Alcohol

Alcohol controleren…

Alcohol is lekker, alcohol geeft rust, alcohol is risicovoller dan we denken…

Niets mis met een goed glas, misschien af-en-toe een goeie dronkenschap met vrienden als je dat kunt ‘handelen’!
Het heeft geen zin om alcohol te demoniseren maar het heeft net zo min zin om het te licht te bekijken. Zo’n 10% van de Nederlanders drinkt méér dan lichamelijk gezond is, en dan hebben we het nog helemaal niet over emotionele afhankelijkheid en al zeker nog niet over biologische verslaving.
Want alcohol is niet gelijk biologisch verslavend (beetje afhankelijk natuurlijk van jouw genetische achtergrond) maar bij voldoende gebruik blijkt het gaandeweg toch wel één van de ‘hardere’ drugs in onze cultuur.
En emotioneel: alcohol brengt inderdaad ‘moed’ bij angsten, ‘rust’ bij overbelasting maar kan tegelijkertijd ook erg veel stuk maken. Dan geeft drank geen levenskwaliteit meer, dan gaat drank je vooral levenskwaliteit kosten… (en dan heb ik het niet eens over bedrijfsmatige kosten -B2B-* van verslaving).

ik beloof niet in ‘quick fixes’ (die werken nooit erg lang) maar ik beloof wel dat we snel aan de slag kunnen en dat we geen onnodige dingen gaan doen…

Aan de slag?

Gedachten

Aanpak!

Werk gerelateerd:

In een pagina over alcohol de algemene verwijspagina’s: (in een nieuw venster)

(N.B. er zit de nodige overlap tussen deze automatische selecties)

Alcohol werkt…

Alcohol maakt dat je tipsy, een beetje ongefocussed denkt en wat makkelijker bent in je sociale contacten. Alcohol doet namelijk een hele hoop in ons brein maar onder andere het doet vooral GABA na in je brein. En GABA is de remmende neurotransmitter (een stofje dat prikkels tussen zenuwcellen veroorzaakt) waardoor je er minder snelle informatie-overdracht plaats vindt tussen de zenuwcellen in het brein.
Het brein gaat dus langzamer werken en met name de ‘nieuwere’ denk lagen worden eerder verdoofd dan de ‘oudere’ emotionele lagen, zodat je wat ‘makkelijker’ gaat denken, wat minder gecompliceerd en vaak wat meer op jezelf en je eigen gevoel gericht. Dan werkt alcohol dus ont-remmend en lijkt energie te geven.
Drink je wat méér, dan wordt ook je emotionele brein geremd waardoor angsten ook vaak minder worden (wat ook z’n uitwerking heeft op depressieve gevoelens).
Ook het deel van het brein waar je informatie neerslaat voor het geheugen die wordt minder actief waardoor je jezelf ook minder goed herinnert wat er is gebeurt (wat wel voor lastige situaties kan zorgen want jij weet niet wat je niet meer weet). Doordat je ook niet meer zo realistisch kunt fantaseren over de toekomst doen mensen makkelijker dingen waar ze morgen spijt over hebben. Dat is waarom mensen met sociale angsten het ook vaak als zelfmedicatie gebruiken.
Lekker maar niet per sé handig

“Niks mis met een borrel als je niet afhankelijk of verslaafd bent… Niks mis ook met een keer goed dronken worden als dat niet te vaak voorkomt. Géén reden om alcohol te demoniseren als we het tenminste tegelijkertijd maar niet onterecht gaan verheerlijken.
Kan jij de dingen van jouw leven nog zonder drank? Vrijen, dansen, lekker zwak ouwehoeren, of juist diep praten over kwetsbare gevoelens? Of moet je inderdaad toe gaan geven dat je, om dat te kunnen, toch eerst wel iets gedronken ‘moet’ hebben?..


Mijn voorstel als het ‘te veel’ is

PraatmetHans_VrouwmetKater(en het is aan jou om te bepalen wat “veel” is en wat “te veel” is)
Ik stel voor: laten we snel aan de slag gaan. Ik ga je niet vertellen wat je moet doen, ik ga je helpen om te doen wat je werkelijk wilt doen. En dat daar wisselingen in zullen zitten… reken maar van yes.
Maar dat we daar uit kunnen komen als jij je daarvoor inzet, als je opkrabbelt wanneer je uitglijdt, als je doet wat er voor nodig is… absoluut!
Honderduizenden verslaafden met een heftiger probleem dan jij hebben dat al eerder gedaan, dus:
Stap 1: Neem contact op


Stap 2: Praat met Hans zonder schaamte (niet nodig!) en zonder ‘aangepast gedrag’ (dat gaat nooit heel erg lang goed) om overzicht te krijgen en inzicht te krijgen in jouw gebruik.

Stap 3: Pak de verantwoordelijkheid voor je eigen leven samen met mij op


Wanneer jouw situatie zodanig uit de hand is gelopen dat je meer nodig hebt dan een goede niet-veroordelende begeleiding die jou je eigen keuzes helpt vasthouden, als je bijvoorbeeld klinische opname nodig hebt: Wacht dan niet te lang met een klinische opname en denk dan bijvoorbeeld aan Jellinek.