Meer is niet altijd méér #XTC

Question:
Hans, wat denk jij van de XTC-pillen van de laatste tijd?
Answer:
Als je een onbekende pil krijgt dan doe je er verstandig aan om die eerst eens te laten testen want niet elke ‘XTC’-pil bevat evenveel MDMA. En als er de laatste tijd kijken naar pillen die op de markt komen dan zit er wel echt heel veel MDMA in.. Dat lijkt misschien een hoop “waar voor je geld” maar wil je dat ook echt?


De ene pil is de andere niet

Laten we helder zijn. Het verschil in de hoeveelheid MDMA in milligram per pil verschilt waanzinnig. Dat loopt uiteen van 20 tot de laatste tijd meer dan 250 milligram. In 2017 bevatte een XTC-pil gemiddeld 167 mg MDMA, de pillen van vandaag dus al snel 275 mg MDMA.

En als ik eerlijk ben dan vind ik 200 mg al best een hele hoge dosis voor een ‘gemiddeld persoon’. Een ‘veilige dosis’ kan je natuurlijk nooit geven. Want het slikken van XTC is nooit zonder risico. Voor een deel is dat zo omdat de producenten niet gecontroleerd worden zoals medicijn- of voedselfabrikanten (iets dat je eigenlijk idealiter zou willen, maar wat natuurlijk niet kan zolang bezit en productie illegaal is door de politiek).


Meer is niet altijd méér

Als we kijken naar een paar pillen die nieuw op de markt zijn gekomen dan is het goed om eens even goed de dosis van die pillen te belichten denk ik.

  • Het hartje heeft 280mg MDMA en
  • het iphoontje 220mg MDMA met 60mg speed.

Dat zijn best serieuze doseringen, waar je wel rekening mee moet houden bij inname, vind ik.


Meer is niet altijd méér (dosering berekenen)

Laat je testen!
Door je pil te laten testen (zie: drugstest.nl) weet je hoeveel MDMA er ongeveer in je pil zit. Websites en fora zijn niet echt betrouwbaar als bron van informatie.

Je kunt een prettige werking hebben en de bijwerkingen en overdoseringsrisico’s beperken door uit te gaan van een dosis van 1-1,5 mg per kilo lichaamsgewicht. Dus als we uitgaan van iemand met een gemiddeld gewicht van 70 kilo dan zou dat gaan over een pil waarin ergens tussen de 70-105 mg MDMA in zit. En dit is voor de meer ervaren gebruiker, he. Als beginnend gebruikers kan je de eerste keren beter met 0,5-1 mg per kilo lichaamsgewicht starten.

Dus waar ik vroeger zei: “begin eerst nou maar eens met een kwartje” is dat met de pillen van nu eigenlijk i.m.o. al te hoog gedoseerd voor een eerste keer…


Waarom zou je?

Werking
XTC zorgt voor de afgifte van neurotransmitters zoals noradrenaline en dopamine maar XTC heeft vooral invloed op de serotoninehuishouding in de hersenen. Serotonine heeft invloed op je stemming, slaap(-), emotie(+), eetlust(-) en betekenisgeving(+).

XTC heeft enerzijds een oppeppend en anderzijds een bewustzijnsveranderend effect. Het oppeppende effect geeft je energie en je voelt je helder en alert, als je meer slikt vooral steeds meer opgefokt. Door het bewustzijnsveranderende effect voel je je goed, ontspannen, open en vooral verbonden met anderen.


Méér is m.i. MINDER

Wanneer je hoger gaat zitten met de hoeveelheden per kilo lichaamsgewicht dan zie je dat het aangename gevoel niet zozeer hoger wordt. Vooral het gevoel van onrust, hartslag en ‘kauwen’ wordt sterker.

Niet per sé de reden waarom ervaren gebruikers MDMA gebruiken. -Uitgezonderd dan de mensen die heel graag dat zelfbeschadigend gevoel willen hebben van “stuk te gaan”… iets dat in de oren van de puberteit nog heel spannend klinkt, maar waar je natuurlijk eigenlijk voornamelijk stuk door gaat…

Ga verstandig met jezelf om.
Je leeft inderdaad echt maar één keer…

 

Hans West

Integrative Addiction Management (individuele en partner coaching) sinds 1996. Als je geen zin hebt om in de boeken terecht te komen als “verslaafde”, als je wilt dat ik langs kom bij jou i.p.v. je te moeten aanmelden bij instanties… Als je jouw leven zelf in de hand wilt gaan nemen.

(aanvullende theorieën te vinden op West-coaching.nl*)

Mijn vraag aan jou:

Als jij iets hebt gehad aan dit artikel, of jij weet iemand die hier iets aan zou kunnen hebben: gebruik dan de social media sharing-buttons hier beneden om het onder de aandacht van mensen te brengen die er óók iets aan zouden kunnen hebben.


Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*

Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen


zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Dit bericht werd geplaatst in @cetera, consultatie, genieten, spreekuurvragen, XTC en getagged , , , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Een gedachte over “Meer is niet altijd méér #XTC

  1. Pingback: Is MDMA-therapie voor PTSS niet gevaarlijk in verband met verslaving? | Integrative Addiction coaching: PraatmetHans.nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.