“Abstinence Violation Effect”

Terminologie: Abstinence Violation Effect


Een term van Marlatt…

Één effect van absolute abstinentie als persoonlijk doel in verslavingbehandeling, dat is dat mensen bij een uitglijder het gevoel hebben dat “het nu allemaal voor niks is geweest”, dat daar schaamte over ontstaat (schaamte die moeilijk uit te houden is -ook al omdat mensen vaak gezegd wordt dat ze nu helemaal opnieuw moeten beginnen te ‘tellen’-).
En omdat iemand dus niet gericht was op zelf-verbetering of verbetering van de zelf-controle maar het doel was “nooit meer gebruiken” …en dat is nou toch al ‘stuk’, die “abstinentie-voor-altijd” is nou toch al niet meer haalbaar…

Dit doel zo ‘strak’ te stellen, dat werkt in de hand dat iemand bij een uitglijder zó veel negatieve gedachten krijgt (terwijl er dus al een eerste dosis in het brein zit) dat het waarschijnlijker wordt dat iemand dóór schiet in het gebruik. Dit werd door Marlatt het AVE, het Abstinence Violation Effect genoemd.

als dat glas er al in zit dan past de rest van de fles daar ook wel bij…

Dit bericht is geplaatst door HansWest. Maak dit favoriet permalink.

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.