FAQ’s

Frequently Asked Questions (FAQ)

Als je hieronder geen antwoord vindt kijk dan op:
vragen stellen*

F.A.Q.

F.A.Q.

Veel gestelde vragen zijn:
(en zie verderop ook de wat meer inhoudelijke vragen)


Praktische vragen

  • Q: Als ik individueel even echt over dingen wil praten met Hans* kan dat?
    A: dan kan je het best even hier contact opnemen(met een contactnummer zodat ik ook contact kan opnemen)
    of mocht ik bezig zijn en de telefoon niet op kunnen nemen doe dan een mailtje naar PraatmetHans@Gmail.com of SMS even naar +31/0 6 558 61 554
  • Q: Moet ik dan naar jou toekomen?
    A: Nou nee, ik kan ook naar jou toe komen. Dat kan ook aanzienlijke voordelen hebben -bijvoorbeeld eens samen overleggen met jouw partner op een realistische manier-)
  • Q: Alleen onder werktijd zeker?
    A: liefst wel -ik heb een leven- maar tegen meerprijs kom ik ook s’avonds naar je toe.
  • Q: Ik heb hier geen tijd voor, ik heb een bedrijf te runnen.
    A: Ik kom vaker op bedrijven langs en regelmatig leren managers en bedrijfseigenaars hier tegelijkertijd ook over efficiënt communiceren en managementstijl -de paralleltheorie vanuit de supervisie-
  • Q: Wil je meer weten over over de methodieken van Hans?
    A: zie ook: FAQ ControleerjeVerslaving.nl)
  • Q: Letterlijke quote uit groepsgesprek met klant: “Je laat je niet vergoeden door de verzekeraar? Dat vind ik wel duur!
    A: … <insert hier blik van opperste verbazing van groepsgenoot> “Nee, coke is goedkoop!” (zijn woorden)
    Mijn woorden: inderdaad verdien ik mijzelf vaak snel genoeg terug doordat ik niet aan de hand wil moeten lopen van de bureaucratie. Eisen van verzekeraars tegenwoordig alleen voor het minimum betalen en die maken dat ik gesprekken onhandig zou moeten inkorten zodat ik je vaker zou moeten zien (reistijd) en vooral: het zou inhouden dat ik de nodige flexibiliteit in moet leveren om aan hun voorwaarden te voldoen -nog even los van de ‘prijs’ van een diagnose voortaan in jouw EPD en de eigen bijdrage die je toch al zelf betaalt-.
  • Q: Ik zie dat je twee prijsklassen hebt?
    A: Ja, de mensen die het wat breder hebben -boven modaal- die maken het zo ook mogelijk dat ik mensen met iets minder ook minder hoef te rekenen en dat ik daarnaast ook nog eens gemiddeld 2 gesprekken per week tegen kostprijs kan doen -gratis of de huur van de gespreksruimte-
  • Q: Ik zou graag eerst eens even kort willen overleggen of een kop koffie drinken ergens met Hans?
    A: dat kàn dus 🙂 (zie: koffie drinken)
  • Q: Kan ik ook goedkoper uit zijn door een “pakket van behandelingen” aan te schaffen?
    A: Als je een strippenkaart aanschaft, dan ben je wel goedkoper uit inderdaad
  • Q: “Amsterdam is best ver weg voor mij en de reiskosten om jou om naar mij toe te laten komen gaan wel echt uit de klauw lopen. Is er geen andere oplossing?”
    A: Veel mensen ervaren het meeste baat bij een face-to-face gesprek waarbij je toch vaak directer kunt reageren en ook de non-verbale communicatie de woorden beter kan ondersteunen. Maar het leven is geen sprookje. Amsterdam kan te ver weg zijn of jouw leven te druk. Dan is een online consult een vaak uitkomst. Een gesprek via Skype of Google Hangout of zelfs per telefoon kan al veel verandering mogelijk maken. En online formulieren kunnen dat ook ondersteunen.

^top


Inhoudelijke vragen

  • Q: Dan moet ik zeker gelijk stoppen?? Of kan dat ook anders?
    A: Ja dat kan dus echt wel anders! (zie: Gematigd gebruik als mogelijk therapiedoel en niet gelijk alleen maar “abstinentie”)
  • Q: Ik weet nog niet of ik wel wil “stoppen“… ik wil zoeken wat “eronder zit”
    A: Eens! he-le-maal mee eens zelfs! Want dáár zit de mogelijkheid tot verandering. Mogelijk moet de biologische behoefte eerst wat verdampen* maar voor de rest ben ik juist ook altijd op zoek naar wat er onder het verhaal zit.
  • Q: Waar kan ik meer te weten komen over “de honger van mijn Krokodil*”? (lees: het begrijpen van “trek”/”craving”, het opvangen van “trek” of lees het boek -Bol.com-)
  • Q: Hoe weet ik nou of ik verslaafd ben of niet?
    A: Eigenlijk klopt die al vraag niet helemaal. Verslaving is niet binair, niet “aan-of-uit” de vraag zou moeten zijn: “Hoe weet ik hoe verslaafd ik ben?
  • Q: Als ik verslaafd zou zijn… dan schaam ik me toch suf, dan sta ik toch voor schut?
    A: Nou nee, eigenlijk niet. Je bent in goed gezelschap. Verslaving is véél voorkomend (10-20% van de bevolking) en als we kijken naar de prachtige boeken die geschreven zijn en de schitterende muziek die is gemaakt door mensen met een verslaving, dan snap je dat het juist regelmatig de mensen met véél gevoel zijn die de ‘extra trucs’ nodig hadden om hun gevoel te kanaliseren.
  • Q: Maar waarom zou ik wat proberen te doen. Verslaving geneest toch niet?
    A: Mis, het geneest wel. Maar inderdaad wel erg, heel erg langzaam. Maar naast de biologische ziekte (waar je overigens wel met veel levenskwaliteit mee kan leren leven) speelt vaak nog sterker de emotionele afhankelijkheid*. Die kan je helemaal leren tackelen als je doet wat nodig is (lees het verschil tussen misbruik, verslaving en afhankelijkheid*)
  • Q: “Hans, ik weet niet zeker of ik wel “verslaafd” ben. Heeft het wel zin om een gesprek aan te vragen?”
    A: Juist wel! Want als je “niet zeker” bent dan is er blijkbaar reden tot twijfel. En twijfel, daar is niks mis me als je er iets mee doet. Moet je jezelf eens voorstellen dat misschien één, twee of drie gesprekjes die hele twijfel weg konden nemen. Wat een rust zou daar in kunnen zitten.
  • Q: Dan moet ik zeker  gelijk stoppen? Of kan dat ook anders?
    A: Ja dat kan dus echt wel anders!
  • Q: Ik weet nog niet of ik wel wil “stoppen“… ik wil juist zoeken wat “eronder zit”
    A: Eens! he-le-maal mee eens! Want dáár zit de mogelijkheid tot verandering. Mogelijk moet de biologische behoefte eerst wat verdampen (zie: TSM*) maar voor de rest ben ik juist ook altijd op zoek naar wat er onder het verhaal zit zodat je wat aan de afhankelijkheid kan doen
  • Q: Ik heb vragen over verslaving aan cocaïne
    A: zie de cocaïne-pagina
  • Q: Ik heb vragen over verslaving aan seks
    A: zie de seksverslaving-search (ook over de vraag of het wel een verslaving is)
  • Q: Ik heb vragen over verslaving aan alcohol
    A: zie de alcohol-pagina

^top


Voor mensen met relaties

  • Q: “Hans, mijn partner begrijpt dingen niet, kan ik hem/haar een keer meenemen?”
    A: Natuurlijk! Juist bij verslaving is openheid aan alle kanten belangrijk. En dat zijn juist de redenen waarom ik niet meer van verzekeraars afhankelijk wilde zijn. Verslaving en afhankelijkheid ondermijnen relaties vaak nogal. Daarom is het hartstikke goed voor jou en je relatie om af-en-toe juist samen langs te komen en dingen op een rij te zetten, duidelijkheid te maken samen. Maar dat betalen verzekeraars niet. Dus onder andere juist daarom ben ik op deze flexibele manier gaan werken.
    Kort en goed: neem mee!
    -Liefst aangekondigd maar in relationele noodgevallen ook onaangekondigd.-
  • Q: “Hans, mijn partner zou graag apart een keer met jou praten, kan dat?”
    A: Natuurlijk! Het is vaak zo dat er in relaties een zekere onevenwichtigheid ontstaat als de één over de shit in zijn/haar leven aan het nadenken is, als de één stilstaat bij de communicatiepatronen en de dingen die niet zijn uitgesproken, terwijl de ander helemaal geen begeleiding krijgt. Je moet de dingen natuurlijk op elkaar afstemmen en je moet duidelijk zijn over de driehoek. Maar het kan juist heel belangrijk zijn om ook eens aandacht voor jezelf te vragen of om aandacht aan je partner te gunnen.
  • Q: “Hans, als je ook met mijn partner spreekt, kan ik er dan op vertrouwen dat je hier niks over zegt?”
    A: Dat verschilt een beetje. Als jij degene bent die mij inhuurt om over jouw dingen te praten dan zal duidelijk zijn dat ik jouw privacy respecteer. Als jullie samen met mij komen praten dan denk ik niet dat het altijd noodzakelijk dat “altijd alles gezegd moet worden”. Met name de dingen die onbelangrijk zijn hoef je niet altijd te zeggen. Maar dan moet het dus wel onbelangrijk zijn!. Dingen die belangrijk zijn voor je partner stil houden is natuurlijk een ding dat in de weg staat van het vormen van een band in de relatie. Dingen kunnen wachten, dingen kunnen onbelangrijk zijn en nodeloze pijn is nergens goed voor maar ik zeg vaak “geheimen maken nieuwe geheimen”. Misschien dat het tijd is om eens samen met elkaar te praten over de vraag wat er belangrijk is in een relatie en welke prioriteiten we met elkaar kiezen?
  • Q: “Hans, ik wil je even iets zeggen maar ik wil niet dat mijn partner die gesprekken bij jou heeft dat weet, kan ik je even spreken?”
    A: Niet alles hoeft altijd te worden uitgesproken in een relatie. En ik ben er heel goed in om onbelangrijke dingen te vergeten. Maar waar ik niet aan doe is “niks zeggen”. Want het allerlaatste wat een relatie-in-ruw-vaarwater nodig heeft is: geheimen en verzwijgen. Dus bedenk je misschien hoe we dingen in een driegesprek kunnen bespreken. We kunnen er wel aan werken dat ‘onbelangrijke’ dingen ook echt onbelangrijk worden. En natuurlijk is dat ook iets dat we ieder apart kunnen voorbereiden in individuele gesprekken maar het kan nooit gericht zijn op het wegmoffelen van belangrijke geheimen voor de toekomst want

    de oplossing voor belangrijke dingen in een relatie ligt nooit in “stiekem”

    , zeg ik altijd 🙂

  • Q: “Toen ik mijn partner mee heb genomen heeft dat veel duidelijkheid gegeven. Kan je ook eens bij ons langskomen met de kinderen erbij?”
    A: Natuurlijk kunnen we ook praten met de kids erbij. Maar daarbij moeten we dan wel opletten waar het over gaat.
    Wat ik altijd zeg is: zorg ervoor dat je open bent over het feit dat er problemen zijn, want dat merken ze toch wel. Maar hou de inhoud van de relatieproblemen tussen de partners. Dat is niks voor de kinderen. Héél misschien als ze volwassen zijn maar kinderen moeten kinderen kunnen zijn en kinderen moeten kunnen vertrouwen op het feit dat de volwassenen die hen opvoeden hun eigen shit onderling kunnen regelen zonder “in een kamp te worden getrokken”.
    -dus dat moet echt altijd even met de betrokken volwassenen worden voorbereid-

 

^top


Vragen voor de omgeving

^top


B2B – vragen

^top


Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.