Het leven mag toch wel eens leuk wezen… #AandeSlag

Het leven mag toch wel eens leuk wezen? &
Voor niks gaat de zon op!…

(en zelfs dat laatste niet eens -want op mijn leeftijd merk je dat het iedere dag een dag kost- LOL)

Oh ja, natuurlijk willen we allemaal de positieve veranderingen in ons leven terwijl we er zo min mogelijk willen doen. Uiteraard!!! (ook echt niet cynische bedoeld)
Tegelijkertijd snappen we allemaal ook wel dat we wel iets zullen moeten veranderen als we iets willen veranderen.
Dus als het niet vanzelf gaat…Wat dan wel?
Hoe doe je dat: grip krijgen op je gebruik?


Natuurlijk wil jij gewoon controle over jouw gebruik. Of als je pech hebt dan wil je zelfs inmiddels “gewoon niet meer gebruiken”
Maar ja… We weten allemaal dat die dingen niet echt van zelf gaan. Anders dan zou je dit waarschijnlijk nu ook niet lezen.


Het leven mag toch wel eens leuk wezen

Er zijn een aantal dingen waar je steevast tegenaan loopt als je dit werk doet. Één daarvan is schaamte. “Hans, ik had me voorgenomen dat ik niks meer zou gebruiken, ik schaam me kapot dat dat niet gelukt is!”
Nou zal je me al vaker hebben horen zeggen dat het ook ècht niet mee valt.

Onze wilskracht is niet half zo sterk als dat we graag zouden willen…

Nou het begint er vaak mee dat je die rare schaamte eens onderuit gaat vegen. Begrijpelijk hoor, schaamte, als je niet gedaan hebt wat je had gezegd (of misschien niet helemaal echt gezegd maar misschien wel een beetje had aangeduid). Maar heb je er wat aan, aan die schaamte?


Schaamte

Eventjes… Juist schaamte zorgt er ook voor dat je makkelijk tegen je partnerzegt dat je “nóóit meer zal gebruiken!”
Sorry, maar doe dat nou niet! Want dat kan je nog helemaal niet beloven!
Wàt al die mensen van de diverse behandelingen ook zeggen met hun valse beloftes als “80% slagingskans!!!” ofzo (gewoon niet waar!)
Dat heb ik van dichtbij gezien. En onderzoek laat ook zien dat veruit de meeste mensen wel een keer uitglijden. Maar als je tegen je omgeving gezegd hebt dat je nooit meer zal gebruiken dan heb je de lat zo hoog neergelegd dat mensen jou ook makkelijk zullen beschamen als jij ergens een menselijke fout maakt.
Waar het om gaat is dat jij samen met je partner ervoor gaat zorgen dat jij weer opkrabbelt als je uitgegleden bent. Want ook als ze dat soort onzin graag van je zullen horen: uiteindelijk kom je met een realistische aanpak het verst.
Maar als je dat wilt, dan leg ik dat ook je partner of je kinderen graag uit.

Laten we duidelijk zijn: ik zeg niet dat je er niks aan kan doen dat je gebruikt. Maar ik zeg wel dat je er blijkbaar niks aan kan doen dat je in deze situatie gebruikt.

Blijkbaar zijn er namelijk een aantal automatische aangeleerde reflexen in jouw brein die maken dat jij in deze manier van leven af-en-toe jouw middel nodig hebt. Niet alleen dat het ‘wel aardig’ is… of ‘lekker’ ofzo. Nee, als het vaker gebeurt dan dat jij wilt dan is het blijkbaar nodig in jouw situatie. Dus als je al schaamte wilt voelen ergens over: ga dan geen schaamte voelen over je gebruik. Ga er schaamte over voelen dat jij niet werkt aan een verandering van jouw situatie waardoor jij moet gebruiken.
Maar liever zo veel mogelijk zonder schaamte. We krijgen toch ook schandalig weinig les in het omgaan met emoties en het omgaan met onze lichamelijke sensaties en behoeftes. Regelmatig verzuchten mensen In de therapie: “Hat ik dàt effe eerder geweten!”

Spijt

Spijt is wat anders. Spijt heb je van dingen die je niet gedaan hebt. Dat is iets anders dan schaamte omdat je dingen niet gekund hebt.

Spijt is ook een emotie die je actiever houdt. “Daar baal ik van, daar heb ik spijt van… Dàt doe ik de volgende keer ècht anders!” En dat is precies waar het om gaat

We hebben géén UN-DO– mogelijkheid in ons leven.
Maar we hebben altijd RE-DO-mogelijkheden!

Herhaal het beter een volgende keer ,zodat je ervan leert in plaats van dat je mensen gaat beloven wat je uiteindelijk toch niet waar kan maken.


Saaiheid/leegte

Laten we helder zijn: Het leven mag toch wel eens leuk wezen!
Sterker nog, het draait er waarschijnlijk om dat wij er samen aan gaan werken dat jouw leven leuk genoeg wordt! In het echt, zonder extra gebruik!
En dat is nog niet eens zo makkelijk als je langere tijd plezier hebt gemaakt op een chemische manier. Dan leer je al snel af wat er voor plezier eigenlijk nodig is (en dat dat soms best een hoop stappen in zich heeft).
Dan moet je er over na gaan denken dat je beleving van plezier misschien wel in de weg wordt gestaan door jouw aanpak!

Het meemaken van plezier heeft ontspanning nodig, realistische wensen, overleg met andere mensen die jou de ruimte moeten geven voor jouw plezier, die jou misschien steun moeten geven voor jouw pleziertjes. Dat zijn al drie dingen die helemaal niet zo makkelijk liggen als je op het eerste gezicht zou denken en ik zal er graag eens wat uitgebreider met jou over praten.

Maar in het kort: de beleving van plezier kan behoorlijk worden verstoord door die chemische cocktails in je hoofd. De uitputting van de receptoren of zelfs de stofjes die er voor moeten zorgen.
De beleving van plezier heeft te maken met je wensen… en misschien heeft het gebruik je wel geleerd dat je niet zo veel moet wensen. Doordat er altijd wel een snelle oplossing was ben je misschien ook gaandeweg wel tevreden geraakt met een ‘Quick fix’ en ben je eigenlijk kwijt geraakt waar je werkelijk gelukkig van wordt.
De beleving van geluk heeft ook te maken met (het bewaken van je) grenzen. En nee, ik heb het nog niet eens over het begrenzen van gebruik ofzo. Ik heb het véél meer over het begrenzen van de eisen die andere mensen aan jou menen te mogen stellen, en over de begrenzing van wat je allemaal ‘moet’ van jezelf.

Dus dan hebben we het ineens over de manier waarop je praat… met anderen, met jezelf. De toon, de inhoud… een beetje aardig onderhandelen en niet ‘maar slikken’ waardoor je straks zin krijgt om te slikken(snuiven/roken). Ik maak daarmee een beetje een grote stap misschien maar dat leg ik je graag uit als je eens langs komt. Want het is allemaal goed te begrijpen als het je goed wordt uitgelegd (en over 25 jaar ervaring met héél verschillende klantengroepen maakt dat ik daar redelijk zeker van mag zijn bij mijzelf). Maar als je het niet een beetje leuk weet te maken voor jezelf onderweg, dan hou je het gewoon niet uit op den duur zonder chemische hulpmiddelen.


Maar voor niks gaat de zon op

Ik zei het al” maar det gebeurt allemaal niet vanzelf.
Jij bent de kapitein, ik ben maximaal de stuurman om je bij te staan. Jij bent degene die de stappen zal moeten doen.

Niet alleen om te starten maar juist ook om de follow-up te doen en door te blijven gaan. Juist door aan het werk te blijven met voldoende pauzes zodat je het op de lange termijn ook vol kan blijven houden. Want het gaat er niet om dat je “effe stopt” maar dat je het gebruik over lange termijn weet te reguleren. Sterker nog, dat je het ook leuk genoeg hebt gemaakt onderweg om het vol te houden, want meestal geldt dat je toch best snel wegglijdt naar het niveau waarop je begon te denken: “ik moet toch eens wat gaan veranderen…” Daar wil ik niet mee zeggen dat je niet eens een keer eenuitglijder kan meemaken. Sterker nog, daar moet je wat van proberen te leren maar dat moet je niet al te zwaar nemen. Want ook nuchter mag het leven wat luchtiger en leuker worden.
Want dat is namelijk wel precies het doel: dat je leven wel weer eens leuk mag wezen!

Ik werk er niet aan dat jij “niet gebruikt”. Ik wil met jou werken aan jouw levenskwaliteit.


Lees ook:

 

Hans West

Integrative Addiction Management (individuele en partner coaching) sinds 1996. Als je geen zin hebt om in de boeken terecht te komen als “verslaafde”, als je wilt dat ik langs kom bij jou i.p.v. je te moeten aanmelden bij instanties… Als je jouw leven zelf in de hand wilt gaan nemen.

(aanvullende theorieën te vinden op West-coaching.nl*)

Mijn vraag aan jou:

Als jij iets hebt gehad aan dit artikel, of jij weet iemand die hier iets aan zou kunnen hebben: gebruik dan de social media sharing-buttons hier beneden om het onder de aandacht van mensen te brengen die er óók iets aan zouden kunnen hebben.
En als jij zelf denkt: “hmmm”… neem gerust even contact op*, je zit nergens aan vast


Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*

Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen


zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.