Gereguleerd gebruik -een ingewikkelde oefening- met 8 stappen –

Question:
is het ook mogelijk om weer gereguleerd te gebruiken na een beetje abstinentie?
Answer:
Ik kan dat werkelijk niet zeker weten. Sommige mensen houden hun regels vast, veel mensen laten hun regels los en hopen dan dat regulatie vanzelf ontstaat… en omdat ze niks nieuws doen gebeurt er dan dus uiteraard wat er altijd gebeurt.
Laten we hier even wat beter naar kijken, naar deze vraag

Experiment reguleren deel 01 Experiment reguleren deel 02


Gereguleerd gebruik -een ingewikkelde oefening-

Oh, als je één van de mensen bent die dit een on-ver-ant-woord stuk vinden… Denk even na over de aantallen die niet aan therapie beginnen omdat ze de gedachten te moeten stoppen te dwingend vinden, denk even aan de aantallen mensen die precies denken wat ik hier beschrijf maar die het stiekem zèlf gaan doen omdat ze er met hun omgeving niet over kunnen praten!
Het is jouw goed recht om te zeggen dat je er geen zin meer in hebt om dat samen met de verslaafde wéér een keer te onderzoeken… Maar als je iemand met deze twijfel alléén laat is de kans op wegglijden extra groot!

Véél mensen hebben een beetje moeite met hun leven na de startdatum van hun regulering. Na een paar maanden regulatie te hebben volgehouden ontstaat er bij vrijwel iedereen de gedachte: “zou ik niet eens… één enkel keertje…?”
Laat ik duidelijk zijn, dat kan héél goed een uiting zijn van jouw verslaving. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat jouw leven een beetje ‘braaf’ aan het worden is. Dat je wat mist… en dat het goed is om hier nog eens wat beter naar te kijken.


Waarom wèl?

Wat ik mensen dan wel vraag is: is het een idee om eens jouw grootste ‘zonde’ 😉 eens wat nader te bekijken?

Het lijnen dat wordt onderbroken door zin in patat en frikandellen, de ontwenningsfase die onderbroken wordt door twee goede glazen van een mooie wijn of fijn getapte, koel biertjes op een terras…

Er zijn duizend-en-één redenen…
Ik hoef ze niet te verzinnen en ik heb ook echt niet het gevoel dat ik je op verkeerde gedachten breng als ik dit zeg!
Iedere verslaafde speelt soms even met die gedachte. En dan is het zaak om jezelf zo duidelijk mogelijk van die gedachte af te brengen en te bedenken wat je misschien óók zou kunnen doen op een (andere) manier –zonder gebruik- om dat belonende, stoute, lekkere gevoel te krijgen waar jij blijkbaar zin in hebt.
Vaak is het ook “gewoon onzin” en doe je er verstandig aan om dat stuk van je leven af te sluiten.

Ik zeg vaak: Duidelijkheid werkt het beste tegen craving. Want als je gaat onderhandelen met jezelf… dan weet je waar je uit komt!


Twijfel onderzoeken

Maar soms heeft de gedachte zich vast gezet, en soms is die twijfel ook zelfs terecht dat je -als je niet al te verslaafd bent- gecontroleerd zou kunnen gebruiken.

Nogmaals: zeker niet iedereen lukt het! En je kan jezelf ook echt wel afvragen of het eigenlijk werkelijk wel de moeite waard is (want begrijp me goed: het gáát moeite kosten). Maar er zijn mensen die het kunnen. En blijkbaar ben jij aan het bedenken dat je daar best wel eens bij zou kunnen horen.
Nou dan moet je dat gaan onderzoeken.

Zéér waarschijnlijk gaat het in ieder geval niet lukken op de manier zoals je het vroeger deed. Dus àls je het wilt gaan proberen, probeer het eens op een andere manier. Daar gaat dit stukje over.
En ook: wat minstens zo belangrijk is, dat is dat je die rare druk er van af gaat halen voor jezelf. Je hoort bij de mensen die beter hun middel los kunnen laten of niet. Waarom zouden we daar zo’n ding van maken (tenzij misschien omdat dat heel belangrijk voelt door de verslaving)


Die grip op jou onderzoeken

Of je nou gebruikt of niet… het is toch eigenlijk gek dat er iets is dat zo’n grip op je heeft? Of het nou over gefrituurde herrie gaat, gefermenteerd fruit of graan, of chemisch opgehypte blaadjes… hoe kan het toch zo zijn, dat een beetje chemie zó belangrijk voor je voelt? Er zijn immers zo veel andere dingen die eigenlijk véél belangrijker zullen zijn, als je ooit op je oude dag terug zal kijken op jouw leven.

De kans dat jij bij jouw laatste ademteug zal denken “ik heb in ieder geval genoeg gebruikt/gevreten in mijn leven”, die kans is best héél klein!

Maar goed. stel dat je dus nog doorleest omdat je denkt: Ik heb er over nagedacht, ik doe dit niet uit verslaving maar juist om dat ‘ene dingetje’ onbelangrijker te gaan maken in mijn leven.


Stap 01

Denk er eens (samen met de mensen die voor jou belangrijk zijn) over na:
Wat is nou echt het maximale dat jij OK zou vinden voor jouzelf, iets dat wel aantrekkelijk lijkt maar dat ook nog voor jou verstandig blijft.
Kijk, het gaat er niet om dat je eens “effe lekker de controle verliest (over je gebruik)” als onderdeel van een traject waarin je jouw gebruik aan het reguleren bent. Dan is de weg tegenstrijdig met het doel. Sterker nog, waarschijnlijk is het belangrijk dat je er eens over gaat praten hoe je nou eigenlijk in jouw leven af-en-toe eens effe lekker de controle verliest zonder dat dat met gebruik te maken heeft. Maar met loslaten, laten gaan, impulsen volgen.
Maar als jij denkt dat het dus misschien oprecht leuk zou kunnen zijn dan kan het de moeite waard zijn om eerst eens het maximum te bedenken…
Oh, en doe jezelf dus een lol. Doe het samen. Als jij het in de hele wereld niet kunt uitleggen dat het een goed idee is, dan is het misschien ook ècht geen goed idee. En als jij het stiekem moet gaan doen, dan weet je al dat het gebruik eigenlijk op diezelfde rare manier belangrijker is geworden dan jouw liefdes en vriendschappen. En dat is waarschijnlijk wel gelinkt aan de manieren waardoor het eerder ook steeds uit de hand liep.


Stap 02

En als je daar met elkaar(!) over nagedacht hebt, dan is het belangrijk dat jij bedenkt welk gevoel jij erbij wilt hebben. Ga dus niet op zoek naar hetzelfde gevoel als vroeger. Maar bedenk je dat dit juist iets gaat zijn waar je wel controle bij behoudt dus welk gevoel wil je bereiken?
Je kan je voorstellen dat je met “nieuwsgierigheid” een heel eind komt: “Wat is nou eigenlijk het effect?”  “Waarom stelde ik me voor dat dit zo lekker zou zijn?” “Is het misschien op een andere manier lekker dan ik dacht?”,  “Wat brengt dit me nou eigenlijk (of brengt me dit vooral onrust en twijfel)?”, “Hoe lang duurt eigenlijk de onrust als ik die oproep middels mijn experiment?” (mensen beschrijven soms wel dat ze tot 2 à 3 weken ‘last’ hadden van trek door een experiment. En probeer dan ook maar eens die drie weken nieuwsgierig te blijven naar de vraag: “wat is het effect op mij over de langere termijn?”

Maar misschien is ook wel een heel ander gevoel belangrijk? Wat denk je van “zelfwaardering?” of “compassie met jezelf?
Dat kunnen ook gevoelens zijn die belangrijk zijn in het maat houden. Dat je alleen maar eet, slikt, rookt, snuift of drinkt zolang je oprecht jezelf de moeite waard voelt, plezier in jezelf hebt als mens.
Zodra het gevoel van zelfwaardering begint te verminderen dan stop je, het moment dat je merkt dat het niet meer alleen maar genieten plezier is, dan hou je gelijk op.
Niet doorgaan tot er een hekel aan jezelf ontstaat ofzo.

Het gaat er om dat het gebruik een positieve ervaring blijft, toch? Iets dat ook goed voelt voor jezelf op de langere termijn. Het mag je best een beetje angst inboezemen om het uit te proberen (dat is waarschijnlijk een redelijk terechte angst). Maar het moet uiteindelijk een positieve stap blijven in je leven. Heel bewust.

Kijk of je jezelf dit experiment ook echt kan gunnen en of je dat met oprechte nieuwsgierigheid en een liefdevolle gun-factor kan genieten.
Misschien is dankbaarheid belangrijk om te bewaren if juist echte trots op, en liefde voor jezelf. Denk er maar even over…

Experiment reguleren deel 01 Experiment reguleren deel 02

 

Hans West

Integrative Addiction Management (individuele en partner coaching) sinds 1996. Als je geen zin hebt om in de boeken terecht te komen als “verslaafde”, als je wilt dat ik langs kom bij jou i.p.v. je te moeten aanmelden bij instanties… Als je jouw leven zelf in de hand wilt gaan nemen.

(aanvullende theorieën te vinden op West-coaching.nl*)

Mijn vraag aan jou:

Als jij iets hebt gehad aan dit artikel, of jij weet iemand die hier iets aan zou kunnen hebben: gebruik dan de social media sharing-buttons hier beneden om het onder de aandacht van mensen te brengen die er óók iets aan zouden kunnen hebben.


Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*

Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen


zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Een gedachte over “Gereguleerd gebruik -een ingewikkelde oefening- met 8 stappen –

  1. Pingback: Gereguleerd gebruik -een ingewikkelde oefening- deel 2 – | Integrative Addiction coaching: PraatmetHans.nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.