‘Medicatie’ slikken voor mijn kater?

Question: Ik begrijp dat uppers downers niet perfect zijn maar als ik nou avond speed op heb zeg maar halve gram en ik neem 2uur na me laatste lijn medicatie om te slapen seroquel/quetiapine 25mg laagste dosering (wel net ervoor vitamine drank en een broodje eten) dan komt dat mij niet schadelijk over heb juist het idee dat ik de rust sneller terugkeer sneller herstel of is dit toch fout?
Answer: Er is een groot(!) verschil tussen NIET schadelijk en MINDER schadelijk 😀


‘Medicatie’ slikken voor mijn kater?

Ik ben niet zo van “fout” of “goed” dat laat ik liever aan politici over (want degene die deze woorden gebruiken, die zou ik beter niet vertrouwen). Ik laat de verantwoordelijkheid voor jouw zelfje (jouw biologische levende lijf samen met jouw emotionele evenwicht) graag aan jouw eigen denken over. En ik geloof al helemaal niet in een paniekerig “dat mag je niet doen! of een bozig “dat heurt niet, dat zou je niet moeten willen!
Eigen verantwoordelijkheid is goud waard!

Ik zou nog even kijken naar je medicijn keuze, maar daarover straks. En ik kan met deze info natuurlijk nooit kijken naar de relatie tussen jouw lengte/gewicht, jouw voedingstoestand, jouw geestelijk evenwicht en de hoeveelheid speed (een halve gram is niet echt meer helemaal zonder gevaren)…

Maar verder lijk je het op zich allemaal niet onhandig aan te pakken. Je houdt rekening met uitputting door slaap tekort. Je houdt rekening met uitputting door gebrek aan honger en dorst. Genoeg drinken (2 glazen water per uur en niet meer dan 3-4 liter als je hard inspant) en testen wat je werkelijk gekocht hebt. Eet misschien tussendoor eventues een half broodje pindkaas met komkommer o.i.d Dat doet de spijsvertering en de tanden goed. En wat dat laatste betreft, neem suikervrije kauwgom mee (als je zou gaan ‘kauwen’ dan mol je in ieder geval je glazuur minder)…


Tegenstrijdige dope

Zelf-medicatie is voor mij niet hetzelfde als ‘medicatie’, ook als je daarvoor medicatie gebruikt. Nou is niet alle zelf-medicatie ‘verkeerd’ in mijn ogen. Maar het vraagt wel wat specifieke aandacht: zie Zelf-medicatie* (want anders heb je een idioot als ‘arts’ en een idioot als ‘patiënt’)

Puntje van aandacht: ik ben eigenlijk niet echt een fan van tegengesteld werkende dope… (en voor alle duidelijkheid: de medicatie die je voor de slaap wilt gebruiken zal best wel goed zijn gemaakt, zodat je weet wat er in zo’n pil zit. Maar als ik medicatie gebruik als zelf-medicatie dan noem ik het ook altijd gewon dope om het duidelijk te houden). Dus ik ben geneigd -beetje afhankelijk van het tijdstip- er even iets méér tijd tussen te zetten tussen het gebruik van uppers en downers… De tegenstrijdigheid in de slaapmedicatie en de werking van amfetaminen doet z’n eigen dingen in het brein. Als je het bijvoorbeeld gelijktijdig zou nemen dan kan het voor sommigen bijna trippend uitpakken, waaraan je al kunt zien dat het overlappend slikken van tegenstrijdige zelf-medicatie toch een beetje is als gas geven met de handrem erop in een auto… Dat is niet perse goed voor die auto, ook al vliegt hij misschien minder hard uit de bocht 🙂


Snuiven of Slikken

Als je zegt “lijn” dan is het heel onwaarschijnlijk dat je die van de spiegel gaat aflikken 😉 dus het lijkt ook handig om nog even te kijken naar de effecten van snuiven versus slikken. Doordat de opname bij snuiven sneller is dan met oraal gebruik, daardoor komt de verslavende werking in de nucleus accumbens ook wat hoger te liggen.

Oh, en je hebt toch wel laten testen zodat je wéét wat je snuift he?


Kicken => Afkicken

De algemene regel: “kicken => afkicken” houdt het allemaal wat duidelijker.
Dan blijf je namelijk dope gebruiken voor de lol(!) en dan voel je ook duidelijker de reserves die je hebt opgemaakt.
Door de effecten van de dope met medicatie ‘voor jezelf weg te werken’ LIJKT het minder schadelijk, en inderdaad je krijgt iets minder slaap tekort… maar je raakt een beetje het overzicht kwijt zal ik maar zeggen.
Vraag het de volgende morgen maar eens aan je neus of het niet schadelijk is geweest…


Quetiapine

Dan is er verder de keuze van slaap medicatie…
Lees https://www.ntvg.nl/system/files/publications/a5740.pdf misschien nog even. (Het korte antwoord is: niet alles loopt gesmeerder met Haarlemmer olie) 😉


Gedrag versus Chemie

En verder geldt natuurlijk de vraag: “Haal ik mijn gevoelens over het algemeen uit mijn gedrag en mijn contacten, of haal ik mijn emotioneel evenwicht uit chemicaliën?…”
Gebruik is ook een ervaring waar je een brein iets mee aanleert… of afleert… Nou kan het echt een verbetering van een leven zijn om bepaalde dingen via middelengebruik te ontdekken. Maar als je dat vaak herhaalt dan kan het ook zijn dat je juist dingen afleerde.
Dus in dat kader: hou er rekening mee dat je ook in staat blijft om te party-en zonder dope (anders dan wordt feesten iets dat je steeds lastiger gaat worden om te doen zonder dope)
Dus ik zou zeggen… Denk er nog effies over. En in alle geval: véél plezier.

Hans West

Integrative Addiction Management (individuele en partner coaching) sinds 1996. Als je geen zin hebt om in de boeken terecht te komen als “verslaafde”, als je wilt dat ik langs kom bij jou i.p.v. je te moeten aanmelden bij instanties… Als je jouw leven zelf in de hand wilt gaan nemen.

(aanvullende theorieën te vinden op West-coaching.nl*)

Mijn vraag aan jou:

Als jij iets hebt gehad aan dit artikel, of jij weet iemand die hier iets aan zou kunnen hebben: gebruik dan de social media sharing-buttons hier beneden om het onder de aandacht van mensen te brengen die er óók iets aan zouden kunnen hebben.


Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*

Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen


zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.