Is MDMA-therapie voor PTSS niet gevaarlijk in verband met verslaving?

Question:
Zoals we bij de NOS kunnen lezen* is binnenkort waarschijnlijk PTSS-behandeling op basis van MDMA mogelijk. Is dat niet risicovol in verband met verslaving?
Answer:
Nou dat denk ik niet, nee. Ondanks mensen die waarschijnlijk met ‘stepping stone’-gedachte zullen schermen en zelfs dat er in de ontwikkelingsfase van deze therapie fouten gemaakt zullen worden.


Is MDMA-therapie voor PTSS niet gevaarlijk in verband met verslaving?

Partydrug MDMA wordt medicijn voor PTSS-patiënten*
Voor het eerst krijgt partydrug mdma in Nederland een geneeskundige toepassing, meldt Het Parool. Acht oorlogsveteranen die lijden aan een posttraumatische stressstoornis (PTSS) worden er binnenkort mee behandeld, bevestigt Kirsten Ruter van ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.
Bron: N.O.S.

Wat mensen met het recreatief gebruik van MDMA al wel gemerkt hebben, dat is dat het gunstig kan zijn om MDMA te gebruiken. Zeker voor mensen die met hun gevoel in de knoop zitten. Doordat je middels het gebruik van MDMA dichter bij jezelf komt -meer in contact komt met de emoties die je voelt voor mensen- kunnen mensen die hun gevoel nogal hebben opgesloten beter met hun eigen gevoel beter leren kennen.

Zo kan een party-pil voor mensen een belangrijke zijn stap om er om beter naar je gevoel te leren luisteren, beter te genieten van kleine dingen, beter over je gevoel te leren denken en er constructiever mee om te leren gaan. Juist wanneer je enkelvoudig MDMA-gebruik combineert met praten over je gevoel dan kunnen mensen met depressie of PTSS erg opklaren. Dat praten over je gevoel dan wel graag met iemand die dat ook aan kan… dus niet zomaar met iedereen! (zo eenvoudig is het namelijk niet om te praten over iemands traumatische gebeurtenissen)

Sterker nog, een behandeling met MDMA in combinatie met gesprekstherapie blijkt “extreem effectief” te zijn bij mensen met PTSS. Onderzoek toont aan dat 83% herstelt doordat je meer woorden leert geven aan de “opgesloten” gevoelens en doordat je de opgehaalde herinnering aan een trauma-moment op een meer optimale manier leert wegschrijven in je geheugen (meer in het verleden en/of meer als les voor de toekomst) wordt de angel uit de traumatische ervaring gehaald en krijgt het trauma meer een plaats in het verleden.


Stepping stone

Ongetwijfeld zal er in de toekomst best wel eens iemand op TV komen in een roddelrubriek die er verslag van doet dat voor hem/haar die MDMA de “stepping stone”* zou moeten zijn geweest naar het vaker gebruik van XTC en vervolgens andere drugs. Maar als je dat uitzet tegen het aantal mensen dat uitvalt of wegvalt als gevolg van PTSS, dan zou ik dat risico alleszins aanvaardbaar noemen… juist ook omdat regelmatig de ‘oorzaak’ juist buiten zichzelf wordt gezocht. Bijvoorbeeld bij het medicijn dat misbruikt wordt en niet bij de moeite die je hebt gedaan om dat medicijn te misbruiken.

Ik hoop dat dan de commentaarstem van dat programma de nadruk legt op de schadelijke effecten van het oorspronkelijk trauma, en niet op het gebruik van drugs in de therapie.


Niet zelf gaan hobbyen

Zelf gaan hobbyen, dat raad ik af. Want uiteraard is het inzetten van party-drugs nooit zonder risico’s. Alleen al het feit dat je nooit zeker weet of jouw party-pil wel echt MDMA bevat in hoeveelheden die gewenst zijn (meer het entheogeen effect van een goed gedoseerde pil als het speed-effect van een (te) hoge dosering*), en juist omdat je niet weet of de goeie vriend met wie je die pil dropt wel in staat is om jouw verhalen over jouw traumatische herinneringen aan te horen en je er goed in te kunnen begeleiden wat die ervaring in jouw leven zou kunnen betekenen…
Daarom is het niet aan te raden om zelf een beetje te gaan hobbyen met party-pillen.

PTSS (en ook de depressies die daardoor kunnen ontstaan) dat zijn serieuze zaken waar je niet mee moet gaan lopen klooien. Ja, recreatief gebruik kan heilzaam uitpakken. Maar als er serieuze dingen gebeurt zijn dan moet je niet gaan open hobbyen!

Een ander risico: de gedachte dat regelmatig MDMA slikken dan dus gunstig zou zijn, de gedachte “als een beetje MDMA goed dan is dus méér MDMA beter”, dat is een risicovolle misvatting. Met een manier van recreatief gebruik die ‘verkocht wordt’ als therapeutisch, dan is het juist “de pil die het voor jou doet” en dat is iets héél anders dan “een medicament dat je gebruikt om zelf voortaan iets te kunnen in de toekomst”!

Onderhoudsmedicatie moet je niet enkelvoudig gebruiken en noodmedicatie niet chronisch…

Ik denk dat het gunstig is dat we ons niet meer door onhandige gedachten en angsten uit de fifties voor “die enge drugs” tegen laten houden om goed onderzoek te doen. Onderzoek naar middelen als MDMA, ketamine en LSD zijn waardevol voor de behandeling van heftige aandoeningen en zullen leed voorkomen. Ook als mensen er als partydrug plezier aan beleven en ook als je onhandig met deze middelen kan omgaan. Want dat geldt voor bijna alle medicatie.

Hans

(aanvullende theorieën te vinden op West-coaching.nl*)

Mijn vraag aan jou:

Als jij iets hebt gehad aan dit artikel, of jij weet iemand die hier iets aan zou kunnen hebben: gebruik dan de social media sharing-buttons hier beneden om het onder de aandacht van mensen te brengen die er óók iets aan zouden kunnen hebben.


Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*

Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen


zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.