Consultatie (B2B)

Consultatie

Men staat er niet altijd bij stil hoe duur het onderwerp ‘verslaving’ eigenlijk is, zowel voor kleine bedrijfjes als voor grote organisaties. Daarbij doel ik niet alleen maar op de ziektekosten die er uit voort zullen gaan vloeien, en ook niet alleen maar over de uitval op de werkvloer…

Denk ook eens aan de problemen die er in de communicatie kunnen ontstaan wanneer iemand manipuleerbaar of zelfs chantabel blijkt te zijn als de secretaresse de lege flessen heeft ontdekt of de chauffeur de coke moet halen. Denk eens aan de kosten van de ongelukken of de invloed van near-accidents op de werkvloer. Denk eens aan de inschattingsfouten die kunnen ontstaan doordat iemand letterlijk “z’n hoofd er even niet helemaal meer bij kan hebben”.

Denk ook niet alleen aan alcohol of drugs, denk ook eens aan gokverslavingen, seksverslavingen …en aan het geld dat daarmee gemoeid kan zijn -en dus ook de geldnood die ineens kan ontstaan-.
Denk mogelijk ook eens aan de invloed van werkverslaving. Dat lijkt vaak heel aantrekkelijk voor werkgevers als je er kort genoeg naar kijkt, maar vergis je niet wat het voor het werkplezier betekent op een afdeling, wat dat inhoud voor samenwerking in teams en voor het omgaan met gemaakte fouten. En wat dat daarmee inhoud voor de long-term productie, in de omgeving van de werkverslaafde.
Kijk in dat kader eens naar de rij van zogenaamd ‘niet-functionerende medewerkers’ in de omgeving van de medewerker met verslavingsproblemen en naar de kosten van hun seriële vervanging, om maar even iets te noemen. Dan zie je dat werkverslaving wel degelijk een punt kan zijn dat financieel gezien om aandacht kan vragen.


Waar het in 90% van de gevallen mis gaat

Dus daar wil je het dan toch graag wel een beetje over hebben met de werknemer in kwestie. De ellende daarbij is dat men vaak met “de beste bedoelingen” (maar onvoldoende geïnformeerd) aan dergelijke gesprekken begint. Daardoor schieten de mensen die zich aangesproken voelen vaak in de verdediging… en verdediging is altijd kostbaar.

Dan kan je vaak handiger dergelijke gesprekken even uitbesteden als het gaat over werknemers of collega’s waar je je zorgen over maakt (zie:

Soms helpt een enkel gesprek om wat meer zicht te krijgen op dit soort zaken en iets meer “verslavingsbewustzijn” te creëren in uw organisatie.

Het helpt zeker niet om het “op de persoon te gaan spelen”, niet om “die verslaafde er zo goedkoop mogelijk uit te werken” -dat slaat bijna altijd negatief terug op de werkvloer- maar het draait er om om juist om een gezonde aandacht te krijgen voor werksfeer, en hoe het proces van verslaving iets kan verzieken dat oorspronkelijk leuk was.

Een aanpak die juist gericht is op het herkennen van het proces als het begint, en aandacht voor de vraag wat de alternatieven zijn, daar kom je verder mee. Aandacht voor de vraag wat je nodig hebt om deze processen te managen (duidelijkheid bijvoorbeeld).

Sowieso zal ik graag een keer langs komen om daar eens een oriënterend gesprek over te hebben.

Een lopend project. Dus altijd met voortschrijdend inzicht… Dus keer hier regelmatig eens terug om te kijken wat er nieuw is bijgekomen.

 
Als u meer wilt weten neem dan hier even contact op*

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.