3 januari… “fuckit!” (of: als je tegenkomt dat jouw goede voornemen lastiger is dan bedacht)

PraatmetHans-Sex-Drugs-and-LosingControlZoals ik elders al zeg: iets niet doen is véél lastiger dan iets wèl doen, zeker op de lange termijn!
…en dat zie je meestal terug rond deze datum als de eerste scheurtjes in het goede voornemen beginnen te komen. Want er zijn bijna zo veel mensen die terugvallen op 3 januari als op 1 januari: alle wilskracht is eigenlijk al de eerste is opgebruikt om dat goed te laten gaan, nog een dagje tandenknarsend uithouden… Maar op 3 januari ben je zo moe gevochten…
En zó vermoeid, dan is het echt héél erg verleidelijk om te denken volgens een alles-of-niets-principe… En dan zeg je al snel:

“Fuck it!”

of…

“Schijtan!”

( …en je mag echt maar één keer gokken voor het antwoord op de vraag wie je daar dan uiteindelijk daarmee ‘fuckt’… of op wiens bordje we die geurige effecten van “schijtan” tegen gaan komen… )

Tegenslagen horen erbij helaas. Uitglijders ook in 98% van de gevallen. “Fouten om van te leren” zeg ik dan altijd :-S


het risico van Fuckit!

Stel nou dat je inderdaad Zwart/Wit zou denken: “als het niet wit is dan moet het dus zwart zijn”… Dan mis je toch de hele regenboog die er tussen zwarte en wit in zit?

Sta even stil de gevolgen van Zwart/Wit-denken:

Is het werkelijk zo dat één hijsje hetzelfde is als het oproken van een heel pakje? Ja, achteraf wel ja. maar stel dat je na die ene hijs zou zeggen: Nee! Laat ik eens onderzoeken waarom ik die plannen voor mijzelf ineens wil loslaten en doorgaan met het reguleren van mijn nicotine!

Is het werkelijk zo dat één glas hetzelfde is als een hele fles? Wederom, achteraf wel ja, als je de teleurstelling omdat het niet vanzelf ging, gebruikt is als reden om door te drinken… Maar had je werkelijk verwacht dat het vanzelf zou gaan? Of is het stoppen van dit automatisme nou eenmaal lastiger dan dat je dat kon bemerken toen het automatische gebruik nog jouw dagen bepaalde, in plaats van jouw vrije wil.


Mijn wensen voor jouw nieuwe jaar

Mijn wens voor jou: ga doen wat je werkelijk wilt – met oog op de lange termijn inderdaad –
Gebruik is natuurlijk altijd een ‘quick fix’ …Dus dan viel er blijkbaar iets te fixen. Stel nou eens dat je iets langzaam gaat herstellen in plaats van het gehaast te fixen?

Laat je niet teleurstellen omdat het langer duurt dan dat je tevoren had bedacht, of in het echt zwaarder is dan je jezelf had bedacht.

laat me je helpen om te doen wat je werkelijk wilt. Laten we eens een kop koffie drinken samen of als je een afspraak wilt maken: Praat met Hans .. *klik*

Hans


Direct contact:

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.