Het chagrijn van de vader en het gedrag van de zoon

Question:
Ik vind het soms lastig dat als mijn verslaafde partner (de Papa van onze zoon) chaggie is en dat z’n weerslag heeft op onze zoon. Er zijn momenten dat onze zoon dan ook enorm dwars kan gaan doen.
Heb je tips om daar mee om te gaan?
Answer:
Kijk goed naar de signalen die je zoon geeft. Wat zegt dat over de situatie?


Het chagrijn van de vader en het gedrag van de zoon

Soms is het gedrag van de kinderen de beste temperatuur-opnemer van de relatie van hun ouders…

Dat is geen makkelijke vraag: ik zou er in ieder geval over nadenken dat soms de reactie van de kinderen eigenlijk een heel duidelijk signaal is naar de ouders (dat die ouders niet altijd graag horen).

Maar het zou kunnen zijn dat de reactie van de zoon eigenlijk zegt dat Papa mag gaan oefenen om zich iets minder te laten gaan in zijn chagrijn en dat jij misschien soms als partner iets duidelijker moet maken dat dit soms zo is. Dat je “dit niet zo kunt doen omdat die kleine daardoor uit z’n koers raakt”.
Het kan ook zijn dat Pa ‘chaggie’ wordt omdat er eigenlijk al langer andere spanningen spelen die er nu bij papa uit beginnen te komen en die mama ontkent. En dat het kind niet uit de bocht vliegt door het chagrijn van paps maar door de spanning die in de lucht hangt maar die telkens maar niet uitgesproken wordt…

Het kan zelfs allebei tegelijk zijn!

Je ziet natuurlijk ook nog wel eens dat iemand die zijn gevoel (vaak over jaren) heeft weggestopt middels dope of drank uiteraard nog niet zo handig is in het hanteren van die weggestopte gevoelens (logisch toch?).
En dat dat gevoelens die dus ‘normaal’ in een netje van dope en drank op de plank werden gezet nu dus voortaan in het gezin terecht komen en dus ook zichtbaar worden in het gezin. Dan is de onrust van de zoon misschien wel een signaal dat de rest van het gezin beter moet leren om gaan met het gevoel (zoals dat nou een maal echt is) van de vader?
Dan zou je zelfs kunnen zeggen dat meer emotie in het gezin eigenlijk wel een goed teken is maar dat we dat allemaal nog even beter moeten leren kanaliseren..

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de oorzaak van Pa’s ‘sjaggie’ reactie… is dat gebruik of juist kater? Of heeft het niks met jullie relatie te maken en niks met jullie zoon en niks met gebruik?…


Geen eenduidig antwoord dus, maar…

Kortom, ik zou meer moeten weten om hier op te kunnen antwoorden maar ik denk met dit antwoord wel te hebben gezorgd voor meer (zelf) onderzoek van wat er nou nou (telkens?) aan het gebeuren is. Heel waarschijnlijk geldt voor alle bovenstaande voorbeelden dus dat jullie samen waarschijnlijk aan alle kanten duidelijker met elkaar samen kunnen leren werken zonder dat er per sé iets hoeft te veranderen bij de één òf bij de ander. Maar juist meer uitleg aan elkaar (en misschien ook aan je zoon) wie wat voelt en waarom… (rekening houdend met de leeftijd van het kind).
En dan liefst zoveel mogelijk zelf uitleg over de dingen die gebeuren bij jezelf… anders dan leer je jullie zoon dat je niet zelf expressie hoeft te geven aan je eigen gevoelens maar dat je daar een partner voor nodig hebt…

Misschien is het een idee om het daar eens een keer echt goed over te hebben met elkaar? Samen, of als je het gevoel hebt dat dit lastig is, met een behandelaar als mij erbij?
Of misschien zeg je ook wel: “hij heeft zijn eigen begeleiding, ik wil graag mijn eigen begeleiding”. Dan denk ik graag met je mee.

Hans West

Integrative Addiction Management (individuele en partner coaching) sinds 1996. Als je geen zin hebt om in de boeken terecht te komen als “verslaafde”, als je wilt dat ik langs kom bij jou i.p.v. je te moeten aanmelden bij instanties… Als je jouw leven zelf in de hand wilt gaan nemen.

(aanvullende theorieën te vinden op West-coaching.nl*)

Mijn vraag aan jou:

Als jij iets hebt gehad aan dit artikel, of jij weet iemand die hier iets aan zou kunnen hebben: gebruik dan de social media sharing-buttons hier beneden om het onder de aandacht van mensen te brengen die er óók iets aan zouden kunnen hebben.
En als jij zelf denkt: “hmmm…” neem gerust even contact op*, je zit nergens aan vast


Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*

Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen


zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.