Wat gaat er mis in Chemsex-behandelingen? -2-

PraatmetHans_Chemsex_ManQuestion: Dingen die ik belangrijk zijn bij de behandeling van “chemsex”-problemen? Want dat is een onderwerp dat meer aandacht verdient dan het krijgt in mijn ogen. In deze post gaat het meer over de chems-kant van chemsex, niet zo zeer over “wat en hoe” maar meer ook over het “waarom wel?”…


IAMsterdam kinksters queer

Als jouw seksualiteit anders is dan dat zogenaamd ‘normale’, dan zijn er nogal eens extra aandachtspunten i.v.m. middelengebruik… wees welkom (ja, ik ben kink-aware).


Wat gaat er mis in Chemsex-behandelingen? -2-

In deze post gaat het meer over de chems-kant van chemsex, niet zo zeer over “wat en hoe” maar meer ook over het “waarom wel?“…
In de vorige post ging het meer over de sex-kant van chemsex, de redenen voor sex en chems om van sex te willen genieten.


Chems als ‘ingang’ in behandeling

Onderweg hier vóór is misschien al wel duidelijk geworden dat het in mijn ogen niet zozeer moet gaan om het “stoppen” op de voorgrond te zetten bij een aanpak van middelen gebruik. Het gaat veel meer om het onderzoeken van de redenen onder het middelen gebruik.

Niet de “Waarom Niet”-vraag is belangrijk als je middelengebruik wilt leren reguleren, maar juist de “Waarom-Wèl”-vraag moet boven tafel komen. Want precies dat is wat de reden die de aanleiding is van het volgende gebruik.

Natuurlijk is het handig om te benadrukken dat het realistische inschattingsvermogen van zowel de risico’s van seks als de risico’s van druggebruik nogal vermindert door druggebruik. Maar inmiddels is al wel heel duidelijk dat de ”zeg gewoon nee”-aanpak van middelengebruik een heilloos voorbeeld is van de ‘War on drugs’ die eigenlijk vooral maakt dat druggebruik al 50 jaar soepeltjes verder doorloopt in onze maatschappij.
Juist aandacht voor “alternatieven & acceptatie”, aandacht voor coping-strategiën van de  lastige, vaak emotionele aspecten van het leven, dat helpt waarschijnlijk beter voor deze klanten. Al helemaal in een periode van hun leven waarin veel van onze klanten met name de quick-fix ‘maakbaarheid’ van het leven voor ogen hebben.

Juist ook de abstinentievalkuil waar mensen vaak instappen (“ik heb er eentje gebruikt, ik ben nu toch al niet abstinent meer, dan kan ik net zo goed doorgaan “) is een valkuil die we kunnen omzeilen als we onze klanten leren om realistischer naar druggebruik te kijken.
Namelijk: “onderweg naar een betere regulatie van je eigen middelen gebruik zal je waarschijnlijk nog wel een aantal keer ‘uitglijden’. Dan is het zaak om niet te blijven liggen maar om zo snel mogelijk op te krabbelen met zo min mogelijk schaamte. Dan is het zaak om door te gaan op weg naar jouw eigen evenwicht! Het draait niet om de aanpassing aan het idee van de behandelaars, het draait om het navragen van, en het realistischer maken van het eigen idee.

Natuurlijk heeft iedere uitglijder risico’s in zich. Maar in mijn ogen heeft juist het ontkennen van de grote kans op uitglijders… (en daarmee dus het grote belang van het op leren krabbelen) veel méér risico voor de regelmatige gebruiker van drugs om de seks te verlevendigen.


andere wegen naar Rome

Wanneer we stoppen om alléén maar “abstinentie” na te streven maar juist gaan zoeken naar “zelf-regulatie”, dan zullen mensen hun ’uitglijders’ eerder toegeven en er ook van leren zodat de frequentie lager en de heftigheid minder wordt. Dat is natuurlijk een aanpak die niet zo sexy ‘verkoopt’ aan de angstige opvoeders en partners van onze klanten. Lang niet zo ‘rustgevend’ als het aanspreken van de fantasie dat het “in één keer over zou kunnen zijn” (cynisch genoeg vaak aangevuld met woorden als “met mijn behandeling”). Dan gaan we eens kijken naar de werkelijke cijfers van behandelaars die zeggen dat zij “in 80% terugval voorkomen”. Maar het is wel een veel realistischer lange termijn aanpak, juist doordat mensen bereid worden om van een eigen ervaringen te leren. Verder maakt het de kans dat mensen juist door schieten in hun gebruik omdat nu het abstinentie-idee “nu toch al verbruid is”.

Dit opent de weg dat je kunt kijken naar “vermindering van frequentie” in plaats van “stoppen”. Dit maakt dat je kunt kijken naar “vermindering van de hoeveelheid” in plaats van “in één keer niks”. Dit maakt dat je kunt kijken naar manieren van inname (“slikken in plaats van snuiven”, “snuiven in plaats van slimme/spuiten”) die minder risicovol zijn. Dit maakt dat je kunt kijken naar andere drugs -met dus andere risico’s- als manier om de heftiger verslavende drugs achter je te laten. In plaats van dat je in een keer “terug moet naar koffie en nicotine”. Persoonlijk zie ik iemand liever een jointje roken dan TINA slammen om het seksleven te verbeteren.

Kennis van middelen, en dus ook kennis van de designerdrugs die kort op de markt zijn is belangrijk. Een reële inschatting van middelengebruik in de ’scene’ is belangrijk (en dus niet <Rant=”on”> van die onzin-gedachten zoals de opmerking dat ”Crystal Meth alleen maar een ‘homo-middel’ is in Europa” die ik op wetenschappelijke congressen over verslavingzorg nog wel eens tegen ben gekomen… Nota Bene: dat zeiden ze van HIV ook in de 80’s. </end Rant>)

Natuurlijk heeft de weg van de geleidelijkheid het risico in zich dat onderweg -tijdens uitglijders- ernstige ongelukken kunnen gebeuren, dat is waar. Aan de andere kant denk ik dat we onder ogen moeten zien dat de gebrekkige reactie op uitglijders van de abstinentie-aanpak het gevolg heeft dat mensen vaker (en heftiger!) “terugvallen”.


de chemsex party-cultuur

Vaak zie je dat mensen ook een realistischer blik krijgen op de party cultuur van de chemsex feestjes waar zij naartoe gaan. Voor de mensen die gedijen op anonieme feesten waar diverse drugs gebruikt worden daar hebben wij niet zoveel voor te betekenen, dat is een kick, dat is hun wens.

“Quick fix” is in the way of “slow healing”

Je ziet in een aantal gevallen dat mensen door een meer openminded behandeling toch voorzichtiger, en vooral kieskeuriger geworden zijn in de keuze van een seks-feestjes. Ze kiezen meer voor feestjes waarin beter op elkaar wordt gelet waar het ’t risico aangaat van bepaalde drugs of overdosis (“nee, een ‘G-slaapje’ is niet onschuldig” -bewusteloosheid door overmatig GHB-) evenals feestjes waar meer vriendschap, broederschap, intimiteit is zonder druggebruik.
Ik zie dat mensen juist op zoek gaan naar vriendschappen waarin seksuele vaardigheden kunnen worden geoefend, dat lijkt een belangrijke stap voor “geile donders”. Dus laten we niet veroordelen dat er onder de ‘gezonde mensen’ nou eenmaal mensen zijn met méér en met minder geile impulsen dan jij als behandelaar.

Wanneer we een realistischer chemsex-aanpak voor ogen hebben dan denk ik dat we als behandelaars meer openminded moeten worden, zowel over seks als over chems. Want wanneer we boodschappen beginnen te verkondigen waar onze klanten door gaan gniffelen, dan hebben we de boot gemist.

Hans West

Hans doet individuele behandelingen van mensen die merken dat chemsex inmiddels minder leuk en geil aan het worden is.
Hans doet sinds jaar en dag de “Chemsex-groep” van Choices en
Hans is samen met Adalberto de grondlegger van KinkyTalks.nl

Integrative Addiction Management (individuele en partner coaching) sinds 1996. Als je geen zin hebt om in de boeken terecht te komen als “verslaafde”, als je wilt dat ik langs kom bij jou i.p.v. je te moeten aanmelden bij instanties… Als je jouw leven zelf in de hand wilt gaan nemen.

(aanvullende theorieën te vinden op West-coaching.nl*)

Mijn vraag aan jou:

Als jij iets hebt gehad aan dit artikel, of jij weet iemand die hier iets aan zou kunnen hebben: gebruik dan de social media sharing-buttons hier beneden om het onder de aandacht van mensen te brengen die er óók iets aan zouden kunnen hebben.
En als jij zelf denkt:
“hmmm…” neem gerust even contact op*, je zit nergens aan vast


Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*

Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen


zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.