Kerst en nieuwjaar… en verslavingen

Kerst en nieuwjaar…

Christmas tree-czech

Image via Wikipedi

Waarom is dat nou zo’n aparte periode in de verslavingszorg?

Als we ervan uitgaan dat veel mensen die neigen naar een afhankelijkheid van alcohol of andere drugs ertoe neigen om hun gevoelsleven ook in de hand te houden met het gebruik, dan weten we dus eigenlijk al zeker dat zij sommige dingen gewoon niet zo vlot in de gaten zullen hebben omdat zij er niet op hebben hoeven te letten. Als je immers een downer achter de hand hebt dan hoef je minder op te letten dat de druk emotioneel wat aan het oplopen is. Om maar ‘ns even terug te grijpen op het “good old Freudiaanse stoommachine model” (al z’n beperkingen incluis): als je een stoommachine hebt met een veiligheidsklep, dan hoef je minder goed op de druk in het systeem te letten dan wanneer je een machine hebt die gelijk ontploft als de druk te groot wordt.

Daardoor hebben een hoop mensen eigenlijk niet eens zo door hoe emotioneel geladen deze periode van het jaar eigenlijk wel is.


Wat je niet weet dat deert wel!

Zij komen er pas achter als de herinneringen aan het kerstfeest van vroeger zich weer presenteren. Als het familiefeestje weer net zo teleurstellend is verlopen als vorig jaar en het jaar daarvoor. Als de gezinsverhoudingen nog steeds zo in elkaar blijken te zitten als dat ze nou eenmaal blijken te zitten als je langer bij elkaar bent dan 3 uur. Of als zij thuis zitten in het lange weekend van de kerst terwijl iedereen bij zijn familie lijkt te zitten. Als je niet naar een volgend kanaal kan zappen zonder dat er weer een eenzaam en ietwat zielig persoon in tranen uitbarst om dat hij eindelijk warm wordt ontvangen in een gezin met een kerstboom en cadeautjes onder de kerstboom …als je merkt dat jij misschien dit jaar helemaal geen geld hebt voor cadeautjes…


Happy X-mass?

Lang verhaal kort: niet iedereen heeft een leuke jeugd gehad, niet iedereen wordt ergens warm ontvangen en zeker als je leven wat uit de klauw aan het lopen is door je gebruik of als jouw gebruik toch al aantrekkelijk was omdat er nog wel wat issues in het verleden rond dobberen zonder anker, dan is eind december tot 5 januari best een beladen tijd.

En dan is het óók nog eens een drankovergoten periode van het jaar, met een forse sociale druk om mee te drinken -en we weten allemaal wat een ‘onschuldig’ drankje of twee, drie met onze wilskracht doet. *down the drain*-


Een maand met emoties

Ik hou helemaal niet van ‘tear-jerken’ maar december is nou eenmaal ook een maand met een hele hoop, regelmatig ook hele ‘plastic’ emoties. Daar wordt een hoop omzet mee gedraaid voor de middenstand, en er wordt een hoop chocolade en zoetigheid mee verkocht. Maar het is wel een periode van het jaar waar je jezelf misschien best een beetje tegen kunt verdedigen maar als je eerlijk naar je gevoelsleven luistert, en daar eens over praat met iemand die dat begrijpt… als die gevoelens in je omgeving jou toch harder raken dan dat je misschien zelf toe zou willen geven…

een 'witte kerst' :-S

een ‘witte kerst’ :-S

Precies daarom zijn er in deze tijd duidelijk méér en langere en hardere terugvallen in het gebruik van middelen: drugs of alcohol, da’s om het even (alcohol is ook een drug).
Véél klanten van de verslavingszorg zeggen dat december zonder meer een rotmaand is en dat ze er wat voor over zouden hebben als zij pas half januari weer wakker zouden worden… En sommige doen dat dus eigenlijk dus ook… in de detox! :-S


Zelf controle bij verslaving

Als een soort van aanmoediging in deze lastige maand, voor de mensen die zich aanmelden om toch aan de slag te gaan:
Noem even de kortingscode “KERST16” dan geef ik je €10,= korting op het eerste gesprek.

Want we kunnen natuuuurlijk nog maar weer eens gaan inzetten op onze wilskracht maar we kunnen natuurlijk ook wat vaker proberen om te kijken of we het onszelf niet eens wat makkelijker zouden kunnen gaan maken om niet te gebruiken… door nèt één spaatje dieper te graven.

Voor dit moment: ik kan niet veel anders zeggen dan “als je december nou een rotmaand vind, zorg dan een beetje extra goed voor jezelf”. Anders wordt de nasmaak nog beroerd ook.
Zoek wat andere mensen op die het ook een lastige maand vinden en koop samen een leuke DVD, een goed boek of een last-minute naar iets warms.

Take Care en een groet,

Hans


Als je het hier eens over wilt hebben dan maken we een keer een afspraak


of…
cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Als je meer wilt weten over dit onderwerp of als je het hier gewoon verder over wilt hebben, laat het me even weten:


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*
Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.