WAAROM deze “aan de slag”-pagina’s?
€ 15,35
Auteur: Hans R.J. West

Waarom zou ik mensen willen stimuleren om zelf aan de slag te gaan?
Nou, omdat ik denk dat het beter kan dan dat het nu vaak gebeurt: minder veroordelend en minder star en vooral met méér echte duidelijkheid en méér aandacht voor de dingen die iemand zelf belangrijk vindt.
Ik wéét dat er meer wegen naar Rome leiden (en in de loop der jaren hebben honderden van mijn klanten dat ook laten zien). Mensen zeggen dat wel maar onderzoek laat zien: het is niet zo dat alleen de starre stramienen werkzaam zijn. Duidelijkheid voor jezelf is belangrijk maar dingen juist op je eigen manier aanpakken werkt beter dan braaf doen wat er gezegd wordt. Ik geloof ook dat je verantwoordelijkheid niet aan kunt leren door verantwoordelijkheid van iemand af te pakken. Een aanpak die alleen maar gericht is op “niet-doen” die komt ook nergens terecht op den duur. Bepalen wat je wel wilt met jezelf, dat geeft je eigen richting.
Een stevige (zelf)verantwoordelijkheid leer je aan door iemand het recht te geven om zelf de prioriteiten te stellen en om zelf te leren van eigen fouten. Een star schema geeft vaak vooral de neiging om de regels te ontduiken. Een duidelijke landkaart waar je jouw eigen lessen op kunt invullen die helpt je om je eigen weg te vinden.
Laten we samen reëel praten* over de dingen zoals ze voor jou zijn en de dingen die jij voor jezelf wilt doen.
overigens…
schaamte en botte confrontatie zijn best goed onderzocht:
…ze werken NIET!!! (en al zeker niet op de lange termijn)
Wat dan wel? …nou, ga aan de slag!
De ellende is vaak dat de ellende zo ver is opgelopen. Zó vaak heb ik mensen horen verzuchten: “ik wou dat ik mezelf gegund had om hier eerder over na te denken in plaats van mezelf alleen maar op m’n kop te geven “.
- Neem hier contact* op met me. Ik kom naar jou toe of we ontmoeten op een neutrale plek die niets met “verslaving” te maken heeft en we gaan eens overleggen over de dingen die je al gedaan hebt, de dingen die gewerkt hebben, over de dingen die zijn blijven liggen misschien.
- zonder veroordeling, zonder onzin, zonder contact met huisarts, zonder contact met jouw partner als jij dat niet wenst (of kom juist samen als je dat wel een goed idee vindt), met een oprecht luisterend oor en begrip voor jou en zonder aantekeningen in jouw EPD of bij jou verzekeraar…
- Je bent waarschijnlijk zelf al lang bezig geweest en dingen geprobeerd en het is ook goed om dat nog eens op een rij te zetten: wat er wanneer wèl werkte… (en wanneer niet meer). Ga dat in kaart brengen. Wat heeft er toen gewerkt? Misschien was het eigenlijk een hele goeie stap maar er is vaak een verschil tussen controle verkrijgen en controle behouden (lees: misschien heb je toen wel het goede gedaan maar ben je alleen vergeten de vervolgstappen te zetten).
- Ik zie vaak dat we niet eens zoveel gesprekken (4 à 5)* nodig hebben om het gebruik al weer veel meer onder controle te krijgen (lees: daar begin ik mezelf al terug te verdienen)
- Je kunt natuurlijk zèlf ook al aan de slag middels een site die je helpt om jezelf de goede vragen te stellen.
en als je ergens vastloopt kunnen we altijd een kop koffie drinken* of even overleggen via Skype* of Google Hangout*
- Je kunt ook zelf al aan de slag middels formulieren die je in de verschillende stappen helpen om jezelf goeie vragen te stellen zodat je jezelf de nodige antwoorden kunt geven.
En als gezegd: als je er dan even niet uitkomt -ook al zit je aan de andere kant van de wereld-via via Skype of Hangout* kunnen we altijd even overleggen om de boel weer op dreef te trekken…
• ControleerjeVerslaving.nl •
(teksten en formulieren zijn gratis en zonder verplchtingen)
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂
• ControleerjeVerslaving.nl •
• StopjeVerslaving.nu •
• twitter: @PraatmetHans •
- Als je er alleen nou niet uit zou komen, laat mij je dan helpen om de volgende stappen te zetten.
Neem even contact op*
Het is gewoon zo zonde van je tijd om maar te blijven modderen terwijl een goeie uitleg over de dingen die er gebeuren in je hoofd en om je heen zo veel gedoe kan schelen. Dat is waar ik goed in ben en ik kan je vanuit mijn persoonlijke ervaringen* en decennia ervaring als verslavingsdeskundige wijzen op valkuilen waar je niet in hoeft te stappen als je weet hoe je ze moet omzeilen.
Juist als jij zelf aan de slag bent dan kan je het zo klein mogelijk houden. Zonder aantekeningen in jouw EPD en met behoud van alle privacy. Als jij jouw ‘huiswerk’ eerder al gedaan hebt op andere plekken: neem dat mee! Dat maakt het makkelijk om samen te bekijken waar je vastloopt en wáár je kan ondersteunen.
Zelfs als dat zou betekenen dat je bij de groep hoort die ondanks alles toch een opname nodig heeft. Als jij zelf alvast het huiswerk gedaan hebt dat in veel verslavingsinstituten van je gevraagd zal gaan worden dan kan je daar ook sneller aan de slag met de stappen die je al hebt gezet voor jezelf.
Nee, àls er inderdaad sprake is van een verslaving “die voldoende geoefend is” dan kom je d’r helaas niet alleen door tegen jezelf te zeggen “dat je het anders wilt”…
Je “wil” zit in je brein… en als dat brein soms gekaapt wordt dan wordt de wil dus ook gekaapt.
Dan moet er huiswerk worden gedaan, dan moet er worden geoefend, dan heb je een coach nodig. Niet eens vaak maar vaak wel voor de lange termijn (sommige klanten zie maar één of twee keer per jaar).
Want niet alleen de wil en begrip, maar ook oefenen en aandacht voor emoties zijn voorwaarde voor verandering op de lange termijn.
Coaching?.. WANT?
Want mensen met een verslaving hebben misschien een rottige neurologische aandoening maar zij zijn niet achterlijk en hebben vaak een hele emotionele rijkdom (ook al komt dat niet altijd helemaal uit de verf zolang ze niet respectvol met zichzelf omgaan). Daarom denk ik ook dat mensen met een verslaving heel goed in staat zijn om zichzelf -en anderen- te helpen:
- onderzoek je doelen en je prioriteiten, onderzoek het “waarom” onder het gebruik en onderzoek wat je eigenlijk zou willen. (lees: motivaties en “een schepje dieper”)
- om de ketting van ongecontroleerd middelengebruik te doorbreken (lees: controle terug pakken)
- om een interessant en leuk leven te leiden waarin zij iets beteken voor anderen (lees: je bent méér dan jouw verslaving)
- om niet ontmoedigd te raken maar te leren van uitglijders of terugvallen. (lees: op een gegeven moment was een terugval blijkbaar de laatste)
- om het verschil te leren maken tussen afhankelijkheid (lees: goed te herstellen) en verslaving (lees: een geleidelijke chronische aandoening)
- om zowel bij afhankelijkheid als bij verslaving op je eigen manier langdurig controle te (her)krijgen op een lastige chronische aandoening (lees: controle blijven houden)
- en om samen te leren inzien wat er nou eigenlijk onder zit! (lees: leven is zó veel méér dan “stoppen”!)
Voor algemeen gebruik (ook voor mijn conculega’s) zijn er hier ook
• pagina’s met uitleg • over de verschillende stappen die je kunt doen.
“dat is het mooie van de aanpak van PraatmetHans. Je kan direct zèlf aan de slag!”
(als er je nou ergens iets onduidelijk is: neem dan gelijk even contact op. Ik ben er zeker van dat ik ’t kan verduidelijken (persoonlijke ervaring met gebruik in mijn puberteit en decennia jaar ervaring als niet-veroordelend verslavingsdeskundige maken dat ik dat gerust durf te zeggen).
Als je een afspraak wilt? Kijk even door de mogelijkheden van het top-menu of klik hier op de link naar de *contactpagina*)