Motiverende gespreksvoering

Voor de omgeving is de pijnlijkheid van een verslaving vaak nog duidelijker dan voor de persoon zelf, die immers het brein op andere dingen heeft gericht staan.

Dus natuurlijk moet er wat gebeuren! Waarschijnlijk moest er al lang iets gebeuren maar dat is altijd veel makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe help je iemand aan de gang?

Wanneer je wilt blijven omgaan met iemand die een verslaving blijkt te hebben dan kan het heel belangrijk zijn om je even goed te oefenen in “motiverende Gespreksvoering” Waar de verslavingszorg vroeger erg met het vingertje zwaaide en “confronterend” aan de slag ging om die verslaafde “uit zijn ontkenning te scheuren” is dat gelukkig inmiddels goed onderzocht.

Het resultaat van al die moetivaties en verwijtende vingertjes en confronterende aanpakken: het heeft gewoon héél weinig zin!
Goed onderzocht is inmiddels dat motiverende gesprekken veel en veel nuttiger zijn dan al die goedbedoelde “ik ga het eens even duidelijk zeggen”-aanpak die zo lekker voelt voor de omgeving.

Ik heb twintig jaar terug in de verslavingszorg al lopen vechten tegen die behoefte van de behandelaars om te confronteren. En inmiddels laat een enorme hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek zien hoeveel ik toen gelijk had. Confronterende aanpak werkt voornamelijk demotiverend, hoe motiverend het ook is bedoeld. Het werkt voornamelijk vertragend op het proces.

Dat betekent niet dat je over jezelf moet laten lopen! JUIST NIET want als jij geen zelf-respect laat zien (doordat je iedere keer jouw grenzen laat overschrijden) dan wordt het alleen maar moeilijker voor iemand met een verslaving om jou te respecteren.

Dus wat dan wel?

Lang verhaal kort: Het heeft geen enkele zin om respectloos te worden, het heeft geen zin om mensen iets op te leggen dat zij niet willen, het heeft geen zin om te doen alsof jij beter weet wat iemand moet doen met een verslaving dan een mens zelf met zijn verslaving.

Wat wel goed werkt is dat je een aantal stappen volgt die iemand kan zetten om te onderzoeken wat zij nou eigenlijk ècht willen, waar de echte motivatie zit (en niet de aanpassing) en waar de mogelijkheden zijn waar je op mag hopen. Onderzoek welke fouten iemand bereid is te maken en welke verantwoordelijkheden iemand wenst.

van MOETivatie naar MOTIVATIE!

Aanbod
Om hierbij te helpen kunt u inschrijven voor een blok van drie gesprekken waarin we (met als huiswerk de formulieren die in de verslavingszorg veel gebruikt worden -zie: http://formulieren.controleerjeverslaving.nl-) aan de slag te gaan om verslaving te begrijpen en een eerste basis te leggen voor aanpak. Dit voor Euro 260,= waarbij we het natuurlijk voor u persoonlijk goedkoper kunnen maken als u een ‘klasje’ organiseert waar meerdere mensen inzitten (iedere volgende persoon erbij voor 20,= per gesprek)

één persoon: 260,=, twee personen: 310,=, drie personen: 370,= etc etc.

We kijken in deze gesprekken naar de eigen grenzen en verwachtingen, naar het begrip van verslaving (hoe werkt het), naar voor- en nadelen van gebruik, en naar de “waarom-wel-redenen, kortom naar de manieren waarop het best over verslaving en gebruik gesproken kan worden..

Contact
Als u gemotiveerd bent om anderen te motiveren neem hier dan even contact op met Hans *klik* om te overleggen wat de mogelijkheden zijn.

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.