MKB

MKB.PraatmetHans.nl

https://hanswest.files.wordpress.com/2014/08/stopdeverslaving-zweet-van-voorhoofd-gesprekken

zweten… als je dit soort gesprekken zelf doet

Als werkgever in het MKB kom je “verslaving” en/of “misbruik van middelen” vaker wèl dan niet tegen. Dat kan bij werknemers zijn… en de gesprekken die je dan moet gaan voeren zijn bijna niet op een goede manier te doen, gewoon omdat je te veel petten tegelijk op hebt in het klein bedrijf. Of een aantal van mijn klanten komen verslaving ook bij jezelf tegen. Logisch want de stress is soms hoog en het is lastig om daar wat aan te doen want je bedrijf moet natuurlijk wel door blijven lopen (waardoor mensen het soms ook wel wat ver uit de hand laten lopen).
Laten we duidelijk zijn. Het is in het begin soms een oplossing, het lijkt soms een oplossing die je kan blijven herhalen, uiteindelijk is het dat vrijwel nooit (op de lange termijn).

Het is natuurlijk altijd aan iemand zèlf, hoeveel tijd ie er aan wil besteden om dat verschil te maken voor zichzelf. Uiteindelijk draait het volgens mij juist om de lange termijn en een beetje extra kennis van zaken kan een hoop tijd schelen.

….

Verslaving en misbruik bij medewerkers

Eerst maar de werknemer problematiek: als werkgever in het MKB ben je soms kwetsbaar als je een collega/werknemer hebt die door verslaving lijkt weg te glippen of wanneer gebruik van middelen de productie ondermijnt. Dat zie je dan soms door de vingers omdat je niet gelijk vervelend wil doen, soms ga je ook samen met de werknemer aan tafel zitten om het erover te hebben. En als ik de uitkomsten van die gesprekken hoor dan denk ik vaak echt:

dat doe je verkeerd… dat moet je mij laten doen!

Nee, zonder dollen, natuurlijk kan ik je dat leren, als je dat liever zelf wilt leren. Maar dat zijn meestal wel trajecten, en ondertussen loopt de tijd door. Want het aller vervelendste is dat bij dit soort dingen de beste bedoelingen vaak heel vervelend (en langdurig en vaak ook duur) uitpakken.
Aanbod:

  • ik neem vriendelijk contact op om de zorgen uit te spreken
  • zoek in een paar gesprekken naar oplossingen en strategieën
  • rapporteer terug in termen van afspraken en gezamenlijke verantwoording

…neem hieronder even contact op of zie:

….

Verslaving of misbruik bij MKB-voerder of ZZP-er zelf

Als je je eigen werkgever bent dan is de druk soms echt hoog. Daardoor is het helemaal logisch dat alcohol, coke of slaapmedicatie als “uitkomst” wordt gevoeld om de prestaties op te schroeven. Dat is niet dom of slap, dat is goed te begrijpen als je de druk begrijpt waar je als ZZP-er in het MKB soms onder kunt staan als je probeert je hoofd boven water te houden.
Onderdelen zullen zijn (je kan zelf al vast beginnen) bijvoorbeeld met behulp van ControleerjeVerslaving.nl:

  • zelfonderzoek zonder iets te veranderen aan het gebruik
  • inventarisatie en analyse van functies
  • oefenen alternatieve strategieën (en acceptatie)
  • aandacht voor het psycho-biologisch omgaan met druk, het om leren gaan met stress
  • eventuele extra controle strategieën of -wanneer we toch echt te laat zouden zijn begonnen- inventarisatie en doorverwijzing.

…neem hieronder even contact op of zie: individueel

Ik hou niet van bullshit maar weet uit eigen ervaring hoe hard deze trajecten kunnen zijn. Dan heeft “veroordeling” weinig zin. Dan hebben goede voornemens en “morgen stoppen” geen zin. Dan kan je beter samen starten.

…..

Contact

bel me even of gebruik dit formulier

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.