Hoe lang moet ik het drinken van mijn partner uithouden? (deel 02)

Question: Hoe lang moet ik het drinken van mijn partner uithouden voor ik het bijltje er bij neergooi?
Answer: -1- Helemaal niet en
-2- Alleen als je echt niks anders meer wilt.
Je moet namelijk helemaal niks gaan lopen uithouden, je mag (net als je partner) dingen serieus nemen bij jezelf zodra je ze bemerkt! Maar pak het wèl handig aan!
(daarom hier in deel 02 de vraag: “Hoe denk ik handig aan mij zelf?”)

01- Voorwaarden gesprek?

nadenken over de voorwaarden voor gesprek en verantwoordelijkheden

02- Van verwijt naar behoefte

nadenken over verwijten en behoeften en relationele verantwoordelijkheden

03- Huiswerk tabel (formulier)

nog wat voorbeeld zinnetjes een 5 stappen plan en een tabelletje dat hiervoor bruikbaar is


Hoe lang moet ik het drinken van mijn partner uithouden? deel 02

Welke verantwoordelijkheden van wie?

Leven draait uiteindelijk om de verantwoordelijkheden die je wilt nemen, de dingen die je doet voor je levenskwaliteit.

Dat is dus ook jouw verantwoordelijkheid! Net zo goed als het voor jouw partner lastig is om te kijken naar de behoeften onder het gebruik, zal het voor jou waarschijnlijk lastig zijn om te kijken naar jouw behoeften die in jouw leven niet aan bod komen door het gebruik van jouw partner.
Dit is waar de term “co-dependency” wel vandaan komt. Twee mensen die het middel belangrijk maken en die beiden mogen leren om serieus te nemen wat daar onder ligt…

Mislukkingen horen erbij, net zoals uitglijders

Dus als het je toch overkomt dat je zo’n gesprek bent aan gegaan en je hebt gemerkt hoe het op de één of op de andere manier uit de klauw liep of niet gunstig uit pakte…
Nou, dan is dat dus een prachtig voorbeeld van de opdracht aan jezelf om één keer vaker op te krabbelen dan dat je uitglijdt. Uit die mislukking van het gesprek is een les te halen, Daardoor ga jij jouw gedrag veranderen… (en daarmee ben je een voorbeeld voor jouw partner om op te krabbelen als je uitglijdt).

Voorbeelden

Zinnetjes als:
“Naar aanleiding van deze situatie heb ik besloten om geen gesprekken meer met je te hebben als je onder invloed bent. Want anders gaan er echt dingen stuk bij mij. En ik wil niet dat er dingen stuk gaan tussen ons. Ik wil dat we allebei helder zijn als we moeilijke gesprekken hebben, samen. Dus als er iets is dat ik wil bespreken en ik merk dat je iets gebruikt hebt dan stel ik het gesprek uit naar de volgende dag.”

Dat zijn gewoon heldere stappen die je maakt in het zorgen voor jezelf en die je ook aan je partner laat weten zodat je samen kan blijven werken. “Ik zou ook wel willen dat we gewoon met een wijntje of een lijntje gezellige partner-gesprekken zou kunnen hebben. Maar die fase zijn we voorbij, dat gaan we (voorlopig) niet meer doen…”


Maak een getrapte persoonlijke aanpak

Bij een dergelijke ‘getrapte aanpak’ binnen je relatie zal je eerst eens in kaart moeten brengen op welke dingen jij jouw vertrouwen en jouw liefde verliest aan het gebruik van jouw partner…

Durf het ook persoonlijk te maken… het is niet jouw verantwoordelijkheid om het gebruik te controleren… Dat is de verantwoordelijkheid van jouw partner!
Het is jouw verantwoordelijkheid om jouw eigen behoeften duidelijk aan te geven, niet om te verwijten dat het middelen gebruik (van jouw partner) in de weg staat. Het is jouw verantwoordelijkheid om genoeg voor jezelf te zorgen zodat jouw genoeg energie hebt om voor jouw partner te kunnen zorgen.

Verwijten

Begin dus er dus eerst eens mee om de verwijten die jij hebt naar jouw partner op een rij te zetten. Die verwijten ga je niet uitspreken. Maar het is wel belangrijk om op een rij te hebben waar je teleurgesteld, of boos over bent.

Behoeften

Vervolgens ga je dat verwijt ombuigen naar een behoefte van jou zelf!.“Jij geeft mij geen aandacht!” wordt dus “Ik heb behoefte aan (meer) aandacht (van jou?)”
“Jij doet nooit iets voor de kinderen/ doet nooit iets in het huishouden!” wordt dus “Ik heb (meer) steun nodig bij de opvoeding van de kinderen/ het verzorgen van ons huis.”

Als jij het niet doet… dan…

En dan komt de hele moeilijke stap: het Doen!
Dan ga je nadenken over de drie dingen die waarvan je er minstens 2 moet doen.
Als je die behoefte hebt vertaald naar een behoefte en je hebt duidelijk voor ogen dat het sleuren aan jouw partner met een verslaving eigenlijk een beetje jouw verslaving is geworden, dan dan kan die behoefte ook vertalen naar een invulling die jouw partner niet meer ‘krijgt’. Begrijp me goed. We willen allemaal graag onze partner gelukkig maken. En het is altijd (minstens) pijnlijk als we zien dat onze partner daarvoor ons niet meer nodig lijkt te hebben. Maar dit is wel waar het over gaat.

Als niet gebeurd wat jij wilt dan zal je namelijk afscheid moeten nemen van jouw huidige manier om te krijgen wat je wilt, andere alternatieve manieren moeten vinden om wèl te krijgen wat je wenst, of gaan accepteren dat je niet zult gaan krijgen wat je vroeger wenste. En natuurlijk geeft dat wat FOMO (fear of missing out)… maar we krijgen nou eenmaal niet alles wat we wensen in dit leven.


De 3 stappen

Dit zijn overigens precies dezelfde stappen als dat ik aanraadt voor de partner met een verslaving (lees daarvoor: ABCDaaah… wat heeft dat te maken met mijn craving?*)

De 3 stappen zijn dus:

  1. Afscheid van het sleuren aan jouw partner,
  2. Alternatief gedrag om die behoefte in te vullen,
  3. Actieve Acceptatie om met die oningevulde behoefte te leren leven… (en wat heb je nodig om dat te kunnen?)

In kaart brengen

Dus begin bij jezelf:
Waar doet dat gebruik van jouw partner jou direct pijn? Waar moet jij jezelf misschien zelfs lichamelijk beschermen? Waar moet jij jouw slaap of jouw gezondheid beschermen? Waar moet jij jouw positie financieel beschermen? Waar komt de veiligheid van jouw ‘thuis’-plek in het gedrag?
Of misschien gaat het meer over indirecte dreiging. Waar heb jij het gevoel dat je verantwoording moet nemen die eigenlijk niet de jouwe is? Wat zijn de momenten waarop jij voelt dat jij niet de steun krijgt die jij realistisch gezien zou mogen krijgen van jouw partner? Wat zijn de momenten dat jij de moed in de schoenen voelt zakken? Wat zijn de mensen dat jij hopeloos wordt, misschien zelfs depressief wordt? …waardoor risicovolle situaties ontstaan.

Dat zijn de momenten dat jij een hele duidelijke en terechte behoefte hebt eentje waar je er ook verstandig aan doet om die behoefte voor jezelf duidelijk te krijgen en invulling voor te vinden.

Jouw behoefte ìs niet dat jouw partner stopt met drinken!..
Jouw behoefte is (*trigger alert* voor heftige voorbeelden maar ik ben ze tegen gekomen in mijn werk) om bijvoorbeeld niet onverwacht alleen gelaten te worden met de kinderen, of het gevoel te hebben er alleen voor te staan, misschien je te moeten schamen voor de dingen die je partner zegt of zelf misschien dat je niet geslagen wordt als je partner dronken is, of niet uitgescholden te worden als zij te veel op heeft. Maar die behoefte is misschien ook wel dat jouw partner niet z’n werk verliest zodat de baan van jouw partner geld blijft binnen brengen, of dat de kinderen worden opgehaald zoals dat afgesproken is.
Schrijf jouw behoeften op zonder het gebruik te benoemen, zelfs als het vaak het gebruik is dat die behoeften in de weg lijkt te staan.


Lees verder in deel 03 van dit 3-luik

In deel 3 geef ik de 5 vragen die jij jezelf kan stellen om verwijten te transformeren naar verantwoordelijkheden en acties. Liefst samen met jouw partner, anders alleen
Zelfzorg die zelfzorg afdwingt en die helpt ondersteunen dat de dingen gedan worden om het gebruik te reguleren.

01- Voorwaarden gesprek?

nadenken over de voorwaarden voor gesprek en verantwoordelijkheden

02- Van verwijt naar behoefte

nadenken over verwijten en behoeften en relationele verantwoordelijkheden

03- Huiswerk tabel (formulier)

nog wat voorbeeld zinnetjes een 5 stappen plan en een tabelletje dat hiervoor bruikbaar is


Integrative Addiction Management (individuele en partner coaching).
Als je geen zin hebt om in de boeken terecht te komen als “verslaafde”, als je wilt dat ik langs kom bij jou i.p.v. je te moeten aanmelden bij instanties… Als je jouw leven zelf in de hand wilt gaan nemen.

(aanvullende theorieën te vinden op West-coaching.nl*)

Mijn vraag aan jou:

Als jij iets hebt gehad aan dit artikel, of jij weet iemand die hier iets aan zou kunnen hebben: gebruik dan de social media sharing-buttons hier beneden om het onder de aandacht van mensen te brengen die er óók iets aan zouden kunnen hebben.


Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:

 

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*

Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen


zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.