Wat betekent corona voor verslaving – 02 #WeAreInThisTogether

Question:
Heeft corona iets met verslaving te maken?
Answer:
Nou… van alles!

Dit is deel 02 uit een miniserie over Corona, Verslaving en Afhankelijkheid. Of je nou corona-patiënt bent of niet: wat betekent deze situatie voor jou?


Schaarste en gebruik dat uit de hand loopt

Ik had het gisteren* over mensen die eigenlijk door het schaarsteprincipe méér in huis halen dan dat gebruikelijk is en dat sommigen met voldoende biologische verslaving daardoor kunnen meemaken dat zij ineens minder controle voelen als er zo veel ‘klaar ligt’.
Ik had het ook over de druk in relaties en gezinnen die oploopt en de verhoogde ‘snap-kans’ door het gebrek aan privacy, ineens.
Maar sommige mensen met ‘afhankelijkheid’ of ‘verslaving’, die zijn wèl corona-patiënt geworden. Nou is dat allemaal niet zo verschrikkelijk als je niet al te veel onderliggende ziektes hebt. Voldoende vitamine C, voldoende rust, voldoende beweging, voldoende drinken en je bent alweer een heel eind op het rijtje om deze gore ‘griep’ te tackelen. Maar één van de dingen waar je wel mee te maken krijgt is de quarantaine van jou als corona-patiënt.


Corona Quarantaine en Behandelgroepen of AA

Er zijn een hoop mensen die toch voor het controleren van hun middelen gebruik best afhankelijk zijn van groepsbijeenkomsten als de nabehandeling bij jouw voormalig behandelcentrum of iets als de AA of Hope. Juist het gevoel “dat je er niet alleen voorstaat” maakt het voor mensen mogelijk om de biologische trek te weerstaan en gaandeweg steeds meer onder ogen te komen wat er onder hun afhankelijkheid eigenlijk speelt.
Dan moet je gewoon even niet gebruiken is natuurlijk pure onzin*. Maar als dat zo is, waar haal je dan je steun vandaan als je tegen je verslaving aan het knokken bent?
Begrijp me goed, er zijn vast een hoop mensen om je heen die ergens een klok hebben horen luiden maar verder geen flauw idee hebben waar ze het over hebben en inderdaad aankomen met nutteloze teksten als “je moet er gewoon niet aan denken”

Jouw handleiding schrijven

Het is nu ècht even zaak om even bij jezelf te rade te gaan waar je steun-systeem zit en vooral hoe die het beste moeten reageren. Vóórdat de situatie langzaam boven je hoofd groeit* doe je er verstandig aan om jouw eigen handleiding te schrijven.
Hoe werk ik nou eenmaal. Niet “hoe het hoort” maat “hoe het is!
Wie moet er wàt doen, wie moet er wàt zeggen (en vooral: met welke toon)? Wáár moeten ze ècht eventjes niks over zeggen om je niet te ‘triggeren’…
En ga ook even op zoek naar online mogelijkheden. Daarbij ben ik niet alleen over de ‘teletherapie’ (Skype, GoogleHangouts, Whatsapp) van mijzelf aan het praten. Ook diverse AA en NA-groepen bieden online mogelijkheden aan. Hoe zei Bill dat ook alweer?

Alone you can’t. Together we can!
… dus zorg voor je eigen aansluiting…


Corona shutdown en centen (en paniek)

Laten we wel zijn, er zijn een hoop mensen aan het begin van hun herstel die maatschappelijk nog niet zo stevig in het zadel zitten. Dus dan mag je één keer raden wat voor baantjes die hebben… Uitzendkrachten en ZZP-ers, ja.
En nou mag je echt maar één keer raden welke groep werkers deze week te horen heeft gekregen dat “helaas, uw capaciteiten zijn momenteel niet nodig”. Niet dat ze niet nodig zijn… maar “er is even geen geld voor jou.”
Dus er is ineens nogal een financiële crisis bij een hoop mensen die eigenlijk nog niet zo stevig in hun zadel zaten en die tot nu toe vaak hun lastige gevoelens met gebruik hebben weg gewerkt…
Kijk dus even in jouw omgeving of er mensen zijn die net met regelmatig gebruik gestopt zijn en vraag ze om je een handleiding te geven omdat je ze graag helpt, maar ook nog niet helemaal precies weet hoe… en dat je het daar graag over wilt hebben vóórdat ze ineens die hulp accuut nodig hebben (terwijl er nog niks is afgesproken).

En dan kan het dus zijn dat mensen dat niet zo goed wisten in te schatten, hè. Als gezegd, ze hebben nog niet zo veel ervaring in het omgaan met en het uithouden van lastige gevoelens. Dus het kan zijn dat de handleiding niet klopt. Of het kan zijn dat jij je he-le-maal niet goed voelt bij die handleiding. Nou dan is het mooi dat je het er van te voren even over gehad hebt. Net vóór dat het ineens nodig was…


Corona Quarantaine en eenzaamheid/verveling

Wanneer een mens méér wil dan dat ie aankan, dan ontstaat er stress omdat het “evenwicht tussen willen en kunnen” uit balans is… Maar wat voor de ene kant op geldt, dat gelt ook naar de andere kant. Heel weinig mensen hebben door hoe stressvol een situatie is waarin je eigenlijk best veel zou kunnen maar niet zo veel wilt (of aandurft)
En stress en gebruik -of in ieder geval de trek (en daarmee de kans op terugval)- dat heeft alles met elkaar te maken. Hoe hoger de stress -positieve stress of negatieve stress-, hoe groter de kans op uitglijders.
Gevoelens/emoties kunnen voor stress zorgen, zeker als je géén, op een onhandige manier uiting geeft aan die gevoelens.


Gevoelens door wèl en gevoelens door niet…

We hebben gevoelens die ontstaan door dat er iets gebeurt, we hebben ook gevoelens die ontstaan doordat er iets niet gebeurt.
Eenzaamheid is zo’n gevoel. Als ik maar lang genoeg niet mijzelf kan zijn onder de mensen, of als ik maar lang genoeg niet onder de mensen kom, dan gaat dat gevoel van eenzaamheid iedere dag een beetje groter worden. Óók als ik me niet zo snel eenzaam voel, óók als ik introvert ben en niet zo’n sociaal beestje. De eenzaamheid groeit en ik zou graag een euro hebben voor alle klanten die met oprechte verbazing tegen mij gezegd hebben in de afgelopen 25 jaar: “ik geoof dat het eenzaamheid was waardoor ik ging gebruiken?!”

Eigenlijk op eenzelfde manier werkt het voor verveling. Wanneer jij een beetje een kick-beestje was. Dus waarschijnlijk ook -bijvoorbeeld- dronk om de moed te hebben om spannende dingen na te jagen, of regelmatig slikte / snoof voor kicks in je leven. Dan kan je jezelf voorstellen dat het wel even knap lastig is om nu ineens de deur niet uit te kunnen, geen kicks te beleven, niks spannends mee te maken waar je ogen van gaan glanzen.
Zó vaak heb ik gehoord: Nee, hoor. dat hoef ik niet meer nu ik niet meer gebruik en de risico’s beter zie”. Om een tijdje later te merken dat er toch een zekere onrust aan het groeien was.

Als ‘kick-beestje’ moet je nuchtere kicks leren meemaken…
Nogal lastig als alles dicht is!


Tips

Ga eens op een rij zetten wat voor kicks jij nou eigenlijk spannend vind. Als je terug kijkt naar je gebruik, waar gaan dan je ogen van glanzen?
En die dingen kunnen nu even ècht niet. Maar misschien kan je er wel voor sparen, ze wel gaan plannen en er online alvast afspraken voor maken.
Ga eens op zoek op internte wat kicks zouden kunnen zijn of vraag jouw vriend(inn)en eens hoe zij hun leven ‘spannend genoeg’ houden. Zodat ze de saaiheid van het dagelijks leven aankunnen

Aanbod

Als je wilt, neem dan contact met me op. We kunnen -zeker in deze corona-tijd- ook per telefoon, of via Skype of Whatsapp met elkaar praten om zo’n partner-gesprek voor te bereiden, of we kunnen zelfs een soort van drie-gesprek tussen jou, jouw partner en mij op de laptop houden om dingen uit te leggen voor zover jouw partner dat wil begrijpen.
Niet om dingen goed te praten, wèl om te kijken wat we kunnen gaan doen. Maar zonder loze beloftes.

#WeAreInThisTogether

Ik snap dat deze tijd ook financieel lastig is. Maar laten we even overleggen wat we voor elkaar kunnen doen.

Hans West

Integrative Addiction Management (individuele en partner coaching) sinds 1996. Als je geen zin hebt om in de boeken terecht te komen als “verslaafde”, als je wilt dat ik langs kom bij jou i.p.v. je te moeten aanmelden bij instanties… Als je jouw leven zelf in de hand wilt gaan nemen.

(aanvullende theorieën te vinden op West-coaching.nl*)

Mijn vraag aan jou:

Als jij iets hebt gehad aan dit artikel, of jij weet iemand die hier iets aan zou kunnen hebben: gebruik dan de social media sharing-buttons hier beneden om het onder de aandacht van mensen te brengen die er óók iets aan zouden kunnen hebben.
En als jij zelf denkt: “hmmm…” neem gerust even contact op*, je zit nergens aan vast


Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*

Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen


zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.