Question:
Heeft corona iets met verslaving te maken?
Answer:
Nou… van alles! In ieder geval met zelfzorg!
Dit is deel 03 uit een mini-serie over Corona, Verslaving en Afhankelijkheid. Of je nou corona-patiënt bent of niet: wat betekent deze situatie voor jou of jouw partner?
Vandaag gaat vooral over zelfzorg…
Schaarste en gebruik dat uit de hand loopt
Ik had het gisteren* over de Corona Quarantaine en Behandelgroepen, over het schrijven van jouw handleiding en uitglijders door (financiële) angsten en andere gevoelens. En mensen die even wat extra steun nodig hebben online (denk aan ‘teletherapie’ vis Skype, GoogleHangouts, Whatsapp want ik ben alleszins bereid te helpen zonder directe beloning nu. Laat me weten als je me nodig hebt.
Corona Quarantaine
Doordat je ineens in een soort van rare quarantaine zit, kan jij je ineens best wel behoorlijk afgesneden van de wereld voelen, alleen thuis. Een soort van gekke ‘oud-en-nieuw’ situatie waarin je naar de TV zit te kijken naar het vuurwerk dat buiten inmiddels is opgestart.
Nou kenmerkt veel afhankelijkheid / verslaving zich doordat mensen eigenlijk best ‘normale’ gevoelens niet hebben leren ‘uithouden’ omdat er altijd een trucje was om ze niet te hoeven voelen. En laten we nou eerlijk zijn, waarom zou je een gevoel gaan zitten uithouden als je het weg kan werken toch?
Nou… misschien omdat sommige gevoelens zo vaak voorkomen dat het best verstandig is om er mee om te leren gaan.
Corona gekte
Een Franse Premier die de oorlog verklaart aan een virus (en je hebt me eerder gehoord over dit soort ‘oorlogen’*: ze zijn niet te winnen!). Hoe nauwkeurig we ook raketten kunnen afschieten… nooit nauwkeurig genoeg om virussen te doden. Je krijgt ze ook niet allemaal dood, dus de realiteit is dat er straks zo’n 60-75% van de bevolking immuun is (die groeps-immuniteit van Rutte inderdaad) doordat ze het virus hebben meegemaakt.
Er is geen oorlog, dus er is ook geen oorlog te voeren!
Dit is een rare situatie.
en er is dus wèl een zekere corona-gekte om ons heen.
Het is ook een rare situatie met een hoop lastige gevoelens… en dat klopt! Dus er zijn ook een aantal lastige gevoelens uit te houden met elkaar waar we niet overmatig op moeten gaan lopen reageren.
Als jij je ‘normaal’ voelt in waanzinnige situaties zou je dat kunnen zien als een teken van waanzin
Angst is bijvoorbeeld één van de meest ‘besmettelijke’ emoties die er zijn. En er is natuurlijk een hoop angst om ons heen, dus daar hebben we last van, dat is niet echt te voorkomen. Je kan -denk ik altijd- maar beter weten wat er speelt, dan wordt het ook makkelijker om er mee om te gaan.
Omgaan met lastige gevoelens
Angst ontstaat natuurlijk door de dingen die je meemaakt en die je ziet. Dus als je voortdurend nieuwskanalen en social media checkt over corona, dan verhoogt dat vaak de angstgevoelens en stress. De wetenschap dat mensen nou eenmaal in paniek door de Appie lopen om van alles te hamsteren, dat is echt its heel anders dan door de Appie lopen en de lege schappen voor je neus te zien.
Omdat je verder toch niet zo veel kan doen aan die onzinnige paniek van andere mensen (er is voldoende voeding) is het handig om voor jezelf in ieder geval die stress niet nodeloos op te zoeken. Je kunt één of twee momenten per dag uitkiezen waarop je naar een betrouwbare nieuwsbron kijkt bijvoorbeeld, in plaats van dat je de hele dag het herhalende nieuws zit te bekijken. Kies een goed moment om boodschappen te doen, bijvoorbeeld vroeger op de dag als de schappen nog vol zijn…
Vermijding is aan de andere kant ook niet zinnig
Begrijp me goed, het heeft geen enkele zin om al het nieuws te willen vermijden. Het monster dat je telkens net niet ziet, dat is in films vaak een véél enger monster dan in de films waarin je het monster in de ogen kijkt.
Onduidelijkheid daar wordt je niet rustiger van terwijl de juiste verwachtingen juist maakt dat je beter weet wat er te doen is en hoe je dat moet doen. Dus informéér je. En informeer je bij zinnige websites, alsjeblieft. Niet de complottheorieën en de angstverhalen of de whoo whoo ‘oplossingen’ voor corona.
Nee, dit is een tijd waarin je meer hebt aan droge info dan aan sappige verhalen.
Zorg voor je weerstand
Juist in deze tijd -waarin het nou eenmaal waarschijnlijk is dat de besmettingsgraad in Nederland ergens tussen de 60, en de 75% zal komen te liggen-, is het belangrijk om zoveel mogelijk te zorgen voor slaap, voor vitamines, voor voldoende water of thee, voor een beetje plezier (lachen is gezond).
Zorg voor een beetje gezonde beweging (inclusief het uitrusten wat daar bij hoort).
Lucht en licht zijn belangrijk voor weerstand. Dus zolang we nog naar buiten mogen: ga er ook uit! En anders: ga lekker voor het raam in de zon zitten als dat kan. Gooi die ramen effe open en laat verse zuurstof in je huis in plaats van al die lucht die je al drie keer ingeademd hebt.
Zorg voor jouw levende lijf. Misschien heb je al immuniteit, misschien moet je het virus nog tegen komen. Zorg dat je een beetje gezondheid in huis hebt als dat gebeurt.
Dag structuur
Ik had het al over slaap… In dit soort rare tijden is het vaak wel handig om toch een beetje een dagstructuur vast te houden. Het gaat makkelijk schuiven en dan sta je wat later op, dan ga je wat later naar bed en al gauw heb je een ritme dat diep de nacht in gaat en pas in de middag begint.
Slaap is best belangrijk bij het maken van een ‘dag structuur’. En dat is voor mij niet iets dat raar en ‘strak’ is als een corset waar jij jezelf in moet persen, het is juist meer een structuur waar je steun aan hebt. Als je snapt dat je 8 uur moet slapen, als je snapt dat lucht en licht belangrijk is voor een mens. Als je snapt dat 3 keer eten op een dag echt een minimum is en dat een koppie thee of koffie tussendoor eigenlijk alleen maar zorgt voor méér productiviteit. Als je hebt uitgezocht wanneer op de dag jij het lekkerste werkt…
nou dan zit er met het beperkte aantal zonne-uren per dag al gauw op een heel redelijke structuur in je etmaal.
Ontspanning naast de spanning
Het is wel verstandig om in deze tijden wat bewuster om te gaan met spanning en ontspanning.
Het is allemaal al spannend genoeg, dus plan bewust je ontspanningsmomenten in. Dat hoeven geen lange ‘oefeningen’ te worden. Ik heb het juist vaak over micro-oefeningen. Ademoefeningen bijvoorbeeld van 2 of 3 ademcycli. Je kan natuurlijk ook langere oefeningen doen als die voor jou lekker werken. Waar het om gaat is dat je meer aandacht besteed aan ontspanning omdat de spanning vanzelf wel wat groter is.
Er zijn ook andere dingen die je kan doen: effe gamen en de spanning àfreageren met een lekkere “shoot-‘em-up” of een dance-contest, bijvoorbeeld (misschien de Wii weer eens afstoffen?).
Of neem eens juist de tijd voor een rustige interessante serie op Netflix of een goed boek, of weer eens een fijne trage film met mooie beelden.
Je kan ook ontspanning zoeken in zelfverzorging, met een geurtje onder de douche bijvoorbeeld, een gezichts- of een haarmaskertje of even naar de sauna.
Plan ook heel bewust dingen in waar je van geniet!
Lekker eten, lekkere seks, lekkere massages of dergelijke afspraken Want het is belangrijk dat je in dit soort rare tijden ook voldoende blijft genieten.
Genieten is gezond!
Gebruik dat niet als smoes om te gebruiken
Maar ga nou niet alleen je middel gebruiken als ‘truc’ om te genieten. Daarmee leer je juist jezelf eigenlijk vaak af om van andere dingen te genieten en een lekker breed pallet van genietingen is best belangrijk in stressvolle tijden.
Je zou ook best deze gekke tijd kunnen gebruiken om eens wat veranderingen door te voeren. Er zijn toch al veel dingen anders in deze tijd. Gebruik dat eens om juist ook andere veranderingen door te voeren die je toch al van plan was!
Verbondenheid
Ik zei het gisteren al, dat verbondenheid belangrijk is. Zowel voor de weerstand als voor de mensen die het nodig hebben.
#WeAreInThisTogether
Dus juist nu dat allemaal minder lijkt te zijn door quarantaines of lockdowns verdient contact met anderen wat extra aandacht. Misschien wat vaker bellen… of facetimen/ skypen/ google hangout/ beeldbellen met Whatsapp.
Hou elkaar een beetje op de de hoogte en whatsapp ook eens een beetje over de dingen die je voelt. Mensen zijn sociale dieren dus een beetje contact is bijna net zo nodig als water of koolhydraten.
Heb het er ook over wat de huidige situatie met jou doet. Ben je alleen thuis, zit je alleen in de tram, voel jij je opgesloten thuis of durf je juist niet goed de deur uit. Het grappige is dat het vaak beter uit te houden wordt als je er ook woorden aan kan geven.
Zorg eens voor een ander!
In Suriname heb je een mooi gezegde:
“Als jij je beroerd voelt, zorg eens voor een ander!”
Want dat is misschien best een goeie tip. Er zijn mensen om ons heen die het misschien nodig hebben en die niet zo zichtbaar zijn. Ouderen, zieken, mensen met een psychische kwetsbaarheid…. misschien zijn er wel hele praktische dingen te doen: boodschappen halen, de hond uitlaten, voor de kat zorgen als iemand twijfelt of ie naar het ziekenhuis moet.
Ga niet te veel lopen posten in paniek-groepen op het internet maar probeer om aansluiting te vinden bij de mensen die hier nuchter onder blijven.
“Aangedaan”, natuurlijk, want er is niet niks aan de hand. Maar niet gaan drijven op de angst.
Aanbod
Als je wilt, neem dan contact met me op. We kunnen -zeker in deze corona-tijd- ook per telefoon, of via Skype of Whatsapp met elkaar praten om zo’n partner-gesprek voor te bereiden, of we kunnen zelfs een soort van drie-gesprek tussen jou, jouw partner en mij op de laptop houden om dingen uit te leggen voor zover jouw partner dat wil begrijpen.
Niet om dingen goed te praten, wèl om te kijken wat we kunnen gaan doen. Maar zonder loze beloftes.
#WeAreInThisTogether
Ik snap dat deze tijd ook financieel lastig is. Maar laten we even overleggen wat we voor elkaar kunnen doen.
Hans West
Integrative Addiction Management (individuele en partner coaching) sinds 1996. Als je geen zin hebt om in de boeken terecht te komen als “verslaafde”, als je wilt dat ik langs kom bij jou i.p.v. je te moeten aanmelden bij instanties… Als je jouw leven zelf in de hand wilt gaan nemen.
(aanvullende theorieën te vinden op West-coaching.nl*)
Mijn vraag aan jou:
Als jij iets hebt gehad aan dit artikel, of jij weet iemand die hier iets aan zou kunnen hebben: gebruik dan de social media sharing-buttons hier beneden om het onder de aandacht van mensen te brengen die er óók iets aan zouden kunnen hebben.
En als jij zelf denkt: “hmmm…” neem gerust even contact op*, je zit nergens aan vast
Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:
…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*
Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*
Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?