Taboes: Ik heb daar wel wat mee, ja. En ‘chemsex’ is er daar één van. Seks wordt leuker als je er ook drugs bij gebruikt en dat is niks nieuws. Duhhuh, waar dacht je dat “seks, drugs and Rock&Roll” over ging in de seventies?
Maar: in de verslavingszorg heeft dat nog steeds een ondergeschoven plek. Er wordt gewoon niet over gesproken òf er wordt in één keer doorverwezen naar het eindstation van de ‘harm reduction’ (niet te veel doen aan de verslaving maar vooral zorgen dat er niet te veel ellende door ontstaat). Een waardevolle benadering in een eindstadium, inderdaad. Maar niet iets om aan te bieden als je nog helemaal niet zo diep bent weggezakt in een verslaving.
Een beetje reële aandacht voor chemsex
Dus ik zeg hier ook wat over in het kader van de tweewekelijkse ‘Addiction Tuesdays’ (o.a. op facebook) -zie inzet- maar vandaag hoorde ik ook weer van een klant wat ie in de verslavingszorg meemaakte waardoor ik hier ècht even een pleidooi in de wereld wil gooien.
Facebook:
https://www.facebook.com/100003631114924/videos/1995024907295194/
Hans geeft een beetje uitleg over chemsex
Wanneer je uitgenodigd wilt worden op het eenjarig jubileumevenement – Healthy Choices for Pride op 30/7/’21
https://mailchi.mp/choicescenter/uitnodiging-event-healthy-choices-for-pride
Laten we alsjeblieft niet blijven doen of deze groep onwetend is. In Integrative Addiction Management vinden we het belangrijk dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen leven en dat ook blijven. We vinden het belangrijk dat mensen zelf hun keuzes maken. Dus ik ga niet gelijk vertellen wat mensen moeten doen of niet. Ik ga niet zeggen dat mensen abstinent zouden moeten worden (dat is de nul-optie) of dat gereguleerd gebruik ”nooit zal kunnen”.
Verder is integrative addiction management sex-positive. Dat is iets dat men niet altijd verwacht bij verslavingsaanpak: dat je niet gelijk moet ‘stoppen’ en niet tegen verleiding bent. Dat je niet tegen feestjes zou zijn, ook niet tegen seks-feestjes, zelfs niet eens tegen middelengebruik tijdens seks.
Drugs maakte seks leuker (zeker in het begin)!
Risico’s, ook
Dit is zó’n onzinnige manieren van denken!
Virussen houden zich niet bezig met geaardheid, drugs zijn aantrekkelijk om redenen die echt neit alleen maar met geaardheid te maken hebben (valt meer over te zeggen, maar dat elders)
Maar we moeten er wel helder over zijn dat er risico’s aan verbonden zijn waar we maar beter realistisch mee om moeten gaan.
En ja, dat is óók dat we inderdaad makkelijker onze grenzen overboord gooien als het gaat om safer seks, met risico’s op ziekten of ongewenste zwangerschappen. dat we inderdaad makkelijker even wat méér ‘pakken’ en dan te véél nemen, met alle risico’s van dien.
Duhuh, dat weten mensen al lang als je naar zo’n feestje toe gaat, zelfs de eerste keer we. Dat moet je op school vertellen en niet meer als mensen zich inmiddels al bij de verslavingszorg hebben aangemeld. Waarom denk je dat er door de mensen met een beetje ervaring PrEP geslikt wordt?
Erger nog, waarom denk je dat die mensen niet zeggen: “joh, vertel mij effe iets nieuws!”
..denk je misschien dat ze het wel gewend zijn om onzichtbaar en ge-shamed te worden?
Maar dat er ook emotionele en psychologische risicos zijn, daar heb je minder zicht op als je start aan het verhogen van je seksueel genot met drugs: dat je gaandeweg af leert om te genieten zonder chems, dat je afleert hoe je kan versieren, dat je afleert hoe genoeg ook even genoeg mag zijn en geen ‘zwakte’.
Geef HULP bij chemsex
Help mensen om hun eigen ‘roadmaps’ te maken samen met anderen. Help mensen om zelf te begrijpen wat er geoefend kan worden op het terrein van chemsex.
Leer kijken om de verandering tijdig te zien die gebeurt als je jouw seks gaat te optimaliseren door drugs te gebruiken. En probeer tijdig te bemerken dat je seks begint te plannen om aan je drugs te kunnen komen.
Denk na over de redenen onder jouw drug en onder jouw chemsex.
Daarom is er ook een online groep waar je openlijk kunt discussiëren over chems en over seks en over chemsex.
En dan niet alleen door angst gedreven: vooral gericht op het minimaliseren van risico’s. Maar juist ook door groei-gedreven te kijken, door samen uit te vinden hoe je uit de shit komt.
“Wat zou je aan kunnen leren?”, in plaats van “hoe kan je risico’s vermijden“
Analyseer voor jezelf: wat is voor mij de ‘WHY’ onder mijn druggebruik, onder mijn seks. Denk met elkaar na over manieren om een sekspositieve houding aan te nemen door vragen te analyseren als:
- Gebruik je om te presteren?
- om opwinding mogelijk te maken?
- om geil te worden?
- om remmingen te verliezen?
- of om schaamte te verliezen (of zou die schaamte ergens ook aarde kunnen hebben in het spel van seks)?
- om te durven versieren?
- mag je die kinks ook gewoon beleven in plaats dat je ze er alleen uit laat komen onder invloed.
Als jouw seksualiteit anders is dan dat zogenaamd ‘normale’, dan zijn er nogal eens extra aandachtspunten i.v.m. middelengebruik… wees welkom (ja, ik ben kink-aware).
Waar streeft jij met jouw gebruik naar, eigenlijk:
- erecties in stand houden?
- jouw externe of interne spiertjes te ontspannen?
- om ‘instant-intimiteit’ te creëren (en mis je die in je dagelijks leven, misschien)?
- gebruik je om bij die nieuwe groep te kunnen horen?
- of om jongere mensen te daten?
- om mensen te vinden die jou nog willen neuken als je boven de 40 bent?
Dat zijn zaken die de gemiddelde chemsex partygoers interesseren …
In de reguliere verslavingszorg is er vaak ruim onvoldoende kennis over seks. En er wordt veelal vooral uitgegaan van de gedachte dat abstinentie altijd het doel zou moeten zijn.
In de reguliere verslavingszorg hoor je vaak: “als je wilt minderen, gooi dan alle drugs je huis uit” … dat is een alcohol opmerking, géén chemsex-opmerking!…De dealer is op het feest waar je naar toe gaat voor seks!
O.K… </ END RANT>
Want er zitten natuurlijk ook wel realistische risico’s aan negatief uitpakkende chemsex:
– geen seks meer (of geen plezier meer aan seks) beleven zonder chems,
– schade aan sociaal netwerk (en de sociale poot van de eigen identiteit),
– gayspecifieke psychische klachten (als de versterking van geïnternaliseerde homofobie) of
– kinkspecifieke (als de versterking van de geïnternaliseerde kink-shaming),- directe schade aan gezondheid door slecht geproduceerde drugs, door uitgeputte weerstand en door niet-fataal overgedoseerde drugs,
– een verhoogde kans op ziekten (waaronder SOA’s en hep-C)
– verminderde coping met opgelopen SOA’s en diagnoses (waaronder HIV-diagnose)
– HIV-specifiek: HIV- & hepatitis C-problemen i.v.m. intraveneus gebruik (slammen), Door TINA lange sessies soms te laat voor PrEP, Verlaagde therapietrouw HIVremmers en ongewenste Interacties tussen HIV-remmers en drugs
Ik denk namelijk dat de aanpak van verslaving en afhankelijkheid beter kan, méér open-minded en vooral effectiever, zonder valse voorwendselen of drug-shaming of stiekeme seks-negativiteit.
interessant:
- I-D: chemsex: documentaire over een onzichtbare wereld
- Taboo Talks: Uitleg over chemsex (Integrative Addiction Management)
Hans West
Integrative Addiction Management (individuele en partner coaching) sinds 1996. Als je geen zin hebt om in de boeken terecht te komen als “verslaafde”, als je wilt dat ik langs kom bij jou i.p.v. je te moeten aanmelden bij instanties… Als je jouw leven zelf in de hand wilt gaan nemen.
(aanvullende theorieën te vinden op West-coaching.nl*)
Mijn vraag aan jou:
Als jij iets hebt gehad aan dit artikel, of jij weet iemand die hier iets aan zou kunnen hebben: gebruik dan de social media sharing-buttons hier beneden om het onder de aandacht van mensen te brengen die er óók iets aan zouden kunnen hebben.
En als jij zelf denkt: “hmmm…” neem gerust even contact op*, je zit nergens aan vast
Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:
…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*
Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*
Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?