Je ziet het op TV, en -mits goed uitgevoerd- het kan ook behulpzaam zijn. Maar een “full on”-intervention is misschien nogal “zwaar geschut”, wat “te veel” voor de situatie?
Je kunt -en dat werkt alleen als je het goed doet- voor iemand die ècht zwaar aan de grond zit, de hele familie optrommelen, alle vrienden en vriendinnen die nog over zijn erbij halen en proberen om iemand in één keer door te stomen naar een behandelvorm of kliniek, zoals je dat wel ziet op Amerikaanse TV. Dat kan erg goed werken -als je het voldoende voorwerk en nazorg geeft- maar de literatuur laat zien dat dit zich soms ook tegen je keert omdat mensen door zo’n ‘overval’ enorm in de aanpassing kunnen schieten. En juist een beetje eigen-wijsheid is vaak wel belangrijk bij de behandeling van verslaving en afhankelijkheid.
Mensen reageren vaar met: Een “full on”-intervention… kan het niet wat minder dramatisch?.. En mijn antwoord:
Waarom zou je dan niet een ‘light-versie’ van een intervention organiseren als jullie je zorgen maken?
Laat ik duidelijk zijn: alles krijgt gelijk meer “lading” als je uitspreekt dat je jezelf zorgen maakt over iemands gebruik. Het is al helemaal niet leuk om op zo’n manier in het centrum van de aandacht te staan.
Daarom kan je ook beslissen om de persoon in kwestie uit te nodigen, samen met een paar goede vrienden en vriendinnen en een professional met koekjes en een pot koffie. Goede vrienden en vriendinnen of collega’s die zich ook zorgen maken over bijvoorbeeld gebruik van medicijnen of drugs of alcohol of andere dingen die ze zien gebeuren in iemands leven. Je kan met elkaar samen je zorgen uitspreken en dat je elkaar voorlicht over de situatie en dat je je samen voor laat lichten door een ‘pro’: een “intervention-light”-versie.
zorg staat voorop, niet het oordeel
Je ziet immers al een poosje iets gebeuren -waar je onderling waarschijnlijk onderling al best wel eens over gepraat hebt-. Soms niet met degene die een probleem lijkt te hebben want het is eigenlijk best lastig om dat gesprek te beginnen. Maar het kwam in ieder geval maar telkens niet tot echte stappen. Zo loopt het meestal en dat is waarschijnlijk doodzonde. Want er bestaat een goede kans dat je iemand ècht op weg kan helpen door die zorg samen uit te spreken. Zonder dat het gelijk een vervelend toontje hoeft te krijgen, zonder dat het gelijk allemaal zo “zwaar” wordt, zonder dat het in de weg van de vriendschap hoeft te gaan staan.
een “intervention light” is mèt de persoon met zorgwekkend gedrag en niet alleen maar tegen het “gebruik”.
de uitkomst vooraf
Laat ik de uitkomst van een intervention light maar vast geven want die is altijd dezelfde.
“We zijn hier met z’n allen omdat we om je geven en omdat we ons zorgen maken. We zijn hier omdat we je willen helpen en wij merken dat we niet meer de aangewezen mensen zijn om dat te doen. Dus er is niks om je over te schamen maar we gaan elkaar helpen om alert te zijn op ‘enabling’ en als we merken dat jouw gebruik uit de hand loopt dan stoppen we ermee om dingen recht te praten maar dan zeggen we voortaan: “Hier kunnen wij niks mee schat, hier moet je over gaan praten met een ervaren behandelaar…”
Want de uitkomst van een intervention light is namelijk helemaal niet dat je in één keer wordt ‘afgevoerd’ naar een behandelcentrum. De uitkomst is dat je allemaal geïnformeerd bent met neutrale informatie (er is veel onzin in de wereld over dit onderwerp). De uitkomst is dat je allemaal dezelfde info hebt en dat je dus met elkaar duidelijker krijgt wie welke verantwoordelijkheid heeft en dat gebruik misschien “logisch kan zijn” maar op den lange duur nooit een goeie oplossing biedt. Dat het helder wordt wie zich waarom zorgen maakt bij het zorgwekkend gebruik.
Achteraf laat dat eigenlijk vooral zien dat ’t niet voor niks was.
Een intervention light is een open, goed gesprek waarin mensen zichzelf kunnen zijn en hun eigen mening mogen hebben met een specialist op het gebied van verslaving en afhankelijkheid erbij. Een kruising tussen een mini-lezing en een groepsgesprek-light, zal ik maar zeggen. Een intervention light heeft als uitkomst dat duidelijkheid ontstaat over de vraag wie welke verantwoordelijkheid heeft en hoe “helpen” er uit ziet bij een (beginnende) verslaving/afhankelijkheid.
Het is handig me tijdig uit te nodigen voor zo’n “intervention light” want hoe langer je wacht, hoe verder het balletje naar beneden rolt.
Voorbereiding
Soms heeft zoiets veel voorwerk nodig, soms zijn een aantal emails voldoende. Ik bereid dat voor met de mensen die daar willen zijn (soms middels email, soms met een eerste bijeenkomst). Het hangt een beetje van de ernst af en in hoeverre daar schaamte over is… Schaamte maakt alles ineens een stuk ingewikkelder. Zowel bij de persoon met een afhankelijkheid of verslaving als bij de omgeving die zich schaamte om zorgzaam te reageren op iemand die het leven uit de handen ziet slippen.
Naar aanleiding van emails of gesprekken zetten we samen met alle mensen de zorgen op papier en vervolgens kom ik langs met een korte toegespitste powerpoint presentatie om uitleg te geven over de dingen die je kan doen en naar aanleiding daarvan overleggen we wat wijsheid lijkt te zijn voor alle partijen. Duidelijk is dat het uiteindelijke doel bij iedere vorm van hulp zal moeten zijn: zelf verantwoordelijkheid voor iedereen.
Dus dat hoeft ook niet gelijk “opname” te wezen, zoals dat vaak toch wel noodzakelijk wordt als de zaken uiteindelijk volledig uit de hand zijn gelopen. Dat kan bijvoorbeeld ook een reeks gesprekken zijn want vergis je niet: als je die gesprekken goed voert, en je legt duidelijk uit at er aan de hand is dan hebben veel mensen soms niet eens zo veel nodig om het roer weer in eigen vingers te krijgen.
Prijsstelling
Ik werk altijd flexibel dus de prijzen zijn dat ook. Maar omdat de voorbereiding van een ‘intervention light’ vaak per mail en via telefoon of skype kan blijft e.e.a. wel makkelijker te organiseren en daarmee goedkoper. Afhankelijk van de hoeveelheid overleg en de wensen van de intevention-bezoekers kan ik e.e.a. aanbieden van €195,=* tot €425,=, afhankelijk van voorbereiding en aantal bezoekers.
Misschien wil je hier eens over praten over een kop koffie.
Andere ‘Intervention’ teksten op deze site:
- deel 01 Een intervention plannen doe je niet zo maar even (01)
- deel 02 Wanneer plan je nou een ‘intervention’ voor iemand die dat nodig heeft? (02)
- deel 03 Nadenken over het plannen van een intervention
en ook:
- Het wat en hoe van een collegiale intervention
- Misschien wil je hier eens meer over lezen elders op het net: Wikipedia: Intervention (counseling)
Of als je het hier eens over wilt hebben laat het me even weten: