Alcohol

Alcohol controleren…

Alcohol is lekker, alcohol geeft rust, alcohol is risicovoller dan we denken…
Zo’n 10% van de Nederlanders drinkt méér dan lichamelijk gezond is.
Alcohol is zeker niet gelijk biologisch verslavend maar gaandeweg blijkt het wel één van de hardere drugs in onze cultuur. Het geeft niet alleen moed geeft bij angsten, rust bij overbelasting maar kan tegelijkertijd ook erg veel stuk maken. Dan geeft drank geen levenskwaliteit meer, dan gaat drank je vooral levenskwaliteit kosten… (en dan heb ik het niet eens over bedrijfsmatige kosten -B2B-)

ik beloof geen quick fixes (die werken nooit erg lang) maar ik beloof wel dat we snel aan de slag kunnen en dat we geen onnodige dingen gaan doen…

Aan de slag?

Gedachten

Aanpak!

Werk gerelateerd:

In een pagina over alcohol de algemene verwijspagina’s: (in een nieuw venster)

(N.B. er zit de nodige overlap tussen deze automatische selecties)

Alcohol werkt…

Alcohol maakt dat je tipsy, een beetje ongefocussed denkt en wat makkelijker bent in je sociale contacten. Alcohol doet namelijk een hoop maar onder andere doet het GABA na in je brein en GABA is de remmende neurotransmitter (een stofje dat prikkels tussen zenuwcellen veroorzaakt) waardoor je er minder snelle informatie-overdracht is tussen de onderlinge zenuwcellen in het brein. Het brein gaat dus langzamer werken en met name de nieuwe denk lagen worden allereerst verdoofd zodat je wat ‘makkelijker’ gaat denken, wat minder gecompliceerd en vaak wat meer op jezelf en je gevoel gericht. Drink je wat meer dan wordt ook je emotionele brein geremd waardoor angsten ook vaak minder worden.
Ook het deel van het brein waar je informatie neerslaat voor het geheugen die wordt minder actief waardoor je jezelf ook minder goed herinnert wat er is gebeurt (wat wel voor lastige situaties kan zorgen want jij weet niet wat je niet meer weet). Doordat je ook niet meer zo realistisch kunt fantaseren over de toekomst doen mensen makkelijker dingen waar ze morgen spijt over hebben. Dat is waarom mensen met sociale angsten het ook vaak als zelfmedicatie gebruiken.
Lekker maar niet per sé handig

“Niks mis met een borrel als je niet afhankelijk of verslaafd bent… Niks mis ook met een keer goed dronken worden als dat niet te vaak voorkomt. Géén reden om alcohol te demoniseren als we het tenminste tegelijkertijd maar niet onterecht gaan verheerlijken. Kan jij de dingen van jouw leven nog zonder drank? Vrijen, dansen, lekker zwak ouwehoeren, of juist diep praten over kwetsbare gevoelens? Of moet je inderdaad toe gaan geven dat je, om dat te kunnen, toch eerst wel iets gedronken moet hebben?..


Mijn voorstel

PraatmetHans_VrouwmetKaterLaten we snel aan de slag gaan. Ik ga je niet vertellen wat je moet doen, ik ga je helpen om te doen wat je werkelijk wilt doen. En dat daar wisselingen in zullen zitten… reken maar van Yes.
Maar dat we daar uit kunnen komen als jij je daarvoor inzet, als je opkrabbelt wanneer je uitglijdt, als je doet wat er voor nodig is… absoluut! Honderduizenden verslaafden met een heftiger probleem dan jij hebben dat al eerder gedaan.
Stap 1: Neem contact op


Stap 2: Praat met Hans zonder aanpassing

Stap 3: Pak de verantwoordelijkheid voor je eigen leven samen met mij op


Wanneer jouw situatie zodanig uit de hand is gelopen dat je een meer nodig hebt dan een goede niet-veroordelende begeleiding die jou je eigen keuzes helpt vasthouden, als je bijvoorbeeld klinische opname nodig hebt: Denk dan aan Jellinek of Spoor 6.