Maar als je alles goed doet en het gaat toch mis? (HALTS!)

Question:

Hans, als ik nou echt alles goed doe en dan gaat het toch ineens mis… Wat gebeurt er toch de hele tijd?

Answer:

PraatmetHans_HALTsWe zijn vaak zo druk bezig met de dingen die we (goed) moeten doen (in wiens ogen trouwens?) dat we vergeten wat er allemaal niet gebeurt in ons leven.
Want als er één reden is waarom onze krokodil (zie MPK) ineens met ons op de loop kan gaan dan is het vaak wel dat we ergens niet voldoende voor gezorgd hebben, dat we misschien onvoldoende gezorgd hebben voor de voorwaarden om wilskracht te hebben (en daarmee onze -onhandige- behoeften in de hand te houden)… Dan kan je wel proberen om jezelf af te remmen maar dat is net zoiets als hard proberen te remmen met lekke rem-leidingen.


Wat gebeurt er (niet)?

HALTS!
-Hunger
-Anger
-Loneliness
-Tired
-Shame

Natuurlijk probeer je jouw stinkende best te doen om alles van nu af aan goed te laten gaan… en daarbij verlies je soms uit het oog dat het leven niet alleen maat gaat om “het goed gaan”. Het gebruik had ook een functie.
Als je alleen was ging je naar de kroeg, als je te lang dingen dingen te slikken kreeg dan hielp een borrel om in ieder geval eens de waarheid te zeggen, als je te moe was dan hielp een jointje om in slaap te vallen enzovoort enzovoort.
Als we die ‘hulpjes’ van ons dagelijks leven niet meer hebben dan valt er wel een gat dat we op andere manieren op moeten leren vangen. Middels communicatie, middels planning, middels gedrag, met behulp van anderen… Hoe dan ook. er valt een gat dat je gaat merken als je alleen maar bezig bent met “niet meer gebruiken” en “het goed doen” (in wiens ogen zei je?)

Ik kwam dit op het net tegen als HALT maar kom zo vaak tegen dat mensen zich onvoldoende bewust zijn van de craving die door schaamte opgeroepen kan worden, dat ik het met een ‘S’ heb uitgebreid voor mijn klanten. HALTS!…

Daarom raad ik iedereen aan om niet alleen maar te letten op de emotionele gevoelens die zullen ontstaan doordat je iets doet (of de gevoelens die ontstaan doordat je iets probeert te doen). Die gevoelens die zijn vaak nog wel goed in te schatten. Je weet eigenlijk best wel wanneer je een risico-situatie in gaat. Je weet best wel als je iemand -heel aardig verder- tegenkomt waar je vroeger heel vaak mee hebt gebruikt. Je weet wel wat ze eigenlijk zijn, die situaties die risico-gevoelens, risico-mensen of risico-omgevingen in zich hebben en die craving (trek) kunnen oproepen.


Maar wat is er NIET gebeurd?

Maar heel veel mensen lopen er tegenaan dat zij nog niet genoeg op zichzelf hebben leren letten rond de gevoelens die ontstaan als je dingen niet doet!!! 
Ik raad mensen vaak aan om eens stil te staan bij de dingen die jouw wilskracht stoppen.

Wat zijn de H.A.L.T.S. in jouw leven? (door onvoldoende.. zelfzorg?) Wanneer heb je te veel gevoel om nog te kunnen denken?
-Hunger: te lang niet -goed- gegeten
-Anger: te lang niet mijn grenzen aangegeven
-Loneliness: te lang niet onder de mensen geweest
-Tired: te lang niet voldoende gerust/geslapen
-Shame: te lang niet mijzelf geweest


Ik geef mensen vaak de tip om eens een paar weken iedere dag er over na te denken zichzelf een cijfer te geven tussen de 0 en de 10 hoe goed zij zich hebben gezorgd voor hun echte behoeften in de H.A.L.T.S.
Je kan dat eens in een tabelletje bijhouden zoals deze bijvoorbeeld:

H.A.L.T.S. en… zelfzorg?
M D W D V Z Z M D W D V Z Z M
Hunger
Anger
Loneliness
Tired
Shame

wordt hierdoor duidelijker waar het aan schort?


Ik wens je alle sterkte met uitzoeken en als je eens samen met iemand wilt kijken naar de dingen die onderhuids oplopen… bel me eens voor een afspraak. We kunnen altijd
cupofteacupofcoffee

(eventueel anoniem) eens praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Als je meer wilt weten over dit onderwerp of als je het hier gewoon verder over wilt hebben, laat het me even weten:


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*
Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.