Question:
Hoe ga je om met internetverslaving?
Answer:
Laten we even kort kijken naar “verslaving” en laten we ook even kort kijken naar “internet” zodat we beter kunnen kijken naar het “waarom” onder de combinatie van deze woorden: “internet verslaving”…
Hoe ga je om met internetverslaving?
Ik ga even iets flauws zeggen: Internet kan je niet roken, niet slikken, niet snuiven of niet spuiten… In die zin kan je dus niet biologisch verslaafd, maar wel degelijk psychologisch afhankelijk worden van ‘het internet’.
Dat is op zich best wel hoopvol want het eerste (biologische verslaving) is minder goed op te lossen dan het tweede (de psychologische afhankelijkheid).
En de term “het internet” is natuurlijk ook relatief onzinnig…
(zie daarvoor -een beetje gedateerd maar-: Internet verslaving is onzin! -want “het internet” is zo’n brede term dat het nietszeggend is, tenminste, als iets waar je afhankelijk van kan zijn-)
Als ik naar ‘internet verslaving’ wil kijken moet ik dus eigenlijk kijken naar de vraag: “Wat op het internet is zo aantrekkelijk voor mij dat ik mij er afhankelijk door voel?”
Dus dat gaat enerzijds over de aantrekkelijkheid van de dingen die je op het internet kan vinden, en aan de andere kant wat er mist in jouw leven…
Draait het om de geile plaatjes die je daar kunt verzamelen. En heeft dat dan te maken met het gegeven dat de seks in mijn leven niet spannend meer is, of heeft het te maken met een fetish die ik mis min mijn leven, of heeft het te maken met een gemis aan intimiteit (en weet ik het verschil tussen seks en intimiteit nog niet zo) of heeft het te maken met seksuele grensoverschrijdingen in mijn leven die ik probeer te integreren…
Of gaat het mij om de ‘likes’ en de hartjes die je kunt scoren en heeft dat dan te maken met een gebrek aan ‘gezien worden’ in het verleden of juist in het hier en nu, heeft het te maken met een gebrek aan vitamine-V (vriendschap), of draait het me om de boodschappen die je kan verspreiden (en wie moet mij dan horen, of wie had mij vroeger gehoord moeten hebben) of…
of…
of…
Waarom heeft deze ‘verslaving’ grip op mij?
Er is geen makkelijk weg uit verslaving. Ik zeg vaak: “Het is als een kleedje waar we over -soms tientallen- jaren van alles onder hebben geschoven… Het kàn niet anders dan dat het een beetje zal stinken als je dat kleedje optilt…”
Het draait er natuurlijk om dat je uit gaat vinden WAT op het internet ZO aantrekkelijk is voor jou op dit moment in jouw leven (en dat is nog niet eens altijd direct, dat is soms ook metaforisch)
- Biedt het iets dat je mist in je werkelijke leven? (of misschien beter: lijkt het het iets te bieden wat je mist).
- Of geeft het iets te doen bij verveling (dat is eigenlijk natuurlijk hetzelfde als één)
- Geeft het de mogelijkheid om vervelende gevoelens (of herinneringen) te overschreeuwen of
- geeft het je een mogelijkheid om jezelf af te leiden van lastige gevoelens of herinneringen
of iets dat ooit belangrijk was misschien…
Bijna altijd kan je in deze hoek antwoorden vinden waarom iets dat eigenlijk niet zo belangrijk in je leven is, toch zo belangrijk lijkt te voelen (één van de definities van verslaving & afhankelijkheid).
Dus als je vraagt om een aanpak?
Vaak doe je er verstandig aan om eens over deze vraag na te denken naar aanleiding van een weekje of twee bijhouden waarom je wat doet (zie bijvoorbeeld: 00 – Gebruik bijhouden)
Want je kan natuurlijk je vooral gaan bezig houden met het stoppen met het gedrag dat je afhankelijk maakt (tegen de tijd dat je de “sla” van “verslaving” hebt uitgesproken begint 99% van de mensen te roepen: STOPPEN!!!)
Maar waarschijnlijk is het veel verstandiger om met meer aandacht te kijken naar de dingen die je WEL kan doen in plaats van dat je hard gaat zitten werken om dingen NIET te doen.
Alleen al omdat het veel moeilijker is om dingen niet te doen dan om dingen wèl te doen is het waarschijnlijk ook véél nuttiger juist aan de slag te gaan met integrative addiction management… op korte termijn even lastiger maar wel véél realistischer dan dat eeuwige ‘stoppen’!
Natuurlijk kan het in een volgende fase belangrijk zijn om te gaan reguleren, maar dat doe je dan in het kader van ontdekken. Wat gebeurt er als ik minder. Wat wordt er dan duidelijker, wat wordt er beter zichtbaar als ik het stop te verhullen met mijn middel om niet te voelen of wel te beleven…
Gaat het om NIET doen of om WEL doen?
Ik zeg vaak: Als “verslaving” betekent dat iets relatief onbelangrijks ineens als héél belangrijk wordt ervaren (hoeveel mensen zullen bij hun laatste ademtocht denken “gelukkig heb ik wèl genoeg op mijn beeldscherm gekeken” ???) Hoe kan ik dat nou werkelijk aanpakken door het héél belangrijk te maken met het woordje “niet” ervoor?
Misschien draait het veel meer om het vinden van andere alternatieven om behoeften te bevredigen, misschien draait het veel meer over het accepteren van zaken die je van je af kon duwen middels al dat ‘internetten’.
Misschien moet je veel meer kijken wat je wèl belangrijk wilt maken in jouw leven in plaats van niet-internetten…
Hans West
Integrative Addiction Management (individuele en partner coaching) sinds 1996. Als je geen zin hebt om in de boeken terecht te komen als “verslaafde”, als je wilt dat ik langs kom bij jou i.p.v. je te moeten aanmelden bij instanties… Als je jouw leven zelf in de hand wilt gaan nemen.
(aanvullende theorieën te vinden op West-coaching.nl*)
Mijn vraag aan jou:
Als jij iets hebt gehad aan dit artikel, of jij weet iemand die hier iets aan zou kunnen hebben: gebruik dan de social media sharing-buttons hier beneden om het onder de aandacht van mensen te brengen die er óók iets aan zouden kunnen hebben.
Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:
…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*
Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*
Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?