Wat betekent corona voor verslaving – 01 #WeAreInThisTogether

Question:
Heeft corona iets met verslaving te maken?
Answer:
Er zijn best een paar aspecten die meespelen bij verslaving en de rare veranderingen die er ineens in onze maatschappij optreden doordat we een (lang verwacht maar toch ineens nieuw) virus tegen komen.

Dit is deel 01 uit een miniserie over Corona, Verslaving en Afhankelijkheid.
Of jij nou corona-patiënt bent of (nog) niet: wat betekent deze rare situatie voor jou?


Wat betekent corona voor verslaving

Laten we allereerst al eens kijken naar verkrijgbaarheid:

Er zijn best een aantal mensen die tegen hun verslaving opbotsen in deze tijd. Als ik vanmiddag bijvoorbeeld de rijen zag die voor de coffeeshops stonden… of de mensen die naast WC-papier (de waanzin!) vooral ook wijn, cannabis en bier aan het hamsteren waren.

Iedereen met een verslaving kent namelijk het fenomeen van de paniek door de dreigende onthouding. Heel logisch, want als je op hersenstam niveau kijkt naar de dingen die er gebeuren bij dreigende voedselschaarste, dan begrijp je dat je ‘trek’ aanjaagt, zelfs als je eigenlijk helemaal nog totaal geen honger hebt. We zien nou op een waanzinnige manier met WC-papier omdat Wakker Nederland een WC-papier schaarste aankondigt. Op zich -zoals meer in dat programma- volledige onzin maar het triggert het schaarste principe. We hebben met z’n allen blijkbaar ineens een enorme behoefte aan WC-papier op het moment dat we een vrijwel leeg schap zien in de winkel…

Die ‘trek’ naar jouw middel van de verslaving wordt groter als je het gevoel krijgt dat je niet meer aan jouw middel kan komen.

Waarschijnlijk, als het ècht gerantsoeneerd wordt, dan ben je best in staat om het zonder te doen. Maar de angst dat je zonder komt te zitten die zal maken dat je gaat hamsteren..

Het gevolg daarvan: àl die sigaretten, àl die drank, àl die cannabis in huis… bedoeld voor wéken… Dan is er best een redelijk risico dat het gebruik ook even op gaat lopen door al die middelen onder handbereik.

Ik vermoedt zo maar dat een aantal mensen met een verslaving ineens wat extra last zal hebben van trek en terugvallen.

 

Harddrugs

Ik weet natuurlijk niet in hoeverre de dealers van hardere drugs zich anders gaan gedragen. Misschien schroeven zij de prijs op, misschien loopt dat gewoon door via de gebruikelijke kanalen. Ik kan me voorstellen dat er in principe door alle overlast even iets minder aandacht is voor drugsimport omdat andere dingen belangrijker zijn. Dat zal dan misschien maken dat er iets meer over de grens komt. Maar ik verwacht eigenlijk dat er vooralsnog relatief weinig veranderingen zijn voor de gebruikers van harddrugs zolang zij hun dope kunnen betalen.

Want begrijp me goed, het zijn wel de mensen aan de onderkant van de maatschappij die het eerst hun banen verliezen.

(mocht ik hier nou dingen over het hoofd zien: waarschuw me dan effe dat ik dingen gemist heb ik ben graag een beetje volledig)


Relationele wrijvingen

Dat extra gebruik dat ik net noemde zal mogelijk voor extra wrijvingen zorgen in de relatie. Maar niet alleen dat, je zit ook ineens op elkaars lip. Dus als je geen afspraken hebt gemaakt dat je even tijd voor jezelf nodig hebt dus dat je jezelf even met je laptop op de slaapkamer wilt terugtrekken, dan is de kans groot dat jullie je aan elkaar gaan ergeren. En waar je vroeger beter in staat was om je ergernissen even uit te stellen omdat je zo toch even een ‘slokje’ zou doen, een stiekem ‘pafke’ zou nemen (regelmatig zie je bij chronisch gebruikers dat kleine irritaties niet aan de oppervlakte komen maar worden ‘weg gebruikt’). Nu is dat ineens lastiger want je hebt met de huidige maatregelen ineens veel minder privacy, veel minder mogelijkheden om tussendoor even kort wat te nuttigen.

Voor de partners van mensen is het waarschijnlijk ook wel belangrijk om niet alles alleen maar aan ‘het gebruik’ op te hangen. Dat ontstaat makkelijk natuurlijk. Want omdat het verslavende middel zo onredelijk belangrijk wordt gevoeld door jouw partner, is de kans groot dat jij dat middel ook belangrijk gaat vinden terwijl er eigenlijk andere dingen belangrijk waren. Er bestaat ook de kans dat jij de niet-gebruikskant van jouw partner wat gaat idealiseren. Lees daar over in de Januskop door verslaving want hoe meer jij begrijpt dat er méér speelt dan alleen maar het slikken, drinken, roken, snuiven. Hoe groter de kans is dat jullie samen grip krijgen, in plaats van dat je ‘de gebruiker’ van jullie twee er alléén voor laat staan (en ja, ik weet hoe jij het gevoel hebt dat jij er alleen voor staat).


De kinderen

De kans bestaat ook dat in gezinnen dat de kinderen in het gezin ineens méér geconfronteerd gaan worden met het gebruik van paps of mams. Heel onwenselijk, dat vinden die ouders waarschijnlijk ook. Maar het is een direct gevolg van de verminderde privacy.

Ik snap dat je als gebruiker in een lelijke spagaat zit. Aan de ene kant wil je zelf ook niet dat jouw kinderen zien dat jij aan het gebruiken bent of dat je gebruikt hebt. Aan de andere kant trekt jouw middel waarschijnlijk wel extra hard in deze situatie (daarover <a href="http://morgen* méér).

Dan kan je wel tegen jezelf vertellen dat je niet zou moeten gebruiken maar hoe dan? Dàt wordt er meestal niet bij verteld.
(ik raad in dit verband overigens aan om ABCDaaah te lezen en over ‘treksurfen’ om de eerste stappen op te vangen maar waarschijnlijk zal je voor een langere periode toch ook wel even moeten kijken naar de dingen die er onder het gebruik zitten.

Verslaving en afhankelijkheid zijn wat mij betreft niet hetzelfde. De biologische ‘verslaving’ heeft andere stappen nodig dan de meer emotionele ‘afhankelijkheid’.

Zie daarvoor bijvoorbeeld:

En wat de kinderen betreft die jij wilt ontzien -en dit is niet leuk om te horen-, maar als jij door hen gezien wordt als een patiënt met een duidelijke aandoening (“verslaving” namelijk) dan hebben ze voor zichzelf in één keer véél meer grip op de situatie. En voor jouzelf heb je in één keer ook achteraf meer grip op de situatie als je kan zeggen: “Sorry. dat was niet de bedoeling. Ik heb namelijk een aandoening en daardoor voelt mijn middel soms voor mij in één keer héél erg belangrijk. En dan doe ik soms dingen die ik achteraf niet gedaan wil hebben.” (of iets dergelijks in je eigen woorden).
Dat is ronduit “k…” om te zeggen… Maar het is nog véél lastiger voor de kinderen om niet iets te hebben waardoor zij kunnen begrijpen waarom jij soms niet doet wat je gezegd had (niet) te zullen doen…


Minder relationele steun bij jouw verslaving

Natuurlijk zijn irritaties nooit goed voor steun aan elkaar.
Maar vooral: de hoeveelheid support die je van je partner krijgt wordt bijna 100% bepaald door de manier waarop jouw partner er achter moet komen dat jouw gebruik eigenlijk toch inmiddels wel een probleem is geworden. Hoort jouw partner het uit jouw mond in een open gesprek of treft jouw partner jou aan terwijl je in het fietsenhok stiekem staat te drinken, slikken, roken, snuiven?

Niet makkelijk natuurlijk, dit zijn zonder meer rotgesprekken om te beginnen in je relatie. Maar ik raad wel aan om na te denken over de vraag of het je eigenlijk wel kan lukken om jouw gebruik uit het visier van jouw partner te houden. Want anders dan kan je maar beter kiezen voor de beste van twee slechten: een gesprek over jouw gebruik.
En dan ook een gesprek!

Dus niet alleen maar ‘aangepast’ zeggen dat je “vanaf nu stopt” met gebruik maar een ècht gesprek over afhankelijkheid en verslaving.


Aanbod

Als je wilt, neem dan contact met me op. We kunnen -zeker in deze corona-tijd- ook per telefoon, of via Skype of Whatsapp met elkaar praten om zo’n partner-gesprek voor te bereiden, of we kunnen zelfs een soort van drie-gesprek tussen jou, jouw partner en mij op de laptop houden om dingen uit te leggen voor zover jouw partner dat wil begrijpen.
Niet om dingen goed te praten, wèl om te kijken wat we kunnen gaan doen. Maar zonder loze beloftes.

#WeAreInThisTogether

Ik snap dat deze tijd ook financieel lastig is. Maar laten we even overleggen wat we voor elkaar kunnen doen.

Als je vragen hebt, laat het me weten en anders…
<a href="http://Morgen* verder!

Hans West

Integrative Addiction Management (individuele en partner coaching) sinds 1996. Als je geen zin hebt om in de boeken terecht te komen als “verslaafde”, als je wilt dat ik langs kom bij jou i.p.v. je te moeten aanmelden bij instanties… Als je jouw leven zelf in de hand wilt gaan nemen.

(aanvullende theorieën te vinden op West-coaching.nl*)

Mijn vraag aan jou:

Als jij iets hebt gehad aan dit artikel, of jij weet iemand die hier iets aan zou kunnen hebben: gebruik dan de social media sharing-buttons hier beneden om het onder de aandacht van mensen te brengen die er óók iets aan zouden kunnen hebben.
En als jij zelf denkt: “hmmm…” neem gerust even contact op*, je zit nergens aan vast


Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*

Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen


zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.