt naar voren. Zo vee gevaarlijker is het snuiven van cocaïne niet als het drinken van alcohol. Een vervelende bijkomstigheid is wel dat de schadelijkheid en de verslavende aspecten van alcohol heftiger zijn dan verwacht.

Wanneer we het wetenschappelijk onderzoek dat al jaren hetzelfde zegt serieus nemen, dan gaan we begrijpen dat het onhoudbaar is om te blijven stellen dat snuiven veel slechter zou zijn dan ‘druiven’.


Medeverantwoordelijkheid door wie?

De raadsleden van ChristenUnie willen dat cokesnuivers zich realiseren dat zij medeverantwoordelijk zijn voor drugscriminaliteit. Nou ben ik er op zichzelf enthousiast over dat mensen zich hun verantwoordelijkheden bewust zijn. En ik geloof zelfs dat goed is dat we ons bewust zijn van de erbarmelijke omstandigheden van de coca-boeren en de trafficers die de cocaïne-pasta produceren en transporteren.

Ik vind het daarbij wel belangrijk om te onthouden dat een gedeelte van de bevolking daarvoor kiest om dat ze zó uitgebuit worden dat het hongerloontje van coca ècht nog een stuk aantrekkelijker is dan hun verdiensten als ze ‘braaf’ gaan boeren.

En ik zou graag deze politici eens een héél klein beetje laten nadenken over wat zij nou eigenlijk zeggen als zij zeggen: De raadsleden van ChristenUnie willen dat “cokesnuivers zich realiseren dat zij medeverantwoordelijk zijn voor de ontwrichtende drugscriminaliteit…”
Valt het woordje “criminaliteit” hier misschien op?!
Is niet juist het criminaliseren van drugs centraal in de criminaliteit die rond drugs bestaat???

Als we op zouden houden om drugs in het criminele circuit te duwen dan zal die ontwrichtende drugscriminaliteit nog véél sneller zijn aangepakt, omdat je de productie netjes op gaat starten. En dan kan je er belasting over heffen en kan je (een deel van) de winst naar goede verslavingszorg toe laten vloeien. Wat ik al eerder zei* in “rekenen over cocaïne op een bierviltje”.

Oh, en wie was er ook al weer verantwoordelijk voor het bepalen van wat er nou eigenlijk gecriminaliseerd blijft of niet… Oh Ja, geachte politici… Dat bent u!!!


Dus, samenvattend

Laten we als-je-blieft op gaan houden om ekaar een beetje laf de zwarte Piet toe te spelen. Mijn klanten op de Zuidas weten 100x beter wat er voor financiële (bank) lobbies er zijn die drugs en seks illegaal willen houden. Maar tegelijkertijd is de druk van hun werk dusdanig dat het voor weinig mensen nog maar goed te doen is zonder uppers.

Laten we alsjeblieft niet gaan doen alsof de slogan “Niet snuiven maar druiven” ook maar iets zou uitmaken, anders dan voor een paar druif-uitdelende Christenen die zo op een zwakke manier het gevoel krijgen dat ze iets nobels aan het doen zijn.
Misschien met een slappe slogan in de politiek: “Stop met verliezen, ga eens realistisch kiezen” ofzo, daarmee zouden we misschien een paar politici van hun werkelijke medeverantwoordelijkheid kunnen overtuigen?

Ik ben er werkelijk van overtuigd dat veel mensen op de zuidas best een beetje meer willen betalen voor hun cocaïne als ze met een keurmerk kunnen zien dat het goed spul is en dat het geproduceerd is, als was het de verantwoord geproduceerde koffie uit dezelfde contreien.

En ik ben er werkelijk van overtuigd dat mensen echt niet alleen door hun maatschappelijke medeverantwoordelijk zullen leren om hun gebruik te controleren, Ik ben ervan overtuigd dat cokesnuivers zich realiseren dat zij een medeverantwoordelijk hebben voor de ontwrichtende uitwerking van overmatig gebruik op zichzelf-in-de-toekomst want:

de gesnoven mogelijkheden van vandaag die leen je met rente van jouw zelf van morgen….

Dat zij zich realiseren dat zij verantwoordelijk zijn voor de ontwrichtende werking van overmatig gebruik op hun toekomstige levenskwaliteit…

 

Hans West

Integrative Addiction Management (individuele en partner coaching) sinds 1996. Als je geen zin hebt om in de boeken terecht te komen als “verslaafde”, als je wilt dat ik langs kom bij jou i.p.v. je te moeten aanmelden bij instanties… Als je jouw leven zelf in de hand wilt gaan nemen.

(aanvullende theorieën te vinden op West-coaching.nl*)

Mijn vraag aan jou:

Als jij iets hebt gehad aan dit artikel, of jij weet iemand die hier iets aan zou kunnen hebben: gebruik dan de social media sharing-buttons hier beneden om het onder de aandacht van mensen te brengen die er óók iets aan zouden kunnen hebben.


Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*

Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen


zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.