Omgeving

praatmethans-hand-in-handEen verslaving heb je niet alleen…
Dat is makkelijk gezegd maar dat is zeker niet altijd makkelijk om mee te maken. Niet voor de persoon met een verslaving en ook zeker niet voor diens omgeving.
Je wilt als omgeving helpen maar iemand lijkt het niet te willen ontvangen. Mensen lijken niet te willen willen luisteren of lijken niet te willen zien wat toch zo duidelijk lijkt te zijn. Het is voor de omgeving onbegrijpelijk hoe belangrijk dat middel voor iemand kan zijn. En op de lastige momenten is er voor hen niet het middel als verzachter van omstandigheden.

Kortom: Verslaving maakt soms veel stuk en als het uit de hand loopt heb je meestal pas achteraf in de gaten wat je lief is geweest.

En het aardige is dat mensen die op een goede manier bezig zijn met hun verslaving vaak heel erg geholpen zijn door samen te werken met hun omgeving. Soms vereist dit dat je delen van de oude omgeving los laat, soms vereist het dat je duidelijker gaat met de omgeving zijn over mogelijkheden en grenzen.
Gesprekken zonder onterecht gedoe over schuld, zonder de te snel gemaakte ‘goede voornemens’ en zonder dreigementen maar met grenzen aan beide kanten.

PraatmetHans DominoHet aardige is ook dat “hoop en duidelijkheid” misschien wel de belangrijkste dingen zijn die het dragelijk maken om de stappen te doen die eerder nog onmogelijk leken. Maar daarvoor is dus wel gelijkwaardig overleg nodig met kennis van zaken.

Daarom heb ik hier ook een aantal mogelijkheden toegevoegd die niet alleen voor iemand met een verslaving interessant kunnen zijn maar ook voor de omgeving:

 

B2C

Mogelijkheden voor omgeving

Relatie-coaching
Niet zelden zijn taboe-onderwerpen reden voor strubbelingen in de relatie. Ook therapie zelf kan een reden zijn voor wrijvingen omdat er ineens “iemand anders is waarmee gepraat wordt”. Wanneer er problemen ontstaan in de primaire relaties kan het handig zijn om met enige regelmaat de therapie af te wisselen met relatie-coaching gesprekken, die -anders dan de VIP-gesprekken, meer op de relatie gericht zijn. Uiteraard wordt daarin de afgesproken privacy bewaard.
Ook dit hoort dus tot de mogelijkheden.

Informatie, coaching of therapie cadeau-bon
Omdat het soms beter werkt als een ander zegt en uitlegt wat jij al een tijdje probeerde te zeggen… maar wat dus niet aankwam, dan kan het een idee zijn om iemand met een verslaving een gesprek cadeau te doen met een niet-veroordelende professionele verslavingscoach. Waarschijnlijk zegt hij de dingen toch nèt iets anders, misschien zegt hij precies hetzelfde maar is het ineens een professional waardoor het anders klinkt, of misschien helpt gewoon een professioneel en openminded “ander inzicht” om eens te inventariseren of jij je terecht zorgen aan het maken bent en wat daarmee zou kunnen worden gedaan.

Interventies
Soms is een “intervention” nodig om iemand uit het vaste denkpatroon denkpatroon te trekken. Dat kunnen we samen organiseren.. Maar een intervention zoals we ze kennen ervaren veel mensen eigenlijk als “te veel”, “te zwaar”. Terecht! Die dingen moet je ook alleen maar doen als het als het echt heel ver uit de hand gelopen is.
Daarom heb ik als mogelijkheid ook wat ik een “intervention light” noem of een “collegiale intervention”. Meer bijeenkomsten met het karakter van een lezing, een workshop die alle betrokkenen informatie geeft en stof tot nadenken en een aanzet tot het doen van concrete(!) stappen bij gedrag dat zorgen wekt onder vrienden, familie of collega’s. Minder dramatisch dan we op TV zien, meer met het toon van een goed gesprek over de praktijk naar aanleiding van de theorie.

Samen komen we het verst als we het niet alleen op wilskracht proberen te doen maar als we samen ook emotionele stappen durven maken.

Advertenties

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s