De ‘deurstopper’ (manieren om NIET te starten)

de anti-slip deur-stopper

Question: Je noemde in de workshop de term “deurstopper” (met een beetje cynisme)
Wat bedoel je daar nou eigenlijk mee?
Answer: Hiernaast zie je er eentje: de anti-slip deurstopper. Zo’n ding dat vooral zwaar staat te wezen, dat als enige functie heeft om de deur in zijn beweging te stoppen en zo de deur open houdt zodat er in de zomer wat verse lucht in de kamer komt…



De ‘deurstopper’ (manieren om niet te starten)

Een hoop “deurstoppers” zijn eigenlijk ‘behandelresultaat’ van verslavngs-behandelaas die louter bezig zijn met het middel en niet met het ‘waarom’ achter het middel…

Om geljk maar te starten: begrijp mij goed, ik verwijt mensen niks! Sterker nog, ik verwijt het sommige van mijn collega’s wèl dat zij deurstoppers produceren als ‘behandelresultaat’. Want er zijn in de verslavingszorg best een hoop mensen met niks anders bezig dan alleen maar met “stoppen”.

Wat is een “deurstopper” nou precies in de verslavingswerreld?

Met de ‘deurstopper’ bedoel ik mensen die enorm bezig zijn met “stoppen” (van hun verslaving), daar ook zo zwaar mee bezig zijn dat er bijna niets anders meer ni hun leven lijkt te bestaan… en daardoor vooral de deur naar gebruik open houden.

Hans West

Als je jezelf als behandelaar in de verslavingstherapie voornamelijk bezig aan het houden bent met het (niet gebruiken van het) middel, dan is de kans groot dat je een klant ‘produceer’ die door zijn biologische verslaving al heel veel ‘belang’ voelt bij het middel. En nu door jouw aanpak vooral extra aandacht besteedt aan het middel maar nu met het woordje “niet” ervoor.

Iedere behandelaar van mensen met een verslaving die herkent dat het voor mensen met de ervaring dat zij bepaalde dingen die hoeven te onderzoeken of niet onder ogen hoeven te komen als zij maar voldoende van het favoriete middel gebruiken, dat de aandacht heel makkelijk verschuift naar het gebruik van het middel zelf en niet naar de redenen er achter. Natuurlijk heeft het gebruik en het middel een belangjke rol in de therapie. Maar als je alleen maar bezig bent met het stoppen van gebruik en niet met het vinden van (niet chemische) alterrnatieven voor het middel, dan stap je m.i. in de valkuil van de afhankelijkheid.

Het is als bij de neglect bij hemianopsie: de client ziet een deel niet van de werkelijkheid maar heeft niet door dat ie iets niet ziet. Als de aandoening niet in het lichaamsbeeld is opgenomen dan ziet het brein niet dat het iets niet zet.


De deur open

Als ik alleen maar bezig ben met hard werken om niet te drinken maar onvoldoende aandacht heb voor de reden onder mijn alcoholinname (bijvoorbeeld overspannenheid) dan bestaat de kans dat ik mij met aanvankelijke positieve resultaten door te stoppen met drinken best even wat energieker voel. Maar dat al mijn harde werken mij voornamelijk verder vermoeit en een grotere behoefte zal geen aan rust. En omdat ik niet heb leren kijken naar mijn overspanning zal ik met teksten als “ik moet gewoon stoppen” (vreemd natuurlijk want er is niks ‘gewoons’ aan… het gebruik was ‘gewoon’), “gewoon niet doen” (wonderlijke oplossing natuurlijk, want niet-doen is voor ons brein best lastig en het draait er juist om dat je dingen wèl gaat doen zodat je niet meer hoeft te gebruiken), of zinnetjes als “effe poweren, gewoon even de schouders er onder” (vaak dus juist een aanmoediging om niet stil te staan bij het gevoelsleven terwijl daar veel van de oplossingen te vinden zouden zijn geweest als je er had durven kijken)…


Stoppen zet vaak juist de deur open

Je voelt hem al aankomen: juist de aanpak van al dat ‘stoppen!’ maakt het moeilijk om te starten met het aanleren van dingen die je nooit hebt hoeven aanleren omdat je een truukje had om de gewenste doelen (schijnbaar) sneller te bereiken… Al dat ‘stoppen’ maakt dat je niet hoeft te starten aan een acceptatieproces waarin je de honger van de verslaving leert (h)erkennen, of waarin je de onderliggende problematiek leert verkennen.
En daarmee zet je dus de deur open voor het gebruik in de toekomst, voor uitglijders die dan weer veel negatieve aandacht trekken als na een tijdje de eerste succes-kicks van dat ‘ge-stop’pen’ een beetje beginnen te tanen, vaak na 3 tot 6 maanden.

Misschien gaat het niet om het gebruik dat je wilt stoppen
maar veel meer om het leven dat je wilt starten!
Het gaat niet om het voorkomen van slip-ups…
het draait er om dat je één keer vaker opkrabbelt
dan dat je uit gegleden bent!

Praatmethans.nl

Hans West

Integrative Addiction Management (individuele en partner coaching) sinds 1996. Als je geen zin hebt om in de boeken terecht te komen als “verslaafde”, als je wilt dat ik langs kom bij jou i.p.v. je te moeten aanmelden bij instanties… Als je jouw leven zelf in de hand wilt gaan nemen.

(aanvullende theorieën te vinden op West-coaching.nl*)

Mijn vraag aan jou:

Als jij iets hebt gehad aan dit artikel, of jij weet iemand die hier iets aan zou kunnen hebben: gebruik dan de social media sharing-buttons hier beneden om het onder de aandacht van mensen te brengen die er óók iets aan zouden kunnen hebben.
En als jij zelf denkt: “hmmm…” neem gerust even contact op*, je zit nergens aan vast


Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:

cupoftea
cupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*

Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen


zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl
Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.